Før kampen: Aston Villa

Oppdatert: 22. January 2021

Newcastle har ikke vunnet en fotballkamp på de siste ni forsøkene. Nå venter en ny vanskelig prøvelse, når sesongens kanskje aller største overraskelse er klare for å få unnagjort hengekampen fra 4. desember 2020.

Dato: 23. januar 2021
Kampstart: Kl. 21.00 på Villa Park
Dommer: Simon Hooper

Lagene
Steve Bruce kunngjorde på fredagens pressekonferanse at Allan Saint-Maximin vil bli involvert for første gang siden slutten av november, og tilføyde at 23-åringen har sett strålende ut på trening. Franskmannen har slitt med en vond hofte og ettervirkninger av koronaviruset, men skal altså nå være klar til å gi gass igjen. Mangelen på kamptrening tilsier at vingen neppe blir å skue i startoppstillingen.

Ellers er Federico Fernandez fremdeles ute med en hamstringskade. Fabian Schar, Dwight Gayle og Ciaran Clark er usikre til kampen. Etter alle solemerker å dømme vil sveitseren rekke kampen, mens det er heller tvilsomt om sistnevnte duo blir spilleklar. Ryan Fraser er for øvrig tilgjengelig igjen, etter å ha sonet karantene mot Arsenal som følge av utvisningen mot Sheffield United.

Især Jonjo Shelvey og Joelinton leverte en svært svak kamp mot Arsenal sist, noe som gjør det vanskelig å se at det lages plass til duoen i Bruce sin lagoppstilling.

Sannsynlig lagoppstilling: Darlow – Lascelles, Schar, Clark (Hayden) – Manquillo, Hayden (Matty Longstaff), Sean Longstaff, Ritchie – Almiron, Wilson, Fraser

John McGinn er utilgjengelig til lørdagens kamp, som følge av fem gule kort. Det er godt nytt for Newcastle, ettersom midtbanespilleren har spilt samtlige minutter i ligaen for Birmingham-klubben. Midtstopper Kortney Hause og spissen Wesley Moraes mister også kampen, mens Mahmoud Ibrahim Hassan, også kjent som «Trezeguet», skal være disponibel igjen etter å ha vært utilgjengelig siden midten av desember. Dean Smith vil heller ikke være å skue på sidelinjen til Aston Villa, etter at treneren ble henvist opp på tribunen under kampen mot Manchester City.

Sannsynlig lagoppstilling: Martinez – Cash, Konsa, Mings, Targett – Ramsey, Luiz, Barkley – Traore, Watkins, Grealish

Motstanderen
Det skal godt gjøres å være sterkt uenig i at Aston Villa er et av sesongens store overraskelser. Ikke bare har de kapret godt med poeng, men også spillet flyter virkelig godt. Denne sesongen har Villa vært svært underholdende å se på, noe også 29 scoringer på 16 kamper indikerer. Ellers er det kun Manchester City (13) og Tottenham (17) som har sluppet inn færre baklengsmål enn de burgunderfargede trøyene, hvor tallet er 18. Villa har imidlertid tre kamper til gode på eksempelvis Tottenham.

I likhet med klubber som Newcastle, har Villa opplevd koronautbrudd i egen leir. Koronasituasjonen var også skyld i at lagets seriepremiere ble forskjøvet til ligarunde to. Til tross for dette, med tre hengekamper til gode, befinner klubben seg på en knallsterk ellevteplass med 26 poeng. Med et raskt blikk på tabellen, ser man at det bare er syv poeng opp til femteplassen, noe som tydelig viser hvor gode lørdagens motstander faktisk har vært denne sesongen. Dean Smiths menn har vunnet halvparten av ligakampene sine, og kun tapt seks av dem.

Spesielt bemerkelsesverdig er imidlertid at Villa vant sine fire første ligakamper denne sesongen. Det inkluderte to knallsterke seiere over Liverpool (7-2) og Leicester (0-1). Kontrastene til forrige sesongs overlevelsesthriller har så langt vært enorme, da 1-1 mot West Ham i serieavslutningen holdt akkurat til fornyet kontrakt på det øverste nivået.

Resultatmessig har Villa hatt en liten dupp den siste tiden. På de siste fire oppgjørene står laget med kun ett poeng: 1-1 mot Chelsea. De tre siste kampene har imidlertid vært mot knallsterk motstand: mot ligaleder Manchester United (2-1), cupkamp mot forrige sesongs seriemester (1-4) og ligatoeren Manchester City (2-0).

Innbyrdes oppgjør
Forrige sesong endte det tilsvarende oppgjøret 2-0 i favør vertene, mens hjemmekampen, som ble spilt i sommer, endte 1-1. De tre foregående oppgjørene på Villa Park har endt med poengdelinger mellom fredagens motstandere. Foruten tapet forrige sesong står Newcastle uten nederlag på de seks foregående bortekampene mot The Villains. To av disse resulterte i tre poeng til The Magpies. Det var i 2012/13- og 2013/14-sesongene, som begge endte i 1-2-seiere.

Selv om de har lite betydning for lørdagens oppgjør, hører det likevel til historiebøkene at Villa ikke har beseiret Newcastle på St. James’ Park siden april 2005. På de siste 16 oppgjørene mellom lagene, uavhengig av kamparena, har The Magpies vunnet syv kamper og bare tapt to av dem, mens syv har endt med poengdelinger.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login