Før kampen: Aston Villa – Newcastle

Oppdatert: 06. May 2016

Mens Villa bare har æren igjen å spille for, vil kampen ha enorm betydning for Newcastles sene snuoperasjon, i håp om å berge Premier League-plassen.

Dato: Lørdag 7. mai
Kampstart: Kl. 16:00 på Villa Park
Dommer: Robert Madley

24. mai 2009
Datoen er ikke til å ta feil av, og vekker grufulle minner blant Newcastle-fansen. Det er siste serierunde, og Newcastle ligger på 18. plass med henholdsvis ett og to poeng opp til Hull og Sunderland. Newcastle har tatt turen til Birmingham, hvor Aston Villa på femte plass venter på motsatt banehalvdel. Newcastle taper den skjebnesvangre kampen 1-0, og innser ved kampslutt at ett poeng ville vært nok til å berge plassen. Newcastle må inntil videre ta farvel med Premier League, mens Aston Villa tar til takke med en sterk 6. plass og UEFA-cup (tilsvarende Europa League).

Den påfølgende sesongen gjentar Villa den sterke prestasjonen, med en ny sjette plass og Europa League-spill. Newcastle for sin del vinner Championship, og er igjen klar for det gode selskap. I 2010/11-sesongen går det imidlertid skikkelig nedover for klubben fra Birmingham, og ender på en svært skuffende 13. plass – bare seks poeng over nedrykksstreken. På plassen over endte Newcastle i sin comeback-sesong.

Sesongen etter går det enda verre for Villa. En 16. plass og bare tre poeng over nedrykksstreken er fasit i 2011/12. Sesongen er imidlertid den beste på lenge for Newcastles del, som ender på femte plass og bare to poeng bak Arsenal på 3. plass.

De tre neste sesongene fortsetter Villa å skuffe, noe som også især gjelder Newcastle. Forrige sesong klarte Newcastle med nødskrik å fornye Premier League-kontrakten, mens Villa havnet på 16. plass.

Den dårlige trenden har fortsatt for begge lag denne sesongen, og toppet seg for Villas vedkommende. Championship ble et faktum allerede fire serierunder før sesongslutt, og Villans må erkjenne at laget har leverte den dårligste sesongen i klubbens historie. Lutfattige 16 poeng står den tradisjonsrike klubben oppført med på 36 kamper. Den katastrofale sesongen betyr også at Villa neste sesongen ikke lenger vil være medlem av den eksklusive klubben, der hittil syv lag har vært i Premier League siden oppstarten.

Nå, syv år senere – igjen på Villa Park – kan Birmingham-klubben atter en gang bli avgjørende for hvilken divisjon Newcastle spiller i neste sesong.

Benitez-effekt
Det tok noen kamper, men det kan endelig se ut som at Rafael Benitez har fått skikk på det før Swansea-kampen så ut som en allerede forlist skute. Newcastle har nå tatt 8 av 12 mulige poeng på de siste fire kamper – deriblant to sterke poengdelinger mot Manchester City og Liverpool. Det kunne blitt flere poeng, ettersom Sergio Agueros soleklare offsidescoring skulle vært annullert. Men en ting er i alle fall sikkert: Newcastle har på disse kampene fremstått som et stabilt og habilt mannskap. Samtidig har Skjærenes forsvarsspill faktisk sett riktig så bra ut – noe som ikke akkurat er dagligvare i Nordøst-England. På de siste fire kampene har Newcastle holdt nullen mot Swansea og Crystal Palace. I tillegg kan en driste seg til å påpeke at Newcastle i teorien holdt nullen mot Manchester City.

Newcastle var også i godt driv da lagene skulle til dyst på St. James’ Park. Da hadde Newcastle ervervet to knallsterke trepoengere mot Liverpool og Tottenham. Men skuffelsen ble stor da resultatet ble 1-1 mot nedrykksdømte Villa. Kampen vil naturlig nok huskes aller best for de enorme vannmengdene, Jordan Ayews kanonscoring og Siem de Jongs utrolig målmiss.

Før lørdagens returoppgjør befinner Newcastle seg på sikker grunn for første gang siden den 25. serierunden, da West Bromwich ble beseiret 1-0 på St. James’ Park. Men Newcastle har bare vunnet to bortekamper denne sesongen, og kan ikke vise til én eneste trepoenger på fremmed gress i 2016. Premier League-historien taler også mot Newcastle-seier: The Magpies har bare én gang tidligere klart å vinne sin siste bortekamp på 21 (!) forsøk. Den kom mot QPR i 2013. Newcastle har imidlertid ikke tapt på Villa Park på sine siste fire forsøk (to seiere og to poengdelinger). Fjorårets oppgjør endte 0-0.

Villa har en tapsrekke på hele 11 kamper. Sist helg ledet Birmingham-klubben 2-1 mot Watford, men tapte til slutt 2-3 ved å slippe inn to mål på overtid. Totalt er det bare blitt 16 poeng denne sesong for den tradisjonsrike klubben.

Faktorer i kampen for tilværelsen
Villa har allerede rykket ned, og har bare det som er igjen av ære å spille for. Det samme kan fort gjelde også påfølgende motstander Tottenham, som mandag kveld måtte motvillig erkjenne at ligagullet var blitt sensasjonslaget Leicester City sitt. Sølvmedaljen vil London-laget sannsynligvis innkassere om Spurs beseirer Southampton til helgen. At Villa og – forhåpentligvis – Tottenham har lite å spille for, er en tilsynelatende fordel for Newcastle i den altfor spennende thrilleravslutningen i kampen for tilværelsen. I tillegg har Tottenham flere nøkkelspillere ute som følge av suspensjon (Dele Alli og Moussa Dembele) og flere viktige spillere er usikre på skadefronten (deriblant Toby Alderweireld og Danny Rose). Det er også gunstig at siste seriekamp er på St. James’ Park.

Det er særdeles viktig at Newcastle klarer å innkassere en trepoenger på Villa Park, ettersom Norwich og Sunderland har hver deres hengekamp til uken. Dersom nedrykksrivalene vinner til helgen, vil begge passere Newcastle om sistnevnte ikke slår Villa. For øvrig vil Sunderland klatre forbi Newcastle på målforskjell med uavgjort til helgen om Villa skulle vinne.

Sunderland er i godt driv for tiden, og kan på sine siste elleve kamper vise til to seiere, syv uavgjorte, og bare to tap. Sannsynligheten er derfor absolutt til stede for at det blir uavgjort på hjemmebane mot et skuffende Chelsea til helgen. Ellers har The Mackems Everton (h) og Watford (b) igjen, som begge har lite å spille for. Ironisk nok skal også Kanarifuglene møte Watford (h) og Everton (b) – men først er det Manchester United som tar turen til Carrow Road.

Anita eller Janmaat?
Villa må klare seg uten venstrebackene Aly Cissokho og Jordan Amavi, som henholdsvis er suspendert og skadet. Ellers er tidligere Newcastle-spiller Charles N’Zogbia, Jores Okore og Gabriel Agbonlahor uaktuelle for spill grunnet ulike feider innad i klubben.

Ellers uttalte Villa-sjef Eric Black på fredagens pressekonferanse at Kieran Richardson, Rudy Gestede og Jordan Veretout sannsynligvis ikke rekker kampen.

For Newcastles del er det gledelig at både formsterke Anita og Janmaat er klare til den livsviktige kampen mot Villa. Det blir dermed interessant å se hvorvidt Benitez våger å foreta et nederlandsk høyrebackbytte.

Ellers er stoda at Elliot, Krul, Coloccini og Haidara fremdeles er uaktuelle. Gouffran rekker sannsynligvis kampen, men franskmannen vil nok få det tøft med å tilta seg en plass i kamptroppen uansett. Kontraktene til Obertan og Marveaux er som kjent blitt terminerte, og har således spilt sine siste kamper for klubben.

Sannsynlig Newcastle-lag: Darlow – Anita, Lascelles, Mbemba, Dummett – Townsend, Tiote, Colback, Sissoko – Mitrovic, Cisse

You must be logged in to post a comment Login