Før kampen: Arsenal – Newcastle

Oppdatert: 31. December 2015

Etter bare ett poeng på tre kamper som skulle være overkommelige, synes en tilsynelatende ny krise å bre seg over Newcastle. Nå venter bortekampen mot ligaleder Arsenal, etterfulgt av en høyst sannsynlig cupexit borte mot Watford. Deretter kommer de røde djevlene på besøk for å dra med seg The Magpies lenger ned i jorden.

Dato: Lørdag 2. januar
Kampstart: Kl. 16:00 på Emirates Stadium
Dommer: Anthony Taylor

En solid, om ikke overbevisende, ligaleder
Når Newcastle gjester Arsenal på nyåret, er det med hjelp av målforskjellen og sine 39 poeng at londonerne troner øverst på tabellen. Arsenal har vært stabile denne sesongen, og kombinerer det å score jevnt med mål med å være gjerrige bakover. Laget har en målforskjell på 33-18, som er den nest beste i ligaen etter Tottenham. Til tross for å være ligaleder, scorer både Leicester og Manchester City på henholdsvis andre og tredje plass flere mål enn The Gunners. I tillegg er Tottenham, Crystal Palace og Manchester United tettere bakover på banen. Videre har ligalederen tapt fire kamper, mens Leicester (2. plass) og Tottenham (4. plass) bare har tapt to kamper hver. Sånn sett har Arsene Wengers gutter vært særdeles solide, selv om Arsenal kanskje ikke har utmerket på en slik måte som ligalederen ofte gjør etter en halvspilt sesong.

På sine seks siste kamper har The Gunners vunnet fem av dem. Deriblant knallsterke seiere mot City i serien og 0-3-seier mot Olympiakos i Champions League som sikret avansement i den gjeve turneringen. Forrige serierunde ble det en 2-0-seier mot Bournemouth, men Arsenal gikk på en kjempeskrell i det nylige oppgjøret mot Southampton. The Saints vant kampen 4-0 mot den nåværende serielederen.

To skadepregede lag
Newcastle må klare seg uten Vurnon Anita, Mike Williamson, Papiss Cisse, Massadio Haidara, Tim Krul, Gabriel Obertan, Steven Taylor og Curtis Good. Førstnevnte måtte hinke av banen før halvtimen var passert i oppgjøret mot West Bromwich.

Ellers er Rolando Aarons og Emmanuel Riviere tilbake i godt driv på treningsfeltet i disse dager, og trener for fullt med resten av førstelaget. McClaren benyttet anledningen på onsdagens pressekonferanse til å skryte av sistnevnte. Han valgte å omtale vår franske spiss – som bare noterte seg for én eneste ligascoring forrige sesong – som en ny signering. Dette må nok forstås som et signal om at det bare er et tidsspørsmål før Manu tildeles plass i kamptroppen igjen. Det gjenstår imidlertid å se hvorvidt noen av Aarons, Manu og Marveaux blir å finne i den endelige kamptroppen mot Arsenal. McClaren er imidlertid tvunget til å foreta seg minst en utskiftning i troppen, ettersom Anita nå er skadet. Toney er også tilgjengelig til å bli inkludert i kamptroppen, men ble vraket til fordel for Lascelles mot West Bromwich.

Selv om Newcastle – som vanlige – er det laget i Premier League som har flest utilgjengelige spillere, må Arsenal klare seg uten flere nøkkelspillere som sannsynligvis ville vært i aksjon på lørdag om de hadde vært skadefrie. The Gunners har desidert flere sentrale spillere ute, sammenlignet med The Magpies. Arsenal må blant annet klare seg uten midtbanekvartetten sin i Alexis Sanchez, Santi Cazorla, Francis Coquelin og Jack Wilshere – som alle utvilsomt ville vært høyaktuelle til å bli tildelt plass i startelleveren om sjef Wenger kunne plukket av samtlige i sitt arsenal. I tillegg må Arsenal klare seg uten kaptein Mikel Arteta, Danny Welbeck og Tomas Rosicky, som jo også er pålitelige navn i Wengers Arsenal.

Londonerne kan dog ønske Mathieu Flamini tilbake, som mistet lagets forrige kamp.

Lagene
Rob Elliot fikk spontant magetrøbbel bare minutter før kampstart mot West Bromwich, noe som medførte at han måtte gi sin startplass til Karl Darlow. Sistnevnte, som hadde en nervøs ligadebut, ble også syndebukken til slutt, da det var en klar keepertabbe som medførte at vertene vant kampen. Nyhetene er at Elliot ikke har trent denne uken, og at han ble sendt hjem fra trening på onsdag, som følge av sykdom. Det synes derfor sannsynlig at Darlow fortsetter som Newcastles sisteskanse.

McClaren er videre tvungent til å gjøre utskiftninger på midtbanen, ettersom Anita mister kampen. Tiote vil sannsynligvis erstatte nederlenderen, som også ble foretrukket da vår lille kriger måtte hinke av banen sist.

Ellers er det ikke utenkelig at McClaren velger en mer defensiv tilnærming til kampen mot Arsenal. Ayoze Perez har hatt noen dårlige opptredener for Newcastle siden Tottenham-kampen, og det er derfor tenkelig at spanjolen droppes til fordel for Siem de Jong, som kan bli en del av en midtbanefemmer.

Forventet Newcastle-lag (4-4-1-1): Darlow – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett – Sissoko, Tiote, Colback, Wijnaldum – de Jong – Mitrovic.

Hos Arsenal er det ventet minst to endringer. Mot Bournemouth valgte Wenger å benke det soleklare førstevalget Laurent Koscielny, til fordel for Gabriel Paulista. Årsaken var at han ønsket å hvile den franske midtstopperen i det tette juleprogrammet. På pressekonferansen i anledning kampen hintet Arsenal-manageren frempå om at det nå kanskje var tid for å gi midtstopperkollega Per Mertesacker litt pusterom. Det antas derfor at Gabriel, som for øvrig fikk nettsus mot Bournemouth, fortsetter i midtforsvaret.

I tillegg vikarierte midtstopperen Callum Chambers på sentral midtbane forrige serierunde. Flamini, som er tilgjengelig for spill igjen, erstatter sannsynligvis engelskmannen. Franskmannen hadde frem til forrige serierunde opptrådt i de syv foregående ligakampene for Arsenal, og vil nok ta plass sentralt på midtbanen mot Newcastle.

Forventet Arsenal-lag (4-2-3-1): Cech – Bellerin, Gabriel, Koscielny, Gibbs – Flamini, Ramsey – Walcott, Ozil, Oxlade-Chamberlain – Giroud

Ustoppelig tysker
Som TAN fremhevet forrige gang lagene møtes, stortrives Olivier Giroud mot Newcastle. Franskmannen har åtte scoringer på bare syv kamper mot The Magpies. Spissen har imidlertid til gode å score på hjemmebane mot skjærene. Franskmannen er ikke overraskende The Gunners toppscorer, med sine 15 mål denne sesong. Ti av dem er scoret i ligaen. I fjor stoppet Giroud på 14 ligascoringer.

Men mannen som har stjålet de store overskriftene på Arsenal-laget denne sesongen er assistkongen Mesut Ozil. Tyskeren har tre scoringer å vise til i ligaen, deriblant ett mål mot Bournemouth sist. Men det er Ozils øye for å servere medspillerne på gullfat som er tyskerens varemerke. Denne sesongen står han – så langt – oppført med utrolige 16 målgivende pasninger. Det er åtte flere enn neste mann på listen – Citys kreative Kevin De Bruyne. Assistgarantisten har satt flere rekorder denne sesongen, og er svært nær med å slå Thierry Henrys rekord fra 2002 – den tidligere Arsenal-spilleren leverte da 20 målgivende pasninger på én sesongen. Ozil har levert assists i syv kamper på rad denne sesongen, noe som er en Premier League-rekord. I tillegg er tyskeren den spilleren i Premier League-historien som har levert flest assist i forhold til kamper spilt.

Innbyrdes oppgjør
Når lagene har møtt hverandre under Premier League-æraen i London, så har Newcastle på 25 kamper tapt hele 19 av dem. Bare fire seiere er det blitt på Newcastle borte mot Arsenal i Premier League, og den forrige kom på Emirates Stadium i 2010/11-sesongen. Da vant Newcastle knepent 0-1 etter et Carroll-hodestøt. Det er altså ti kamper siden Newcastle beseiret Wengers disipler, og Newcastle har ikke tatt et eneste poeng mot Arsenal på de siste åtte kampene.

På de siste 26 kampene – uavhengig av arena – har Newcastle bare vunnet én eneste av dem mot The Gunners.

Forrige sesongs tilsvarende oppgjør endte 4-1 i favør Arsenal. Da fant Newcastle-dødaren Olivier Giroud veien til nettmaskene to ganger, Santi Cazorla likeså. Perez lagde Newcastles trøstemål.

Da Newcastle møtte Arsenal tidligere denne sesongen endte kampen med en knepen seier til gjestene. Arsenal overbeviste ingen i en kamp som ble avgjort etter et uheldig Coloccini-selvmål, og som Newcastle måtte spille med ti mann fra det 16. minuttet. Alle husker det svært hardt idømte røde kortet Mitrovic ble tildelt etter en stempling.

TAN er som alltid naivt optimistisk, og spår at Mitrovic er farlig revansjelysten 2. januar mot The Gunners.

You must be logged in to post a comment Login