Et skikkelig forsvarsdilemma

Oppdatert: 10. November 2019

Bruce står muligens overfor et realt luksusproblem allerede mot Aston Villa i neste ligakamp.

Solid dekning – og ulike kvaliteter
Aldri før har dekningen på midtstopperplass sett bedre ut. Det tør iallfall jeg å påstå. Klubben disponerer hele seks midtstoppere som alle holder et veldig høyt nivå. Alle ser også ut til å trives godt i en midtstoppertreer. Selv har jeg et ganske avslappet forhold til hvem Steve Bruce setter sin lit til i disse posisjonene, da samtlige har til vane å levere gode kamper.

Både Fabian Schar og Florian Lejeune er kanskje de mer spennende spillere blant midtstopperne våre, da duoen besitter svært gode ferdigheter med ballen i beina. Men de fire andre er defensivt på høyde med den nevnte duoen. Schar og Ciaran Clark har gang på gang vist at de er en stor trussel på offensive dødballer, mens for eksempel Paul Dummett og Jamaal Lascelles kanskje er de beste hva gjelder løpsdueller. Federico Fernandez, Lascelles, Clark og Schar er rå i defensive hodedueller, mens Fernandez, Clark, Lejeune og Dummett er svært dyktige til å lese spillet defensivt og til å ane farer.

Rutine og moral ruver høyt blant duoen
Siden Fernandez’ ankomst tilbake i startelleveren, har laget tatt 7 poeng på tre kamper, hvor det har blitt med fem scoringer og fire baklengsmål. Tre av fem scoringer har midtstopperkjempen vært direkte involvert i, da argentineren har scoret ett og assistert to. Senest i går var det 30-åringen som var tilrettelegger da midtstopperkollega Ciaran Clark pirket ballen forbi en utspilt Aaron Ramsdale. Argentineren har med andre ord gjort seg bemerket så vel offensivt som defensivt i løpet av disse tre kampene. Mange vil nok også være enige i at Fernandez muligens var kampens store spiller i går mot Bournemouth. Fernandez var også svært god i første halvdel av forrige sesong, men ble siden ofret til fordel for Schar og Dummett. Kontrakten til argentineren utløper ved sesongslutt, og undertegnede mener det ville være galskap å ikke tilby 30-åringen en ny kontrakt.

Tilsvarende har historien vært med Clark denne sesongen. Tre seiere, én poengdeling og kun ett tap er fasiten etter at iren plutselig var å finne i startoppstillingen mot Manchester United for omtrent én måned siden. Som Fernandez, har Clark levert i begge ender. Den tidligere Villa-spilleren har notert seg for to mål på de siste to kampene. Selv om Clark har vært mye inn og ut av laget siden opprykket ble sikret, leverer 30-åringen bortimot aldri en dårlig kamp for klubben. Bruce uttalte etter lørdagens kamp at Clark er beviset på at dersom man griper sjansen når man får den, så belønnes man for tålmodigheten.

De neste kampene
Lascelles måtte som kjent kaste inn håndkleet etter knappe 20 minutter mot Bournemouth. Midtstopperen ble observert haltende på krykker da han forlot St. James’ Park. Bruce uttalte etter kampen at det var usikkert hvor alvorlig kneskaden er, men at de er optimistiske. Han viste blant annet til at kapteinen klarte å spasere av banen på egenhånd. Skulle Lascelles ikke rekke neste kamp, vil det imidlertid være ingen krise. Dummett hadde et solid innhopp mot Bournemouth, i tillegge er det ventet at både Schar og Lejeune er tilgjengelige igjen etter landslagspausen.

Skulle derimot Lascelles rekke neste kamp mot Aston Villa, står Bruce overfor svært vanskelige valg. Ikke bare mot Villa, men også i tiden fremover. Det er iallfall vanskelige å se at Bruce gjør rokkeringer om han ikke blir tvunget til å gjøre dette. Laget er inne i sin beste periode for sesongen, og har ikke tapt på de siste tre kampene. Det er derfor ventet at både Schar og Lejeune må ta til takke med benken inntil videre. Gitt at Lascelles blir klar til neste kamp, og Clark og Fernandez fortsetter å storspille i midtforsvaret, blir det interessant å se om for eksempel Schar vil prøvd ut i en defensiv midtbanerolle. Sveitseren så svært solid ut da han opptrådte i den rollen i cupen mot Blackburn forrige sesong.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login