Før kampen: Bournemouth – Newcastle

Oppdatert: 07. November 2015

Det er to lag som sliter med poengfangsten som skal i ilden lørdag formiddag. Med seier vil Newcastle endelig klatre opp på sikker grunn.

Dato: Lørdag 7. november
Kampstart: Kl. 13:45 på The Vitality Stadium
Dommer: Lee Mason

Newcastle og Bournemouth har aldri før møtt hverandre i den øverste divisjonen. Lagene har seks obligatoriske sammenkomster å vise til, der begge lag kan vise til to seiere og to uavgjorte kamper. Newcastle har (hittil) aldri slått lørdagens motstander på bortebane.

Newcastle ligger på 18. plass med beskjedne syv poeng, mens Bournemouth ligger på plassen over med åtte poeng. Begge lag har omsatt tolv sjanser i scoringer. Newcastle har sluppet inn 22 mål på sesongens første elleve kamper, mens antallet er 24 for vertene. Således er det lite som skiller lagene formelt sett. Imidlertid skulle sesongen bare handle om å fornye Premier League-kontrakten for vertene, mens det for The Magpies aldri skulle utbre seg en ny blytung sesong.

I klubbens debutsesong i Premier League, er det så langt blitt to seiere, to uavgjorte og syv tap for vertene. Bournemouth vant kampene mot West Ham (b) og Sunderland (h). Disse oppgjørene har Newcastle til sammenligning tapt denne sesongen. Forrige serierunde ble det tap (0-2) i bortemøtet med Southampton.

Bournemouth er faktisk det laget som har scoret flest mål i løpet av de første 30 minuttene denne sesongen. Åtte av deres tolv mål er scoret før halvtimen er passert. Newcastle er faktisk det laget som har flest oppgjør uten scoringer denne sesongen (6).

Newcastle jakter fremdeles sesongens første borteseier, og sin første trepoenger på bortebane siden Hull-kampen (31. januar). Det er nå tretten (!) bortekamper siden.

Grunn til optimisme?
Til tross for dårlig uttelling, synes pilene å peke oppover for Newcastle. På de tre siste kampene har The Magpies vist ganske så lovende takter. Forrige kamp ble ett poeng mot Stoke, etter et stort sjansesløseri. Mot Stoke holdt også Newcastle buret rent for andre gang denne sesongen. Mot Sunderland ble det riktignok tap og tre baklengsmål, men Newcastle hadde tilsynelatende stålkontroll frem til dommeren valgte å tildele Sunderland et svært omdiskutert straffe og utvise Coloccini. Mot Norwich ble det som kjent seks fulltreffere.

McClaren uttalte etter Stoke-kampen at Newcastle atter en gang dominerer et oppgjør. Mot Chelsea så også Newcastle lenge ut til å sikre seg en særdeles velfortjent trepoenger. Det samme kan sies mot selveste Manchester City, men to dårligere andreomganger og en ukorrekt avblåst Mitrovic-scoring mot City resulterte i bare ett poeng for Newcastle på disse oppgjørene.

Feilaktige dommeravgjørelser, uflaks og en veldig god Stoke-keeper har hindret Newcastle i å kapre trepoengere denne sesongen. Men Newcastle synes å være på rett vei, og skaper særdeles mye offensivt. Noe de til sammenligning ikke gjorde forrige sesong. Vendepunktet synes å være Chelsea-kampen, da McClaren valgte å skifte til en «4-4-2»-formasjon. Siden da har Newcastle vist at de ikke hører hjemme i nedrykkssumpen.

Det synes å være grunn til å være optimistiske til sinns i tiden fremover.

Duo klarert for kamp
Hos Newcastle er keeperduoen Krul og Darlow fremdeles ute med skade. Det samme er Obertan, Good, Taylor, Riviere og Colback. I tillegg har Aarons pådratt seg en ny skade på treningsfeltet. McClaren har uttalt at den lekne vingen må belage seg på et nytt skadeavbrekk på fire uker.

Haidara vil også holde våre skadede spillere med selskap på sidelinjen – i det minste for den nærmeste fremtid. Franskmannen måtte kaste inn håndkleet etter en snau halvtimes spill under u21-kampen mot Aston Villa mandag denne uken. Lascelles, de Jong, Toney og Mbabu startet alle kampen som Newcastle vant 2-0. Marveaux ble vraket til fordel for Lascelles, de Jong og Haidara, da regelverket bare tillater klubbene å bruke maks tre spillere over 21 år. I tillegg voktet Woodman buret mot Villa, og fikk slik sett viktig kamptrening i en tid Newcastle sliter med keepertrøbbel.

På den gledelige siden er både Elliot og Janmaat erklært kampklare. Duoen var lenge usikre ledd til Bournemouth-kampen, og det var antakelig gjort forberedelser på at at unge Freddie Woodman ville få unna sin Premier League-debut kommende lørdag. Det har også denne uken vært store spekulasjoner i media om at Newcastle har ønsket å hente en keeper via et såkalt kriselån. Hvorvidt Elliot har ristet av seg skulderskaden i sin helhet eller om keeperen bare anses å være i god nok stand til å vokte buret på lørdag, vites ikke. Imidlertid vil Newcastle og Woodman ikke være uforberedt på at komplikasjoner mellom stengene kan forekomme.

På spørsmål om hvorvidt Woodman var klar for eventuell spill i Premier League, uttalte McClaren at han måtte innrømme at han er usikker. Men Newcastle-treneren valgte å trekke en parallell til situasjonen med Mbabu. Sveitseren ble kastet til løvene mot Chelsea, men grep muligheten på best tenkelig vis. Hvorvidt spilleren er klar for Premier League-spill kan en dermed ikke vite før mulighetens time er kommet.

Som følge av Haidaras skade, er det ventet at Mbabu tildeles en plass i kamptroppen. Mbabu spilte bare en time i u21-kampen mot Villa. Dette var planlagt, og sveitseren fullførte uten komplikasjoner.

Bournemouth har også en rekke skader å vise til. Kvartetten Christian Atsu, Calum Wilson, Tyrone Mings og Max Gradel er sårt savnet, og er alle ute med lange skadeavbrekk. I tillegg mister kapteinen Tommy Elphick kampen. Steve Cook og Artur Boruc er begge usikre, men det er likevel ventet at begge rekker kampen.

Kreativ skotte
Matthew Ritchie er en spiller som det kan være ekstra greit å kontroll på. Den skotske landslagsvingen spilte samtlige seriekamper for Bournemouth forrige sesong, og scoret 15 mål på disse kampene (46). Denne sesongen har Ritchie scoret to mål på ti ligakamper. I tillegg har han også to mål på syv kamper for landslaget siden sin landslagsdebut i mars i år. Skotten kan mer enn å sette ballen i motstanderens mål; han er også ofte nest sist på ballen. Siden starten på 2014/15-sesongen har vingen 18 målgivende pasninger. Chelseas Cesc Fabregas (19) er den eneste som har flere assists enn skotten i de fire øverste divisjonene i England i dette tidsrommet. Imidlertid er det bare blitt én assist på Bournemouth-spilleren denne sesongen. For øvrig besitter skotten sesongens raskeste scoring med sin fulltreffer etter 49 sekunder i 1-5-tapet mot Tottenham.

Det ville også vært naturlig å fremheve Calum Wilson i innværende sammenheng. Spissen scoret 20 ganger i Championship forrige sesong, og noterte seg for fem scoringer på syv kamper denne sesongen før han ble skadet. Heldigvis for gjestene er den hete angriperen utilgjengelig.

Forventet Newcastle-lag: (4-4-2) Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett – Sissoko, Tiote, Anita, Wijnaldum – Ayoze, Mitrovic

You must be logged in to post a comment Login