Dette er Steve McClaren

Oppdatert: 13. June 2015

 Vår nye hovedtrener er 54 år gamle Steve McClaren, som kommer til Tyneside med en turbulent og varierende trenerbakgrunn. TAN gir deg absolutt alt du trenger å vite om mannen som skal lede Newcastle United i tiden fremover!

Den yngre Steve McClaren var midtbanespiller for diverse lag i de nederste divisjonene i England, blant annet en lang karriere i Hull og Derby, før han la skoene på hyllen etter skadeproblemer i Oxford United, som skulle bli han siste klubb som spiller. Han fortsatte som trener i Oxford, før han senere ble assistentmanager i Derby, hvor han var delaktig i opprykk til Premier League med klubben som han forlot for knappe 2 uker siden. Etter noen år som trener i Derby på midten av 1990-tallet, hvor klubben sikret opprykk og holdt seg stabilt midt på tabellen i den øverste divisjonen, begynte karrieren hans som trener å utforme seg da han ble hentet inn av Sir Alex Ferguson som assistent i storklubben Manchester United.

Manchester United

Mange var overrasket da Ferguson valgte å hente inn ukjente Steve McClaren som erstatter for hans tidligere assistent Brian Kidd, og han var såpass ukjent at flere medier forvekslet han med tidligere Leicester-spiss Steve Claridge etter at han ble introdusert som Steve McClaridge av styreformann Martin Edwards. Men i dagene etter ansettelsen, tidlig i februar 1999, lekket det ut flere detaljer fra hans tid i Derby som gjorde det klart hvorfor den skotske legenden valgte han som sin assistentmanager. I Derby hadde han revolusjonert den strategiske tankegangen, og stod for en fremtidsrettet og detaljert form for coaching. Les bare eksemplene nederst i denne artikkelen som overbeviste Sir Alex at Steve McClaren var en mann for fremtiden.

McClaren opplevde umiddelbar suksess med de røde djevlene, og kronet det hele med The Treble i sin første sesong i det Ole Gunnar Solskjær tuppet inn 2-1 målet mot Bayern Munchen i Champions League-finalen i 1999. Han ble raskt anerkjent for sin bruk av psykologi og video med spillerne, og ble også inkludert i trenerteamet til det engelske landslaget. Da Sir Alex Ferguson annonserte at han ville legge opp i 2001 ble McClaren sett på som den som skulle erstatte skotten som manager for Manchester United, men som vi alle husker valgte Ferguson å fortsette i 12 år til.

Det ble opplest og vedtatt at McClaren ikke kunne fortsette om assistent, og da Ferguson bestemte seg for å fortsette i klubben så det lenge ut som at West Ham skulle sikre seg engelskmannen som manager, men til slutt valgte han å flytte til nordøst-England for å lede Middlesborough. Etter tre år på Old Trafford hadde han vunnet Premier League tre år på rad, og kanskje det ikke var tilfeldig at sesongen etter så sendte Manchester United på en skuffende 3. plass – deres daværende dårligste plassering i Premier League-historien, og etterlot seg en klubb som var i suveren verdensklasse på coaching.

Middlesborough

Hans inntog i lille Middlesborough var populært blant fansen, og i hans første sesong kom han så langt som i semifinalen i FA-cupen etter å ha slått ut gamleklubben Manchester United tidligere. I løpet av hans to første sesonger endte “Boro” på henholdsvis 12. og 10. plass, og fremstod som et stabilt Premier League-lag etter flere år med det berømte nedrykksspøkelset hengende over seg. Det sies at Sir Alex Ferguson prøvde å lokke han tilbake til en posisjon på Old Trafford, at Leeds (da de fremdeles var et topplag) ville at han skulle ta over, og denne uken har tidligere Newcastle-eier Freddy Sheperd gått ut å sagt at han ble forsøkt hentet til St. James’ Park for ti år siden etter at Alan Shearer anbefalte han på bakgrunn av deres forhold på Englands landslag.

Jeg applauderer Newcastle for å hente inn McClaren. Jeg synes det er en fantastisk avgjørelse.” – Freddy Sheperd

Det var også turbulenser i Middlesborough, spesielt med stjernespilleren Juninho, men ble hyllet for sin åpne dialog med spillerne som inkluderte ukentlige “lufte ut”-møter hvor man kunne si det man ville om det som skjedde i klubben. Likevel skulle alt arbeidet bære frukter, og i 2004 slo de Bolton 2-1 i ligacupfinalen og sikret klubbens første store tittel i tillegg til kvalifikasjon til spill i Europa for første gang i Middlesboroughs historie. Klar for UEFA-cupen fikk McClaren hentet inn store navn som Jimmy Floyd-Hasselbain og Mark Viduka (som de fleste av husker senere spilte i svarte og hvite striper litt lengre nord), og den påfølgende sesongen endte Boro på en 7. plass som igjen sikret Europa-spill. Den påfølgende sesongen var han nær sparken etter en elendig form i ligaen, så ille at en supporter stormet banen og kastet sesongbilletten sin på McClaren etter et 0-4 tap hjemme mot Aston Villa, men en tålmodig ledelse gjorde at manageren fikk beholde jobben enn så lenge. Noen måneder siden spilte de UEFA-cup finale mot Sevilla etter å ha slått ut både Basel og Steaua Bucuresti (etter 4-måls comeback i begge oppgjørene!), men tapte 0-4 mot spanjolene. Likevel ble en europeisk finale med lille Middlesborough sett på som en stor prestasjon.

England

Etter VM i 2006 ble Steve McClaren, tidligere assistent og trener til landslaget, ansatt som hovedtrener for fotballnasjonen England etter at svensken Sven Gøran Eriksson fikk sparken. Angivelig skal han ha blitt tilbudt posisjonen etter at brasilianske Scolari takket nei til rollen, og han ble kjapt døpt “Andrevalget Steve” av frittsnakkende britiske medier. Starten av hans periode som England-sjef var preget av kontroversielle avgjørelser, først og fremst at han utelot den populære kapteinen David Beckham fra troppen, samtidig som han gjorde den da relativt unge stopperen John Terry kapteinsansvaret. Selveste Alan Shearer ble forsøkt hentet inn i trenerteamet, hovedsaklig for å jobbe med spissene og som mentor for Wayne Rooney, men Newcastle-legenden måtte si nei på grunn av en kontrakt med BBC.

Hans periode som trener var preget av kraftig kritikk fra media, til tross for oppløftende ord fra blant annet hans tidligere sjef Sir Alex Ferguson. Hans første oppgave var å kvalifisere seg til EM 2008 i Østerrike og Sveits, men fryktelig skuffende spill i kvalifikasjonen gjorde at England aldri nådde målet sitt og måtte seg slått av Russland (som gjorde det hele så mye verre) om en plass i mesterskapet. Dette til tross at han hadde tilgjengelig en spillergruppe som var sett på som “gullgenerasjonen” i engelsk fotball, som inkluderte spillere som John Terry, Lampard, Gerrard, Rooney og Rio Ferdinand i sin beste alder. Han var også treneren som ga Newcastle-helten og daværende Manchester City spiller Joey Barton sin landslagsdebut.

Joey er en leder med en stor karakter. Man trenger rett og slett spillere som det, både på og av banen.” – McClaren om Barton da han blir tatt ut til troppen mot Spania i 2007.

Mange argumenterte med at England sin spillerstall var overhypet, men det hindret likevel ikke FA å si opp Steve McClaren fra sin stilling bare 16 måneder etter at han ble ansatt. Perioden satt en alvorlig trøkk i ryktet til engelskmannen som ble sett på som en fremtidig stor manager og nevnt i samme sammenheng som fremadstormende Jose Mourinho. Etter bare 18 kamper som hovedtrener ble han dømt som tidenes verste hovedtrener for det stolte engelske landslaget, etter å ha hatt ansvaret i den korteste tiden noensinne (*foruten en midlertidig trener på 1950-tallet), og for å ikke ha greid å kvalifisere seg til EM for første gang på et kvart århundre. McClaren uttalte etter sparkingen at han hadde det vondt, men aksepterte at han ble dømt etter resultatene han (ikke) oppnådde.

Twente

20. juni 2008 begynte “rehabiliteringen” av Steve McClaren, og han tok en managerposisjon hos nederlandske Twente etter råd fra sin gode venn Sir Bobby Robson – som også fikk fart på karrieren sin etter et opphold i PSV. I sin første sesong gjorde han det umiddelbart bra, med en sterk 2. plass i ligaen, cupfinale i den nederlandske cupen som han tapte etter 0-0 og straffespark, og han fikk Twente videre til utslagsrundene i UEFA-cupen for første gang på 30 år. Han ble sett på som den “nye Messiah” i den nederlandske klubben, og fikk også mye oppmerksomhet fra de britiske mediene sammen med annen kjent karakter i Eredivisie – Ajax sin unge spiss Luis Suarez. Flere kjente spalter anbefalte McClaren i å forlate Twente mens han enda gjorde bra, med storklubben Ajax som en mulig ny arbeidsgiver, spesielt da andre klubber plukket opp stjernespillerne hans.

Men McClaren hørte ikke på andre, og ledet Twente inn i 2009/10 sesongen med stor optimisme. Innen oktober hadde Twente plassert seg komfortabelt på tabelltoppen, hvor de holdt seg helt til serieavslutningen i mai til tross for et enormt press fra Ajax som vant sine siste 14 kamper på rad. Men suksessen var et faktum, han hadde ledet Twente til sin første serietittel noensinne med 16 av 17 hjemmeseiere og bare 2 tap på bortebane. Han ble den første engelske manageren som vant en utenlandsk liga siden hans forbilde Sir Bobby Robson tok portugisiske Porto til seriegull i 1996/96.

Forholdet jeg hadde med Bobby var veldig spesielt. Han var en god venn og en stor innflytelse i min avgjørelse om å gå til Twente. Jeg liker å tenke på at han sitter og ser på oss fra en sky ovenfra og ønsker oss lykke til når vi spiller vår siste kamp for sesongen.” – McClaren, før den avgjørende serierunden i 2010.

Han vant prisen som årets manager i Nederland og hadde delvis gjenopprettet ryktet sitt etter fadesen som England-trener, men valgte å ikke fortsette som manager for Twente til fordel for å bli den første engelske manageren i tyske Bundesligaen.

2010-2013

Perioden etter McClarens suksess i Nederland var preget av korte og midlertidige trenerjobber. Først reiste han til tyske Wolfsburg, som hadde slitt i tiden etter at de på fantastisk vis vant Bundesligaen noen år i forveien. Til tross for at han var i besittelse av superspissen Edin Dzeko ble han sparket i februar samme sesong, etter å ha bare plukket opp fem seiere på 21 forsøk. Den påfølgende sesongen returnerte han til engelsk fotball, og den gamle storheten Nottingham Forest – til tross for at de var bitre rivaler med gamleklubben Derby. Også der ble det et kort opphold, og etter bare 10 kamper fikk han offisielt “sparken” – selv om spekulasjonen sa at det hele var en sammenstemt avgjørelse mellom han og styret, angivelig fordi McClaren ikke fikk tilgang på de pengene han ble lovet til å signere spillere.

I januar 2012 returnerte han til Twente, hvor han ble tatt i mot av et fullsatt stadion med “Velkommen hjem, Steve!”-plakater av den nederlandske fansen. Etter å ha styrt klubben til en grei 6. plass den sesongen brukte klubben store penger (i nederlandsk målestokk) om sommeren i håp om å igjen utfordre Ajax og PSV, men i februar 2013 trakk Steve McClaren seg etter kraftig press fra supporterne. Han uttalte da at han skjønte at hans tid var omme, og han følte at klubben trengte en fundamental endring. Samme sommer var han også inkludert i trenerteamet til ‘Arry Redknapp i QPR for en kort stund.

Derby

I september i 2013 var han endelig tilbake i sitt kjære Derby, klubben som han hadde hatt suksess med som assistentmanager på midten 90-tallet, og han signerte en 2,5-års kontrakt. Det sies at hans første kamp etter han ble annonsert som manager var hjemme mot Ipswich, en kamp som ble ledet av en akademitrener, og etter at det stod 4-1 favør Ipswich til pause kom McClaren inn i garderoben og ga en forrykende tale som inspirerte Derby til å komme tilbake og utligne til 4-4. Et comeback som illustrerte den resterende sesongen, hvor McClaren tok Derby fra en 14. plass til en imponerende 3. plass i Championship som det mestscorende laget i ligaen. Til slutt møter de Queens Park Rangers og Joey Barton i kampen om opprykk til Premier League, den mest verdifulle enkeltkampen i verden, men til tross for at et ungt og energisk Derby-lag dominerer hele kampen så blir alle drømmer knust i det 89. minuttet da Bobby Zamora avgjør kampen med sin 1-0 scoring.

Fotball er et brutalt spill.” – En skuffet McClaren.

Sesongen derpå, altså årets 14/15-sesong, begynte Derby som de avsluttet etter at McClaren tok over. De lå i toppen fra august, og senest i slutten av februar i år lå Derby som serieleder i Championship, og mange så på laget som storfavoritt til å ta seg til direkte opprykk. Men en forferdelig avslutning på sesongen, hvor de eneste kampene de vant var mot nedrykksklare Wigan og Blackpool, ender Derby til slutt på en voldsomt skuffende 8. plass. De hadde fremdeles muligheter til å nå playoff før sesongavslutningen, men også der skuffet de med et 0-3 tap hjemme mot Reading. Mange skyldte på Newcastle-styret sine forsøk på å hente inn McClaren som erstatter for Pardew som grunnen til Derby sin kollaps, mens Steve selv skyldte på skadeproblemer på spillerne – blant annet stjernespissen Chris Martin som var ute store deler av våren.

Derby tok seg også til femte runde i ligacupen før de ble slått av ut av Chelsea. Jose Mourinho brukte anledningen til å skryte av McClaren for å reise til utlandet for å få erfaring, og sa at han kjente godt til McClaren som trener og dermed gjerne sendt ut spillere på lån til han. Siste del av 14/15-sesongen var unge Patrick Bamford på lån i Derby fra Chelsea. Etter at Newcastle, visst nok, skal ha tilbudt McClaren posisjonen som hovedtrener i Newcastle 2-3 ganger endte sesongen med at Derby sa opp kontrakten med engelskmannen, og noen uker senere blir han altså offisielt klar som ny hovedtrener på St. James’ Park i tillegg til å bli en del av Newcastle sitt styre.

McClarens Metoder

Under hans første tid i Derby hadde han blant annet investert millioner av kroner i vibrerende stoler som spillerne satt i før og etter trening, som i tillegg til den beroligende fysiske effekten også spilte av harmoniske lyder av hvalsang. For mange virket dette kanskje litt vel alternativt, men fysioterapeutene og trenerapparatet i Derby så kjapt effekten: Skadene ble redusert med over 70%, og spillerens fysiske fleksibilitet økte også. Og det stoppet ikke der, allerede på midten av 1990-tallet tok McClaren i bruk videoer for å analysere spillerens taklinger, pasninger, bevegelser osv. – og Derby installerte kameraer fra fugleperspektiv på alle treningsanlegg. Dette var noe av det som imponerte Sir Alex Ferguson da han ble hentet til Old Trafford, og McClarens innflytelse der førte kjapt til at treningsanlegget ble oppgradert med kameraer og at videoanalyse ble heftig brukt i det som da var verdens største fotballag.

Også små endringer McClaren gjorde viste seg å ha stor effekt. Blant annet ble en basketballtrener hentet inn som ekspert på dødballer både i Derby og Manchester United, og spillerne ble lært teknikker for å blokkere for motstandere på dødballer, samt hvordan de holdt spillerne unna ballen uten å måtte ty til holding i trøyer og lignende ulovlige midler. McClaren ble kjent for hvordan han så til andre sporter, hovedsaklig basketball og amerikansk fotball, da han søkte etter nye metoder for å forbedre treningsforholdene i fotball. Han skjønte også at psykologi var en voldsomt viktig konsept innen idrett, og brukte også der inspirasjon fra basketballtrenere. Et eksempel var å vise spissene videoer av dem selv og andre stjerner for å gi de en selvtillitsboost, og spillere som Cole, Yorke, Solskjær og Sheringham fikk se videoer av Michael Jordan på sitt beste i månedene før Ole Gunnar scoret sitt berømte mål.

Hans nære venn og tidligere Middlesborough-trener Malcolm Crosby, som denne uken tilfeldigvis ble ansatt som ny Gateshead-manager, mener at Newcastle vil få en av landets beste trenere i McClaren, og at han også hadde vært den som arvet jobben etter Sir Alex Ferguson i Manchester United – om han ikke hadde tatt jobben som England-trener i 2006. De to vil møtes i McClaren sin første kamp, da Newcastle og Gateshead den 10. juli møtes til lagenes første treningskamp etter ferien, før Newcastle reiser til USA for å spille 3 ytterlige kamper. Også tidligere Newcastle-spillere, som Joey Barton og Alan Shearer, har tidligere vist seg å være tilhengere av McClarens metoder.

Kommentar: McClaren + Newcastle = håp og optimisme?

Det er liten tvil om at Newcastle-supporterne verdsetter handling over ord, og Mike Ashley sine uttalelser samt ansettelsen av Steve McClaren har enda til gode å overbevise the Toon Army. Mange vil føle at det er plott konstruert for å få supporterne til å fortsatt kjøpe sesongbilletter, ettersom entusiasmen (og sikkert inntektene) har gått nedover de siste månedene. Likevel vil det tenne håp når man ser tilsynelatende drastiske tiltak, ikke bare med å utnevne McClaren som ny hovedtrener, men med endringer i styrerommet hvor McClaren, Carr og Moncur kommer inn og Mike Ashley trekker seg, i tillegg til klare uttalelser om cuptrofeer og spillerinvesteringer.

Det som tenner mest håp er den “nye” strukturen Newcastle har adoptert ved å ansette en hovedtrener fremfor en manager. En hovedtrener skal være fotballfaglig ansvarlig, uten å måtte bekymre seg over driften av hele klubben, en rolle som McClaren skal være veldig komfortabel med. Dette er også veldig likt den nederlandske modellen som engelskmannen har erfart med Twente. McClaren blir altså sett på som en fremtidsrettet og veldig dyktig trener, ikke manager, noe som kan gi grunnlag for at denne modellen kan fungere.

Hans uortodokse trenerbakgrunn gir også et snev av optimisme. Engelske managere forlater sjeldent den britiske øy, mens McClaren har opparbeidet seg erfaring fra noen av verdens beste nasjoner når det gjelder coachingkultur, noe vi ikke har sett siden legenden Sir Bobby Robson. Han har vært en del av en av verdens mest suksessfulle klubber i Manchester United, han har bodd i Newcastle-området i 15 år til sammen, og forhåpentligvis har han lært og fått erfaring fra det enorme presset som en England-trener må oppleve. Det er få som vet hva han kan gjøre på i en klubb over flere år, gjennom å bygge en klubbkultur, da han ikke har sittet i mer enn noen år (eller måneder) sammenhengende. Han har nå skrevet under på en 3 år lang kontrakt, med muligheter for forlengelse til 8 år.

Det er ikke til å fornekte at Newcastle-forsvaret kanskje hadde trengt et kurs i defensive dødballer, gjerne fra teori og praksis innenfor basketball. Ei heller at Riviere og resten av laget trenger å få mer selvtillit, og det ser ut som sportspsykologen Steve Black kan være mannen som skal hjelpe med det. Han kan få følge av Derby sin keepertrener, Eric Steele, som også har jobbet for begge Manchester-klubbene (og startet sin spillerkarriere i Newcastle for over 40 år siden) – noe som kan hjelpe Krul og unge Freddie Woodman med deres videre utvikling. Vibrerende stoler og hvalsang kan kanskje tilogmed kurere Siem De Jong, og Newcastle sin horrible statistikk når det gjelder skader. Og ikke minst, vi kan få attraktiv og offensiv fotball, som han har fått til med både Twente og Derby i senere tid – mest sannsynlig i et 4-3-3 (4-2-3-1) lignende system.

Enn så lenge kan det være grunnlag for et hint av håp og optimisme, gitt at spillerstallen får de nødvendige forsterkningene som trengs. Det ryktes i skrivende stund (13.06.2015) om at Charlie Austin er på vei fra QPR, mens Mike Williamson er på vei til Leeds. Det må jo gå rett vei?

Hva synes du? Del dine meninger på forumet vårt eller på Facebook-siden til Toon Army Norway!

 

 

You must be logged in to post a comment Login