Før kampen: Everton

Oppdatert: 01. November 2020

Everton troner øverst på tabellen før den syvende ligarunden sparkes i gang. Tidspunktet Liverpool-klubben ankommer Tyneside kunne nok neppe ha vært særlig mye bedre.

Dato: Søndag 1. november
Kampstart: Kl. 15.00 på St. James’ Park
Dommer: Stuart Attwell

Lagene
Jonjo Shelvey, Matt Ritchie, Dwight Gayle og Martin Dubravka mister kampen. Det gjør også sannsynligvis Jamaal Lascelles, som måtte tas av banen i sluttminuttene mot Wolves sist. Steve Bruce kunne imidlertid meddele at Matthew Longstaff er disponibel for førstelaget igjen. Spilleren var ikke involvert i fredagens U23-oppgjør, noe som indikerer at 20-åringen blir en del av søndagens kamptropp. For øvrig er Ciaran Clark og Paul Dummett tilgjengelige, selv om duoen ble utelatt fra kamptroppen mot Wolverhampton.

Det er uvisst hvilken formasjon Bruce kommer til å velge mot høytflyvende Everton. Ettersom Lascelles sannsynligvis mister kampen, i tillegg til at Longstaff-brødrene og Isaac Hayden er erklært klare til kampen, er det imidlertid nærliggende at vi får se en forsvarsfirer på eget gress mot et svært redusert Everton.

Jacob Murphy hadde en god kamp sist, men er ingen høyreback. Spilleren vil antakelig uavhengig av formasjon beholde plassen i lagoppstillingen. Det antas også at både Hayden og Sean Longstaff får tillit fra start, og at iallfall Jeff Hendrick ofres. Iren var svært anonym på Molineux.

Sannsynlig lagoppstilling: Darlow – Manquillo, Schar, Fernandez, Lewis – Hayden, Sean Longstaff – Murphy, Almiron, Saint-Maximin – Wilson

Everton må klare seg uten noen av sine klart viktigste spillere. Lucas Digne, som har en fortid i Barcelona, PSG, Roma og Lille, må stå over kampen som følge av å ha blitt utvist mot Southampton sist. Samme skjebne lider stjernespilleren Richarlison, som er en fast og viktig spiller for Brasil. Den hardtarbeidende 23-åringen var sammen med Dominic Calvert-Lewin lagets toppscorer forrige sesong, med totalt 15 mål hver.

Om ikke det skulle være nok, måtte Carlo Ancelotti meddele på fredagens pressekonferanse om at nysigneringen James Rodriguez, med en fortid i blant annet Real Madrid og Bayern München, mister kamper på grunn av en skade. I tillegg mister blant andre svært rutinerte Seamus Coleman kampen.

For øvrig er spissen Cenk Tosun, midtstopper Mason Holgate og midtbanespilleren Jean-Philippe Gbamin ute med skader, mens Moise Kean og The Walcott er sendt ut på lån. Den unge forsvarsduoen Jonjoe Kenny og Jarrad Brantwaite er imidlertid friskmeldt til kampen.

Sannsynlig lagoppstilling: Pickford – Kenny, Mina, Keane, Delph – Allan, Doucoure, Gomes – Bernard, Calvert-Lewin, Iwobi

Motstanderen
Everton har på mange måter vært en sovende gigant. Klubben har i løpet av de siste årene brukt enorme summer på å oppgradere spillerstallen sin. Til tross for dette har ikke resultatene kommet på skinner. Denne sesongen synes imidlertid klubben for alvor å ha våknet fra dvalen. Everton topper tabellen med sine 13 poeng før den syvende serierunden ble sparket i gang, der målforskjellen holder erkerivalen Liverpool på plassen under. Resultatmessig er fasiten fire seiere, mens de to øvrige har endt med tap og poengdeling. De to sistnevnte resultatene har kommet på de to siste oppgjørene; 2-2 mot Liverpool og 2-0 borte mot Southampton. Verdt å merke seg er at Everton fikk spillere utvist i begge kampene.

Med 14 scoringer er det kun Liverpool (15) og Tottenham (16) har scoret flere før ligarunden ble sparket i gang. Everton er for øvrig intet unntak fra det som har vært normen denne sesongen, hvor de fleste lag har sluppet inn flere mål enn antallet kamper spilt. Jordan Pickford har hentet ut ni scoringer fra eget nett. Til sammenligning må Newcastle vise til ti baklengsmål.

Forrige sesong endte Everton på en tolvteplass. Newcastle havnet på plassen bak med fem poeng mindre. Skulle Newcastle kapre tre poeng på søndag, vil Newcastle kun være to poeng bak Carlo Ancelottis Everton. Det kan i den forbindelse være verdt å nevne at Everton ikke har vunnet en eneste ligakamp uten Richarlison på banen siden 23-åringen signerte forut for 2018/19-sesongen. To av disse seks oppgjørene har endt med tap for The Toffees.

Scorer på bestilling
Dominic Calvert-Lewin står med hele ti (!) scoringer på åtte kamper denne sesongen, hvorav syv av disse er ligascoringer. Kun Tottenhams Son Heung-Min (8) har scoret flere i ligaen.

Den ferske landslagspilleren markerte seg også med scoringen i sin debut for England mot Wales i oktober, og er brennhet om dagen. Spissen har kun gått målløs av banen ved to anledninger denne sesongen – i forrige ligakamp mot Southampton og i cupkampen mot Fleetwood Town. Siden starten av forrige sesong har spissen totalt scoret 25 ganger. Calwert-Lewin har notert seg for 31 scoringer i Premier League, hvorav hele 14 av disse har vært med hodet. Det er for øvrig verdt å merke seg at spissen har ingen scoringer fra krittmerket.

Spissen elsker å spille mot The Magpies. Newcastle er faktisk det laget spissen har scoret flest ganger mot. Da han gjestet St. James’ Park sist, noterte 23-åringen seg for to scoringer. For øvrig har engelskmannen notert seg for ytterligere to scoringer mot The Magpies. Samtlige har kommet på de siste tre oppgjørene mellom lagene. Spissen har møtt Newcastle syv ganger, hvorav én av disse i Northampton-drakt i et cupoppgjør tilbake i 2015. Det nevnes for øvrig at Calvert-Lewin kun startet fire av disse kampene. Spilleren har også notert seg for fire mål mot West Ham.

Med stjernespillere som James Rodriguez og Richarlison ute, hviler svært mye på 23-åringens skuldre på søndag.

Innbyrdes oppgjør
Da Everton gjestet St. James’ Park forrige sesong vant gjestene 1-2. Fabian Schar utlignet da for vertene, men to mål av den nå svært høytflyvende Calvert-Lewin sendte klubben fra Liverpool hjem med full poengfangst. Det motsatte oppgjøret endte 2-2, etter at Florian Lejeune på mirakuløst vist fant veien til nettmaskene to (!) ganger på overtid. Moise Kean og brennhete Calvert-Lewin scoret for vertene.

Den foregående sesongen vant Newcastle hjemmeoppgjøret 3-2, mens kampen på Goodison Park endte 1-1. Salomon Rondon og Ayoze Perez noterte seg for to scoringer hver, mens ingen ringere enn Richarlison (2) og Calvert-Lewin satte ballen i mål for de blåe.

Siden etaleringen av Premier League har Newcastle vunnet 14 ganger, tapt åtte ganger og spilt seg til fem poengdelinger mot søndagens motstander på eget gress. Everton har likevel hatt et svært godt grep på The Magpies i løpet av de siste sesongene: Siden 2010/11-sesongen har Everton vunnet hele elleve av 18 ligakamper mot Newcastle. Kun fire av disse har endt med seier til de sorte og hvite. På de siste 15 ligaoppgjørene mellom lagene har kun to (!) endt med seier til Newcastle, hvor hele ti har endt med tre poeng til Everton. Begge seierne kom på St. James’ Park; mars 2019 og desember 2014. Det hører til at Bruce kun har beseiret Everton tre ganger som manager på 22 forsøk.

Det er for øvrig verdt å merke seg at det har endt med 16 røde kort når lagene har møtt hverandre i Premier League. Everton har allerede opplevd å få to spillere utvist siden starten av sesongen. Merseyside-klubben fikk tre utvisninger forrige sesong.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login