Før kampen: Leeds

Oppdatert: 25. January 2021

Det virker håpløst om dagen. Scoringene uteblir, mens målene renner inn i eget nett. Nå hviler en stor byrde på en fransk tryllekunstners skuldre.

Dato: Tirsdag 26. januar
Kampstart: Kl. 19.00 på St. James Park
Dommer: Anthony Taylor

Motstanderen
Leeds befinner seg på en respektabel 12.-plass etter 18 seriekamper. Til sammenligning befinner Newcastle seg fire plasser under med én kamp mer spilt. Målforskjellen deres er på mange måter unik, ettersom Leeds er det eneste laget i Premier League som en negativ målforskjell etter å ha passert 23 scoringer. Leeds har notert seg for hele 30 scoringer, men har sluppet inn hele 34 tellende baller i eget nett. Det er faktisk kun ett (!) lag som har sluppet inn flere mål, og det er West Bromwich (43) som befinner seg på nest sisteplass. Ellers er det kun ytterligere tre klubber som har passert 30 baklengsmål: Newcastle (32), Sheffield United (32) og Crystal Palace (33).

Marco Bielsas mannskap er uten både mål og seiere på deres siste tre forsøk. Sist ble det 0-1-tap mot Brighton. Ellers ble League Two-klubben Crawley Town for sterke i FA-cupen, noe også Tottenham ble i den foregående kampen. Leeds tapte begge oppgjørene 3-0. Som nevnt over, har imidlertid hvittrøyene vanligvis ikke et problem med å finne veien til nettmaskene, noe Newcastle fikk erfare sist lagene møttes. Leeds har hele fem ganger scoret flere enn to mål. Til sammenligning har Steve Bruce sitt mannskap maktet dette én gang denne sesongen. Det var i 3-1-seieren over Burnley.

Viktig spiller
Marco Bielsas kanskje viktigste herremann tilhører Manchester City, og heter Jack Harrison. Til tider har 24-åringen herjet på venstrekanten, noe han så til de grader gjorde da lagene sist møttes. I 5-2-seieren over The Mapgies noterte kantspilleren seg for én nydelig scoring og en målgivende pasning. Harrison holdt lekestue mot både Jacob Murphy og Emil Krafth, som til forskjellig tid forsøkte å stanse den lynhurtige kantspilleren fra høyrebacken.

Den eneste ligakampen Harrison ikke har vært å finne i startelleveren var mot Manchester City, som 24-åringen naturligvis ikke kunne spille. Spilleren har notert seg for tre scoringer og fire målgivende pasninger på 17 kamper. Mens det kanskje er målene til Patrick Bamford (10) og Marco Bielsas særegne karakter som stjeler overskriftene, er Harrison verdi for dette Leeds-laget av stor betydning. Det er kun åtte spillere som regnes for å ha skapt flere såkalte «store målsjanser» enn Harrison, og det er følgende spillere: Kevin De Bryne, Bruno Fernandes, Jack Grealish, Harry Kane, Andrew Robertson og James Rodgriguez, Che Adams og Son Heung-Min. Harrison har skapt seks slike målsjanser, som er like mange som Mohamed Salah, Raheem Sterling og Mason Mount. Det viser at det ikke er hvilken som helst liste Leeds-spilleren har skapt seg inn på. Harrison har skapt dobbelt så mange store målsjanser enn de neste Leeds-spillerne på listen.

Lagene
Newcastle må igjen klare seg uten Federico Fernandez, Ciaran Clark og Paul Dummett i forsvaret. DeAndre Yedlin mister også denne kampen, da han for øyeblikket er utilgjengelig som følge av problemer med sitt visum. Ifølge enkelte kilder skal amerikanerens visum ha utgått. Ellers uttalte Steve Bruce at Javier Manquillo er usikker til kampen.

Sean Longstaff var ikke inkludert i helgens kamptropp, men skal ikke være skadet. Sannsynligvis blir 23-åringen å skue i lagoppstillingen, etter en særdeles svak kamp av Jonjo Shelvey og Jeff Hendrick sist. Sannsynligvis vil Allan Saint-Maximin få en jokerrolle i denne kampen, til tross for å ha mottatt masse ros fra Newcastle-sjefen den siste uken.

Sannsynlig lagoppstilling: Darlow – Hayden, Lascelles, Schar – Murphy, Sean Longstaff, Matty Longstaff, Ritchie – Fraser, Wilson, Almiron

Leeds må klare seg uten den tyske landslagsstopperen Robin Koch. I tillegg er Adam Forshaw og Gaetano Berardi ute av spill, noe de har vært i lang tid. Førstemålvakt Illan Meslier gikk glipp av forrige helgs oppgjør mot Brighton, men skal være aktuell igjen etter sykdom.

Sannsynlig lagoppstilling: Meslier – Ayling, Llorente, Cooper, Dallas – Phillips, Klich – Harrison, Rodrigo, Raphael – Bamford

Innbyrdes oppgjør
Newcastle tapte som nevnt oppgjøret på Elland Road 5-2. Frem til da var Newcastle ubeseiret på de siste seks oppgjørene mellom lagene. Sist lagene møttes på St. James’ Park var i Championship, da det ble 1-1. Det motsatte oppgjøret endte da 0-2 i favør The Magpies. Det foregående oppgjøret i Newcastle var en cupkamp, som Newcastle vant 2-0. Forrige Premier League-kamp – et oppgjør i 2003/04-sesongen – vant Newcastle 1-0, etter en fulltreffer av legenden selv, Alan Shearer.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login