Før kampen: Leeds

Oppdatert: 16. December 2020

Hele 17 år har gått siden to engelske storheter møttes til dyst på det øverste nivået i England. Tre menn er tilbake fra henholdsvis sykdom og skade, og kan med det bli introdusert i Steve Bruces reisefølge til ærverdige Elland Road.

Dato: Onsdag 16. desember
Kampstart: 19:00 på Elland Road
Dommer: Simon Hooper

Motstanderen
Leeds har hatt en relativ god start på sesongen, men har gått på en del nederlag i det siste. På de siste seks kampene står Marcelo Bielsas menn med kun fire poeng; seier mot Everton og en poengdeling mot Arsenal. Mot West Ham sist tapte den gamle storheten 1-2, etter å ha sluppet inn to dødballmål. På mandagens pressekonferanse erkjente Bielsa at hvittrøyene har et dødballproblem. Laget, som før den trettende ligarunden befinner seg på en 14.-plass, har nemlig sluppet inn syv mål på dødballer. Det er flest i ligaen.

Laget har også hatt en svært nedadgående kurve hva gjelder scoringer. På de seks siste kampene har laget scoret kun fem ganger. Til sammenligning scoret Leeds tolv ganger på sine første seks kamper. Det er kun tabelljumbolagene West Bromwich (tre poeng) og Sheffield United (null poeng) som har en dårligere form enn The Whites, om man baserer seg på de siste seks ligakampene. Newcastle har til sammenligning kapret ti poeng på sine seks siste oppgjør, noe som ville ha gitt en niendeplass på tabellen.

Det er også et alarmerende tegn at Leeds har sluppet inn nest flest i ligaen med sine 22 baklengsmål. Kun West Bromwich har flere (25), mens Fulham har plukket liga mange tellende baller ut av nettet som onsdagens motstander. Til sammenligning har Newcastle plukket ut 14 baller fra eget nett.

Lagene
Newcastle kan ønske Jeff Hendrick og Federico Fernandez tilbake i kamptroppen. Sistnevnte har innrømmet at han er tilbake etter koronasykdom, mens det er nærliggende å anta at også Hendrick mistet forrige kamp på grunn av isolasjon. Det er imidlertid usikkert i hvilken grad duoen er påvirket av å ha vært syke, men duoen deltok på treningsfeltet både på mandag og tirsdag. På tirsdagens pressekonferanse kunngjorde Bruce at Ryan Fraser nå har ristet av seg skadeproblemene, og med det – etter alle solemerker å dømme – blir å finne i kamptroppen.

Allan Saint-Maximin, Jamaal Lascelles, Mark Gillespie og Fabian Schar er indisponible også til denne kampen. Det er også Paul Dummett og Martin Dubravka.

Med mange spillere utilgjengelige, og med flere som kun nylig har ristet av seg sykdom, spås det at det gjøres minimalt – om noen – endringer på laget fra forrige kamp. Dette til tross at laget nå går inn i et svært hektisk og krevende kampprogram. Emil Krafth ligger kanskje tynnest an av dem som innkasserte tre poeng sist. DeAndre Yedlin og Jacob Murphy er spillesugne alternativer på høyrebacken.

Sannsynlig lagoppstilling: Darlow – Krafth, Hayden, Clark, Lewis – Almiron, Sean Longstaff, Shelvey, Ritchie – Joelinton, Wilson

Vertene må klare seg uten midtstopperparet Robin Koch og Diego Llorente, som begge ble hentet til klubben i sommer. Ventrebacken Gaetano Berardi og midtbanemannen Adam Forshaw mister også kampen.

Sannsynlig lagoppstilling: Meslier – Dallas, Ayling, Cooper, Alioski – Costa, Phillips, Klich, Harrison – Bamford, Rodrigo

Innbyrdes oppgjør
Siden Premier League ble etablert har Newcastle spilt tolv kamper Elland Road. Kun én av disse har endt med tap for The Magpies. Forrige gang lagene møttes var sist gang Newcastle var på det nest øverste nivået. På Elland Road endte kampen 0-2 i favør Skjærene, etter to mål av Gayle. Det motsatte oppgjøret endte da 1-1. Sist gang Leeds beseiret Newcastle var i september 2002. En må imidlertid tilbake til september 1999 for å finne sist The Magpies ble slått på eget gress. På de tolv siste kampene – uavhengig av arena – har Newcastle vunnet hele åtte ganger, mens to av dem har endt med tap.

Elsker å møte lørdagens motstander
Det er godt nytt at Dwight Gayle er tilbake, og at han viser at han kan levere mål fra innbytterbenken. Leeds er en motstander spissen vil assosiere med gode stunder. På fire kamper, hvorav bare tre fra start, har spissen notert seg for fire scoringer. To av disse kom på Elland Road som Newcastle-spiller, mens ett av de andre kom på den samme arenaen i Peterboroughs farger. Det fjerde og ferskeste ble scoret på The Hawthorns, da han var på utlån til West Bromwich i 18/19-sesongen. Det er kun Stoke City, Liverpool og Rotherham 31-åringen har scoret flere mål mot. Gayle har fem mål på samvittigheten mot de tre nevnte klubbene.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login