Derfor må Bruce endre formasjon

Oppdatert: 26. August 2019

Bare to seriekamper er spilt, men mye tyder allerede på at sentrale spillere ikke trives i Bruce sin tilnærming til kampene.

Prestasjonene så langt

Newcastle gjennomførte en god kamp mot Arsenal i serieåpningen. Kun et svakt øyeblikk med dårlig kommunikasjon utgjorde forskjellen i den kampen. En forvirret Jetro Willems entret banen og fikk relativt raskt en kontrabeskjed fra Steve Bruce om i hvilken posisjon han skulle spille i. En svak pasning fra Paul Dummett mot en uoppmerksom og tilsynelatende forvirret nederlender, resulterte i et godt kontringsmål. Foruten dette øyeblikket var kampen jevnspilt, og Newcastle fremstod solide i forsvaret.

Mot Norwich fungerte imidlertid svært lite. To mål kom etter svært passivt press fra debutant Emil Krafth, som virkelig så ut til å slite med tempoet i Premier League. Passivt press fra nærmest hele elleveren og lite samhandling var ellers fasiten i det defensive spillet.

Veien videre

I begge kampene var det for øvrig lite sjanser som Newcastle klarte å skape. Spesielt bemerkelsesverdig har vært at Miguel Almiron nærmest ikke har vært til å kjenne igjen. Mot Arsenal viste riktignok 25-åringen lovende takter, selv om de store sjansene ikke ble skapt. Mot Norwich var Almiron kanskje en av de aller svakeste, hvor i grunn alle leverte langt under pari.

I disse to kampene har man fått se at paraguayaneren bare spiller ball med én fot, og at han blir for mye feilvendt. Til tross for at hurtigtoget uttalte tidligere denne uken at han ikke bare trives i sin nye rolle, men attpåtil la til at han føler seg «veldig, veldig komfortabel» i et tospann på topp, er dette noe vi har til gode å se. Dette er så vidt meg bekjent en helt ny rolle for spilleren, som for det meste har spilt i en offensiv midtbanerolle eller på vingen i sin karriere. Almiron synes å komme mer til sin rett ute på kanten, hvor han i større grad kan være rettvendt og gå på sine karakteristiske dype løp og lettere komme til gode innleggs- eller skuddposisjoner.

Et annet problem med 5-3-2 er at den ikke gir plass til både Almiron og nyervervelsen Allan Saint-Maximin. Attpåtil er det vanskelig å se at den lynhurtige duoen får vist sine beste egenskaper i et tospann på topp. Begge spillerne er klart best når de kan sette på turboen og utfordre motstanderen. Også Joelinton vil nok prestere bedre om han får flere innlegg å jobbe med, noe han fort kan få dersom Bruce endrer formasjonen sin.

Tilbake til Rafa-modellen?

Under Rafa Benitez ble mye av fundamentet lagt i forsvarsspillet. Newcastle var kjennetegnet på et hardarbeidene lag, som var svært vanskelige å penetrere for motstanderen. Selv om Bruce ikke er kjent for de samme taktiske egenskapene som Benitez, så ligger mye av den defensive arven igjen i klubben. De samme forsvarsspillerne er fremdeles i klubben, og har blitt godt vant til å spille med en treer bak. Selv om formasjonen defensivt fremstår noe annerledes under Bruce, har Newcastle fortsatt med en trio i midtforsvaret. Selv om prestasjonene mot Norwich ikke synes å være et argument for at vi nødvendigvis er mer solide slik, viste forrige sesong at det er veien å gå. Med seks svært habile midtstoppere i klubben, må man absolutt fortsette med en treer bak. Fabian Schar og Paul Dummett synes å komme mer til sin rett i denne formasonen, noe som også klart kan sies om skadde Florian Lejuene.

Både Javier Manquillo og DeAndre Yedlin på høyresiden og Matt Ritchie og Jetro Willems på venstresiden, har sine klare styrker i det offensive spillet. Derfor passer det dem utmerket å være offensive sidebacker i en firer på midtbanen. Isaac Hayden spilte også svært godt da Benitez skiftet formasjon, og er klart best som ballvinner sentralt på midtbanen. Hayden, som kanskje har vært vår beste mann i sesonginnledningen, har i treeren på midtbanen bekledd en indreløperroller mot både Arsenal og Norwich. Da mister man mye av Haydens styrke som ballvinner og stabilisator sentralt. Det merket man mot Norwich, da kanarifuglene altfor lett trengte igjennom midtbaneleddet. Ki og Jonjo Shelvey er også best når de fratas unødvendig løpearbeid, noe man fort må tåle med en trio på midtbanen.

Ved å legge om formasjon mister man muligens det beste fra Sean Longstaff. Det er iallfall en tanke bak hvorfor Bruce har valgt å spille med tre sentrale midtbanespillere. I sesongoppkjøringen uttalte Bruce at han ønsker å utnytte mer av Longstaffs offensive egenskaper. I Blackpool ble 21-åringen brukt i en mer offensiv rolle, noe som viste at han har mål i seg. I sesongoppkjøringen ble det også to fulltreffere på midtbanespilleren, som har en svært god skuddfot. Longstaff har imidlertid tidligere vist at han han duger i et tospann på midtbanen. Ulempen med å legge om er at det bare er plass til to av Hayden, Shelvey og Longstaff, hvor dem alle har veldig ulike egenskaper og er egnet til å utfylle hverandre godt. Alternativet er imidlertid at man må sett enten Almiron eller Saint-Maximin på benken.

Å spille med en trer på topp, og en firer bak, vil bidra til at Newcastle enklere vil komme til gode sjanser. Da blir det enklere å doble på kantene. Det er også en formasjon som det antas vil passe Andy Carroll svært godt, som forhåpentligvis vil kunne bli en superinnbytter om ikke så altfor lenge.
Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login