£18,7 millioner i profitt

Oppdatert: 30. March 2015

Lovlig sent har Newcastle offentliggjort regnskapet for 2014, som viser at klubben for fjerde år på rad går i profitt. Men fremdeles skylder klubben Mike Ashley hele 129 millioner pund som han betalte for total kontroll over klubben for 8 år siden. 

Det årlige oppgjøret av klubbens regnskap vil alltid være interessant ettersom det beskriver den økonomiske situasjonen klubben befinner seg i. Og med et nærmest desperat behov for nye spillerinvesteringer er det av stor interesse for oss supportere, ettersom det gir en indikasjon på hvilken midler som er tilgjengelig (og som nødvendigvis ikke blir brukt) for investeringer til sommeren.

Profitt etter skatt for 2014 er altså £18,7 millioner som er nesten en fordobling fra £9,9 millioner i 2013. I tillegg vil inntektene fra salgene av Mbwia og Santon ikke bli inkludert før neste års regnskap. Den totale omsetningen i klubben har økt fra £95,9 millioner til £129,7 millioner i år, og mye skyldes inntekter relatert til økende TV-avtaler og sponsoravtaler med Puma og Wonga. Hele regnskapet er ikke blitt offentliggjort enda, men vil bli tilgjengelig for alle i løpet av noen får dager.

Så hva betyr dette for klubben?

Fra et rent praktisk perspektiv kan man konkludere med 2 ting; 1) at Mike Ashley ikke har noen planer om å selge klubben (slik som mange nok håper på). Klubben har enda ikke tilbakebetalt et eneste øre / pence av de £129 millionene Ashley ga som rentefritt lån da han kjøpte klubben for 8 år siden. Mange investorer ville operert med at slike lån blir omgjort til egenkapital, noe Newcastle ikke har gjort, så pengene forblir stående som et lån som klubben skylder Mike Ashley.

2) Newcastle har ingen grunn til å IKKE investere i nye spillere. Legger man til salgene av Mbwia og Santon så har klubben cirka en kvart milliard norske kroner i profitt det siste året, og i tillegg vil den nye TV-avtalen medføre enda flere millioner i kassen før neste sesong. Nå er det usikkert hvor mye klubben (Ashley) er villig til å investere, men selv de mest pessimistiske av oss supportere bør håpe på at Newcastle virkelig gjør et forsøk på å forbedre spillertroppen i sommer.

I forbindelse med regnskapet har Lee Charnley uttalt at klubben er fornøyd med å vise at Newcastle drives som en økonomisk sunn fotballklubb, og at sponsoravtalene med Puma og Wonga sammen med økte kommersielle inntekter gjør at Newcastle fremdeles operere med akseptable billettpriser for supporterne.

Diskuter gjerne i forumet vårt om dagens økonomiske situasjon. Er vi altfor virkelighetsfjern når vi forventer at klubben skal investere hvert eneste år, eller bør vi tenke langsiktig med en økonomisk modell som gjør at klubben drives med fornuft i mange år fremover?

You must be logged in to post a comment Login