Dette vet vi om det forestående oppkjøpet

Oppdatert: 15. April 2020

Etter alle solemerker å dømme er Mike Ashleys tid på Tyneside forbi, og det innen kort tid. Dette vet vi om det forestående oppkjøpet:

Eierskapet
Ifølge deriblant The Chronicle skal Mike Ashley og oppkjøperne ha blitt enige om en avtale til omkring 300 millioner pund. Oppkjøperne utgjør et trepartsforhold, hvor Public Investment Fund Of Saudi Arabia (PIF) vil stå for 80 prosent av eierskapet. PCP Capital Partners, med Amanda Staveley i spissen, og de såkalte «Reuben brothers» (David og Simon Reuben) vil eie ti prosent hver av aksjene i klubben. Reuben-brødrene er sammen den nest rikeste familien i Storbritannia.

Styret
Ifølge troverdige The Guardian vil oppkjøperne opprette en rolle som fotballdirektør («Director of football»). En slik posisjon er ikke å finne i klubben i dag. Lee Charnley, som etter alt å dømme må pakke kofferten så oppkjøpet er i boks, har i dag rollen som administrerende direktør i klubben. Det er altså en helt annen rolle, og begge vil bestå parallelt. En viktig forskjell mellom de to ulike rollene er at den administrerende direktøren er en del av klubbens styre, noe ikke fotballdirektøren vil være. Ifølge The Guardian er det ventet at Yasir al-Ramayyan, som har en fremtredene rolle i PIF, vil erstatte Lee Charnleys posisjon i klubben.

David Reubens sønn, Jamie Reuben (32), er klubbdirektør i Queens Park Rangers. Det spekuleres nå i at han vil bli tilbudt en rolle i Newcastle-styret, så snart oppkjøpet er i boks. Der vil også Amanda Staveley ta plass.

Hva som gjenstår
Det er den såkalte «owners and dictators»-testen, som gjennomføres av Premier League, som gjenstår før oppkjøpet kan fullbyrdes. Det foretas da bakgrunnssjekker for å sikre oppkjøpernes profesjonelle rykte og at det foreligger bevis på finansiering og en businessplan for de tre kommende årene. Ifølge The Chronicle skal Premier League allerede være i gang med å foreta denne testen i forkant av det forestående oppkjøpet.

Det ikke til å stikke under en stol at Public Investment Fund Of Saudi Arabia (PIF), med kronpris og formann Mohammad bin Salman i spissen, har fått mye hard medfart av menneskerettighetsorganisasjoner. Deriblant er kronprinsen beskyldt for å ha bestilt den mye omtalte henrettelsen av Jamal Khashoggi i Tyrkia, samt torturering og mishandling av menneskerettighetsaktivister. Det er uvisst hvilken betydning beskyldningene mot Mohammad bin Salman vil kunne spille inn i Premier Leagues vurdering av oppkjøpernes profesjonelle rykte.

Planene for klubben
Oppkjøperne har store planer for klubben, og det rapporteres om at det vil investeres stort i så vel infrastruktur som spillerkjøp. Etter alt å dømme vil eiernes ambisjon være å gjøre Newcastle til en reell Champions League-utfordrer, noe for øvrig Mike Ashley også har påstått har vært ambisjonen under hans eierskap.

Det er ventet at klubben vil investere betraktelig allerede til sommeren, og at store navn og spennende signeringen vil ankomme portene på St. James’ Park. En klassespiss vil nok da rekrutteres. En spiller som klubben i lengre tid har jobbet med å signere, og som det ifølge flere troverdige kilder fremdeles er tilfellet, er 21 år gamle Boubakary Soumaré. Lilles midtbanespiller skal være tilgjengelig for rundt 35 millioner pund, og har storklubber som Manchester United, Liverpool og Chelsea siklende over seg. Ifølge rapporter i februar hadde Newcastle et rekordbud godkjent av Lille, men spilleren ønsket ikke å forlate klubben på daværende tidspunkt. Med nye eier på plass og en større plan, er det langt fra utenkelig at Soumaré ender opp på Tyneside i løpet av sommeren.

Et stort spørsmål er hvilken innvirkning oppkjøpet har på fremtiden til Steve Bruce. Ifølge flere rapporter vil Bruces fremtid i klubben være over så snart nye eiere er plass. Det er uansett vanskelig å se for seg at 59-åringen blir i klubben på lang sikt, da nye eiere ikke vil være spesielt tålmodige med tanke resultater. Det spekuleres i at de nye eierne vil hente Rafa Benitez til klubben. Ifølge The Chronicle har Benitez og Staveley tidligere møtt hverandre under spanjolens tid i klubben. Et annet stor navn som linkes til klubben er Massimiliano Allegri, som senest var trener for Juventus. Det er imidlertid svært sannsynlig at Bruce får muligheten til å styre skuten ut sesongen.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login