Før kampen: Chelsea – Newcastle

Oppdatert: 12. February 2016

Endelig befinner Newcastle seg på trygg grunn – enn så lenge. Lørdag kveld tar stjernegalleriet til innhentede Guus Hiddink imot The Magpies på London-visitt.

Dato: 13. januar

Kampstart: Kl. 18:30 på Stamford Bridge

Dommer: Roger East

To lag – to kriser
En rask titt på tabellen beviser at Chelsea virkelig har vært på ville veier denne sesongen. Den regjerende ligamesteren befinner seg på en ufattelig svak 13. plass til dem å være. Chelsea har bare klart å tilegne seg 30 poeng, og det er således bare to trepoengere fra Newcastle opp til The Blues. De blå londonerne har bare kapret syv trepoengere denne sesongen; til sammenligning har Newcastle seks.

Det så lenge ut til at Newcastle skulle kapre alle poengene da lagene møttes tidligere denne sesongen. The Magpies overbeviste for første da Chelsea gjestet St. James’ Park i den syvende serierunden. Newcastle hadde på det tidspunktet bare klart å spille seg til to ynkelige poeng. Kampen endte skuffende nok med poengdeling, etter at Chelsea hadde kommet á jour etter to sene scoringer av Ramires og Willian. For Newcastle var det Perez og Wijnaldum som klarte å overliste Chelseas sisteskanse – men det var Mbabu som stjal de store overskriftene i sin svært overbevisende debutkamp.

Forrige serierunde klarte Chelsea, anført av en meget sen Diego Costa-redusering, å karre til seg ett poeng i hjemmekampen mot Manchester United. Dermed ble Chelseas ubeseirede rekke etter at Hiddink overtok den synkende skuten fortsatt i behold. Under Hiddinks ledelse – denne sesongen – har Chelsea vunnet fire kamper, mens seks har endt uavgjort. Imidlertid er to av disse seirene cupkamper mot henholdsvis Scunthorpe og MK Dons. Chelsea har faktisk totalt bare tapt én kamp under nederlenderens ledelse – som også fikk æren av å lede klubben i 22 kamper i 2008/09-sesongen.

For Newcastles vedkommende har klubben i det siste funnet rytmen på hjemmebane, men dette er dessverre ikke tilfellet på bortebane. Steve McClarens gutter har på de fire siste kampene to overbevisende hjemmeseiere over henholdsvis West Ham og West Bromwich å vise til, mens det ble bortetap mot både Watford og Everton. Mot sistnevnte, som var forrige motstander på bortebane, stemte ingen verdens ting for Newcastle i kampen som endte med 3-0 til vertene (hvorav to straffemål og en sen Lascelles-utvisning). På de tre siste hjemmekampene har Newcastle tatt syv poeng, mens poengfangsten er fraværende på de siste fem borteoppgjørene. På disse fem kampene har The Magpies bare én scoring å vise til.

Chelsea-talent mister kampen
Hos Newcastle kommer kampen for tidlig for Mbemba, Good, Krul, Haidara, Cisse, Obertan, Anita, Toney og Mbabu. Det er dog ventet at Anita og Mbabu er tilgjengelig til den påfølgende kampen mot Stoke – som er spilles så sent som 2. mars. Det er spørsmålstegn bak tilgjengeligheten til Dummett, men det antas at waliseren ikke rekker kampen. Janmaat og Colback var begge usikre til kampen, men begge er nå blitt friskmeldt. Ellers er De Jong aktuell for en plass i kamptroppen igjen etter en øyeskade.

For øvrig har Lascelles sonet ferdig karantenen som følge av marsjordren han fikk i bortetapet mot Everton. Han vil dermed oppta en plass i den endelige kamptroppen. Colback er bare ett gult kort unna å pådra seg sesongens tiende gule kort – og dermed en to kampers suspensjon.

Ellers – som TAN skrev en artikkel om tidligere denne uken – ser det ut til at Doumbia har langt igjen til å nå kampformen. Ivorianeren var delaktig i 1-2-tapet mot Stokes u21-lag denne uken. Doumbia overbeviste ingen, ifølge rapportene fra den lokale avisen The Chronicle. Sist gang spissen var i aksjon var i 2-1-tapet mot PSV Eindhoven 8. desember. Ifølge rapportene hadde spissen null avslutninger og det tok hele 19 minutter før nyervervelsen berørte ballen. Til Doumbias forsvar fikk Newcastle Jamie Sterry utvist etter bare elleve minutters spill, noe som angivelig påvirket ivorianerens delaktighet i kampen. Det gjenstår å se hvorvidt ivorianeren tildeles en plass i den endelige kamptroppen, da både Riviere og De Jong er friskmeldt til kampen.

McClarens utvalgte vil nok bli tilnærmet – om ikke identisk – de samme som mot WBA. Det eneste realistiske spørsmålstegnet må settes bak venstrebackplassen. Aarons gjorde en svært god opptreden som vikar for Dummett, og ble blant annet fremhevet som en av heltene i 1-0-seieren av Newcastle-sjefen. Imidlertid er det en helt annen type motstand, og en helt annen kamp Newcastle-forsvaret må regne med mot hovedstadsklubben. Mens WBA har som rykte for å være et lite angrepsvillig lag (noe som stemte bra forrige helg), er Chelsea et lag som elsker å angripe på hurtige overganger. Mot Everton viste blant annet Aarons – som innbytter – sine svakheter som forsvarsspiller, da han laget straffe på tampen av kampen. Det ville derfor ikke overraske om McClaren tyr til den mer rutinerte og mer defensivorienterte Colback på backplassen. Det vil bli særdeles interessant å se hvem som får tillit fra start!

Lokalavisen The Chronicle spekulerer også vedrørende tanken for å droppe Wijnaldum til fordel for Perez. Nederlenderen har ikke vært like god på bortebane denne sesongen, og avisen hevder at McClarens skal ha vurdert å droppe den offensive midtbanespilleren i forkant av tidligere borteoppgjør – blant annet da Newcastle tapte 1-5 mot Crystal Palace. Det vil imidlertid overraske stort om ikke Wijnaldum blir å finne i lagoppstillingen på lørdag.

Sannsynlig startoppstilling (4-4-1-1): Elliot – Janmaat, Taylor, Coloccini, Aarons – Sissoko, Tiote, Shelvey, Townsend – Wijnaldum – Mitrovic

I Chelsea-leiren mister garantert Kurt Zouma – som måtte bli båret av banen mot Manchester United – kampen. Ellers kommer kampen for tidlig for Radamel Falcao, mens det er usikkerhet rundt Loic Remys tilgjengelighet. Hiddink har også uttalt at kampen kommer for tidlig for nyervervelsen Alexandre Pato – som i likhet med vår egen Doumbia leter etter kampformen.

Fredag kom det nyheter om at Diego Costa hadde brukket nesen på torsdagens trening. Hiddink uttalte fredag at han ikke er sikker på om stjernespissen rekker kampen, men at han var optimistisk. I så fall kommer den brasilianskfødte spanjolen til å spille kampen med en beskyttelsesmaske.

Sannsynlig lagoppstilling (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta – Mikel, Matic – Willian, Fabregas, Hazard – Costa

Det må imidlertid påpekes at Chelsea har en svært viktig kamp allerede den påfølgende tirdagen mot PSG – på bortebane. Således kan det være at det forekommer noen overraskelser i Hiddinks laguttak. Det er ingen hemmelighet at det bare er gode cupresultater som kan redde fragmenter av sesongens Chelsea-lag.

Målkåt hissigpropp
Etter en treig start på sesongen, som Chelsea-kollektivet, har stjernespissen Diego Costa fått blod på tann. På de syv siste ligakampene har spanjolen seks scoringer å vise til. Totalt er det blitt ni ligascoringer på 21 kamper – elleve mål totalt på 30 kamper. Mot Manchester United sist fant det hissige beistet også veien til nettmaskene. Forrige sesong ble det imponerende 20 mål på 26 kamper, deriblant ett mål mot Newcastle. Han har et nøyaktig målsnitt som gir én scoring per andre kamp i Chelsea-drakten.

La oss håpe at vår hardhaus, Taylor, har en like god dag på jobben som mot WBA, og sørger for å temme den hissige spanjolen! Costa var ikke involvert i sesongens tidligere oppgjør mellom lagene.

Mareritt-arena?
I løpet av Premier League-æraen, har Newcastle bare to beskjedne seiere å vise til på Stamford Bridge – derav 2-0-seieren (11/12) servert av en glimrende Cisse og 4-3-seiren i ligacupen (10/11). På de siste 25 kampene The Magpies har gjestet Stamford Bridge, har det altså blitt to seiere, åtte poengdelinger og 16 tap.

Forrige sesong tapte Newcastle 0-2 på Stamford Bridge, men vant til gjengjeld hjemmekampen 2-1.

You must be logged in to post a comment Login