Før kampen: Chelsea

Oppdatert: 18. October 2019

Newcastle gjester marerittarenaen Stamford Bridge og formsterke Chelsea. Da kommer det godt med at Steve Bruce plutselig har fått luksusproblemer når det kommer til laguttaket.

Dato: 19. oktober 2019
Kampstart: Kl. 16.00 på Stamford Bridge
Dommer: Andre Marriner

Motstanderen
Hjemvendte Frank Lampard hadde en svært tung start på sesongen med sitt unge Chelsea, men i løpet av de siste ukene har ting plutselig begynt å se vesentlig bedre ut. Etter fire kamper hadde Chelsea knappe fem poeng og ni baklengs i målkontoen. Etter åtte kamper har klubben klatret opp på en femteplass, og er kun to poeng bak stjernegalleriet til Manchester City. På de siste fire kampene har londonerne fire seiere. Forrige runde ble Southampton slått 1-4, mens de tre foregående kampene var mot Lille (Champions League), Brighton (Premier League) og Grimsby (ligacupen). Med de seks siste ligakampene som målestokk, er Chelsea det nest beste formlaget i Premier League. Fire av disse endte med seiere, én endte uavgjort (Sheffield United) og ett endte med tap (Liverpool).

Tendensen hos de blå har så langt vært god uttelling foran motstanderens mål, der Tammy Abraham har stått for hele åtte scoringer på åtte kamper. For bare to sesonger tilbake, var Abraham svært nær ved å slutte seg til Newcastle på lån. Med det svært solide målsnittet spissen kan vise til, er det ikke vanskelig å se hvorfor Rafael Benitez ønsket å hente spissen til Tyneside. Chelsea har funnet veien til nettmaskene 18 ganger i ligaen; kun Manchester City (27) og Liverpool (20) har flere. Til sammenligning har Newcastle bare maktet å score fem mål, og blir dermed kun slått av tabelljumboen Watford.

Forsvarsproblemene hos The Blues har imidlertid vært iøynefallende. Det har blitt hele 14 baklengsmål; kun Norwich, Watford og Southampton har vært svakere. Til sammenligning har fasiten vært 13 baller i buret til Martin Dubravaka. Mye av forsvarsproblemene kan nok knyttes til avgangen til de rutinerte herrene David Luiz og Gary Cahill, samt at det det soleklare førstevalget Antonio Rudiger har vært utilgjengelig som følge av skader.

Lagene
Chelsea må klare seg uten midtbanespillerne N’Golo Kante og Ruben Loftus-Cheek og midtstopperne Antonio Rudiger og Andreas Christensen. Mateo Kovacic, Reece James og Emerson har alle vært usikre før kampen, men det er ventet at trioen blir friskmeld i tide.

Med en lang landslagspause og en viktig Champions League-kamp på bortebane mot Ajax den påfølgende onsdagen, er det ikke utenkelig at Lampard komponerer et noe annerledes lag på lørdag.

Sannsynlig lagoppstilling: Kepa – Azpilicueta, Zouma, Tomori, Alonso – Jorghino, Kovacic – Willian, Mount, Hudson-Odoi – Abraham

Newcastle må fremdeles klare seg uten Matt Ritchie, Florian Lejeune og Isaac Hayden. Sistnevnte soner sin andre av totalt tre kamper. Steve Bruce uttalte på fredagens pressekonferanse at han regner med at alle tre vil være tilgjengelige om to til tre uker. Newcastle-treneren har plutselig fått luksusproblemer, nå som blant andre DeAndre Yedlin, Allan Saint-Maximin og Dwight Gayle har ristet av seg sine skadeproblemer. Matty Longstaff kan selvsagt også tilføyes, etter forrige rundes fantastiske ligadebut.

Ettersom Newcastle leverte en strålende kamp mot Manchester United, er det ventet at Bruce ønsker å gjøre minst mulige endringer på laget. På pressekonferansen ble det langt på vei bekreftet at Matty Longstaff beholder plassen ved siden av sin bror. På spørsmål om 19-åringen var aktuell for en plass i startoppstillingen mot Chelsea, var responsen: «Hvordan kan jeg sette han ut av laget?». Ciaran Clark leverte også en god kamp sist, noe som sannsynligvis blir belønnet med fornyet tillit.

De to mest nærliggende endringene er muligens i forsvar og på topp. Yedlin ankom Tyneside først på torsdag, etter å ha tilbragt tid med det amerikanske landslaget. Backen har vært lenge ute med skade, og har dessuten lagt baks seg mye reisetid. Det gjør Javier Manquillo, som har vært på treningsfeltet under landslagspausen, høyaktuell for å starte lørdagens kamp. Et annet bytte, som antagelig ikke er like aktuelt, er at Joelinton erstattes av Andy Carroll. Brasilianeren ble byttet ut etter 56 minutter mot Manchester United, etter nok en skuffende kamp. Carroll har stadig fått mer og mer spilletid den siste tiden, men det er samtidig uvisst hvor lurt det er å sette spissen inn i startelleveren allerede nå. Som kjent har spissen spilt ekstremt lite over de siste sesongene.

Sannsynlig lagoppstilling: Dubravka – Schar, Lascelles, Clark – Manquillo, M. Longstaff, S. Longstaff, Willems – Almiron, Joelinton, Saint-Maximin

Innbyrdes oppgjør
De siste sesongene har Stamford Brigde vært en marerittarena for Newcastle. De syv siste oppgjørene har endt med tap, og The Magpies maktet bare å score tre ganger på disse kampene. I motsatt ende har ballen endt hele 20 ganger i nettet. Sist gang vi vant på arenaen var i 2011/12-sesongen, da Papiss Cissé serverte to praktscoringer. Det er faktisk den eneste (!) ligaseieren vi har på bortebane mot Chelsea i Premier League. Chelsea kan dessuten gni seg i hendene av at lørdagens motstander er det laget de har slått flest ganger på hjemmebane i Premier League-æraen. Hele 17 hjemmeseiere er fasiten på 25 ligakamper.

Forrige sesong endte det tilsvarende oppgjøret 2-1, hvor Ciaran Clark noterte seg på scoringslisten. Det motsatte oppgjøret endte med 1-2-seier til Chelsea. Newcastle har tapt fire av de fem siste oppgjørene mot Chelsea. Sist seier mot The Blues kom i siste seriekamp i 2017/18-sesongen, da Chelsea ble smadret 3-0. På St. James’ Park har Newcastle hatt et godt grep om Chelsea de siste sesongene – kun ett tap og fire seiere er fasiten der for The Magpies.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login