Før kampen: Aston Villa

Oppdatert: 24. November 2019

Newcastle er proppet av selvtillit når turen går til Birmingham, et sted hvor Steve Bruce er lommekjent.

Dato: 25. november 2019
Kampstart: Kl. 21.00 på Villa Park
Dommer: Lee Mason

Motstanderen
En skal ikke langt tilbake til da Steve Bruce satt i sjefsstolen til mandagens motstander. Geordien har tilbragt hele ti år som spiller og trener i Birmingham, hvorav to av årene var som trener for Aston Villa. Der kunne historien og samarbeidet ha blitt ganske så annerledes, da Bruce i sin første sesong for klubben, ledet laget til en fjerdeplass og en playoff-finale. Finalen vant Fulham 1-0. Det var imidlertid store fremskritt fra den foregående sesongen, da klubben endte på en horribel 13.-plass i sin aller første sesong i Championship. Den påfølgende sesongen ble kort for Steve Bruce, som ble avskjediget allerede i oktober etter seks poengdelinger, tre seiere og to tap. Til tross for en turbulent start på sesongen, endte det med opprykk for den tradisjonsrike klubben.

Aston Villa hadde en svært solid start på sesongen, men står nå med tre ligatap på rappen. Sist endte det med 2-1-tap borte mot Wolverhampton Newcastle har et fire poengs forsprang på Villa før mandagens oppgjør, der sistnevnte befinner seg på 17.plass og bare ett poeng over streken. Om Newcastle skulle ro i land alle tre poengene, vil klubben klatre opp på en knallsterk 9.-plass.

Lagene
Newcastle må klare seg uten kaptein Jamaal Lascelles og Matt Ritchie. Førstnevnte forventes å være tilbake i begynnelsen av januar, etter å ha pådratt seg et lite brudd i leggen mot Bournemouth. Ritchie var for sin del på bedringens vei, men har ikke klart å riste av seg ankelskaden sin. Det antas at skotten mister også neste kamp, som er mot Manchester City. Sean Longstaff soner sin siste kamp på mandag.

Fabian Schar og Florian Lejeune har begge blitt friskmeldte til kampen, og er dermed aktuelle til å starte kampen i Birmingham. Timing er perfekt, nå som Lascelles har pådratt seg en langvarig skade. I tillegg er Ciaran Clark usikker til kampen, etter at iren fikk en kjenning i løpet av landslagspausen. Steve Bruce virket imidlertid optimistisk vedrørende irens tilgjengelighet. Clarks motivasjon vil iallfall være stor i forkant av oppgjøret mot gamleklubben.

Dersom Clark rister av seg smellen som han pådro seg under landslagspausen, er det ventet at iren fortsetter i startelleveren. Clark har vært svært solid siden sin inntreden, noe som også er tilfellet med Federico Fernandez. Det er ventet at Clark rekker kampen. Én utskiftning er imidlertid påtvunget, som følge av Lascelles’ skade. Paul Dummett hadde et solid innhopp mot Bournemouth sist, og kan derfor bli å foretrekke fremfor den Schar og Lejeune. Bruce gikk imidlertid langt i å indikere at sistnevnte er veldig aktuelle for en plass i startelleveren. Om ikke Clark rekker kampen, virker det likevel mest nærliggende at Schar erstatter 30-åringen.

Sannsynlig lagoppstilling: Dubravka – Yedlin, Fernandez, Clark, Dummett, Willems – Almiron, Hayden, Shelvey, Saint- Maximin – Joelinton

Skadesituasjonen hos Aston Villa ser betraktelig bedre ut nå, sammenlignet med før landslagspausen. Jose «Jota» Peleteiro, som ble hentet fra erkerivalen Birmingham i sommer, har gått glipp av de fire siste kampene. Det er håp i Villa-leiren om at spanjolen blir klar til kampen. Kaptein og den største stjernen i Birmingham – Jack Grealish – har gått glipp av de to siste kampene, men er friskmeldt til mandagens kamp. Det samme gjelder for forsvarsduoen Matt Targett og Bjørn Engels, som begge ble hentet til klubben i sommer.

Det har vært en aldri så liten keeperkrise hos Aston Villa den siste tiden, med både første- og andrekeeper utilgjengelige. Det har gitt Ørjan Nyland en sjelden mulighet til å overbevise. Til nordmannens fortvilelse har Tom Heaton trent med førstelaget de siste dagene, og er med aktuell til å starte kampen mot Newcastle. Andrekeeper Jed Steer og angriperen Keinan Davis mister definitivt kampen.

Sannsynlig lagoppstilling: Heaton – Guilbert, Engels, Mings, Targett – McGinn, Grealish, Luiz – Trezeguet, Soares, El Ghazi

Innbyrdes oppgjør
Newcastle har et merkverdig godt grep på de burgunderfargede fra Birmingham. The Magpies har faktisk ikke tapt mot Villa på de tolv siste oppgjørene. Newcastle står også uten tap på bortebane mot Villa siden 2010/11-sesongen. Fra da og frem til i dag har seks av disse tolv oppgjørene endt med poengdelinger, noe som også er tilfellet med de tre siste oppgjørene på Villa Park. Den legendariske 6-0-seieren, hvor Andy Carroll noterte seg for hattrick, utspilte seg i den samme sesong som Newcastle sist tapte mot mandagens verter.

Statistikken mot Aston Villa er også svært god når lagene har målt krefter på St. James’ Park. En må helt tilbake til 04/05-sesongen til sist Villa beseiret oss der. I Premier League har Aston Villa bare maktet å karre til seg to seiere på 22 forsøk på bortebane mot Newcastle. Totalt har Aston Villa bare slått Newcastle åtte ganger på 44 forsøk i Premier League.

Sist gang lagene møttes var i Championship. Da endte kampen det 1-1. Det motsatte oppgjøret på St. James’ Park endte 2-0 til vertene – da med Steve Bruce på Villas trenerbenk.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login