Dette er Rafa Benitez

Oppdatert: 12. March 2016

Selv om navnet er kjent i fotballens verden, er det kanskje ikke alle som kjenner til alt om hvem vår nye manager er. Her får du vite alt du trenger, og ikke trenger å vite om Rafa Benitez.

Rafael Benítez Maudes ble født den 16. April 1960 i Madrid, Spania. Hans foreldre, Francisco og Rosario bodde byen hele sitt liv. Han har også en yngre bror, Francisco Javier, og en søster, María del Rosario. Hans far var stor tilhenger av Atletico Madrid, mens hans mor var trofast mot rivalene Real Madrid. Selv skulle Rafa slutte seg til Real Madrids ungdomsakademi som 13-åring. Dette falt hans far tungt om hjertet, men de støttet likevel sønnen fullt ut.

På det personlige plan er også Rafa Benitez gift med Montse Benitez. Han har også to døtre, Claudia og Agata. Dersom døtrene blir med på lasset til Newcastle, spørs det om de får gå fritt for beilere i byen, da mange unge mannlige Geordies vil være ute etter å kapre seg hjertet til datteren av klubbens nye sjef.

Benitez skal være en enkel mann, som ikke er ute etter å leve et glamorøst liv. Han skal være opptatt av å bo enkelt, og i nærheten av arbeidsplassen sin, slik at han kan tilbringe flest mulig timer på jobb. Det betyr også at spanjolen er svært opptatt av jobben sin, og tar arbeidet sitt svært seriøst. Slik er hans innstilling til livet som trener.

Som spiller fikk aldri Benitez utrettet det helt store, i likhet med mange andre store trenere. Han kom aldri lenger som spiller enn at han spilte for laget til Universitetet han studerte på, samt små klubber som Parla og Linares. En kneskade gjorde ham tvunget til å legge skoene på hylla som 26-åring.

Men starten på trenerkarrieren hans var heller ikke så enkel. Han måtte tåle mange slag i ansiktet. Hans første trenerjobb var som ungdomstrener i Real Madrid, der han vant flere trofeer. Det var også en av grunnene til at Real Valladolid ansatte ham som hovedtrener i 1995. Klubben hadde mange unge spillere, og mente Benitez hadde bevist at han var god på å jobbe med yngre spillere. Kort tid etter hans inntog, hadde klubben rykket opp i La Liga, og Benitez ble tvunget til å tenke på å overleve i ligaen, fremfor å utvikle klubben på lang sikt. Grunnen til opprykket var heller ikke kun sportslig, Celta Vigo og Sevilla ble tvangsflyttet ned en divisjon grunnet økonomiske problemer. Selv om klubbene fikk beholde plassen etter å ha anket, fikk Valladolid beholde plassen i den øverste ligaen. Spanske tilstander altså.

Benitez fikk kun 15 dager å forberede seg på før sesongen startet, og den unge stallen fikk den tøft i den øverste ligaen. Da de havnet i bunnstriden midt i sesongen, fikk Benitez sparken. En ny jobb, denne gangen i Segunda Division fulgte, som sjef for Osasuna. Der fikk spanjolen fyken etter kun 9 uker, og hans rykte som trener var nå skadet. Han fikk heldigvis en ny sjanse, denne gang i Segunda-klubben Extremadura. En klubb som i dag er oppløst. Klubben var i økonomiske vansker og måtte selge flere av sine beste spillere. Likevel tok Benitez klubben opp til Primera på første forsøk. Hans rykte var gjenopprettet, og hans harde arbeid hadde blitt belønnet. Dessverre rykket klubben ned igjen sesongen etter. Likevel var Benitez igjen en ettertraktet mann. Det resulterte i at klubben fra ferieøya Tenerife ringte for å lokke til seg den unge talentfulle treneren til de pensjonerte nordmenns land. Målet var der å rykke opp til Primera Division, noe Benitez igjen klarte på første forsøk. Det gjorde Rafa så populær, at storklubben Valencia hentet mannen til klubben som hadde tapt to Champions League-finaler på rad. I sin første sesong vant Valencia gull i ligaen, noe klubben ikke hadde klart på 31 år. Benitez innførte høyt forsvar, sonemarkering og ballbesittelse til klubben, noe han har hatt fokus på i alle sine klubber. I 2004 vant Valencia igjen ligaen, samt UEFA cupen. Valencia har ikke vært i nærheten av å vinne ligaen siden.

Nå var Benitez virkelig blitt et hett navn i Europa. Derfor tok Liverpool kontakt og ville ha med Rafa over til Premier League, der de håpet han ville løfte klubben tilbake til gamle høyder. Selv om Benitez aldri klarte å vinne ligaen i England, er Champions League triumfen i 2005 hans største bragd som manager. Det har han selv sagt. I løpet av hans seks sesonger i Liverpool vant Benitez fire trofeer, men røk uklar med styret i 2010, og forlot klubben. Etter tiden i Liverpool fulgte en nedtur i Inter, der han kun ble i seks måneder. Han ble ofte kritisert i den krevende italienske pressen for sin defensive tilnærming. Selv peker han på at han ikke fikk pengene til spillerkjøp som han ble lovet, og så det ble vanskelig å vinne noe med 15 spillere over 30 år.

Han tok seg da nesten to års pause fra manageryrket, da han ikke ønsket å hoppe på et nytt prosjekt med en gang. På denne tiden utviklet han dataprogrammet “Global Coach”. Men i 2012 var Chelsea i krise, en rik russer ringte til Benitez. Han så på prosjektet som en stor utfordring, og fikk med seg et trofè fra Europa League og en tredjeplass i ligaen. Likevel ble han aldri godtatt av fansen, som ikke likte hans fortid i Liverpool og mente han stod for en destruktiv type fotball. Dermed gikk turen videre til Napoli. Selv om tiden i Italia ikke førte til noen trofèer, bortsett fra den italienske Supercupen, lå Napoli stabilt i toppen av ligaen de årene spanjolen var sjef. Etter at hans kontrakt løp ut, kom selveste Real Madrid igjen på banen. Benitez skulle få trene en av verdens største klubber, som også var hans barndomsklubb. Som vi alle vet, er ikke Florentino Perez er Los Blancos de mest tålmodige mennesker, og Benitez måtte gå etter å ta tapt 0-4 mot erkerivalen Barcelona.

Nå er det altså Newcastle United som står for tur. Det må være en stor ære for Benitez å reise fra den ubehagelige varmen i Madrid, der han jobbet med spillere som Ronaldo, Bale og Benzema, til å komme til den friske vinden i Nordøst-England for å jobbe med storspillere som Paul Dummett, Yoann Gouffran og Manu Rivière.

Som inspirasjon har Benitez hentet mye fra den legendariske italienske treneren Arrigo Sacchi, en mann han hyppig besøkte for å lære. Han er også svært opptatt av detaljer, og studerer ofte fotballkamper i opptak.

“- Etter at datteren min Claudia ble født, ga jeg henne ofte morsmelkerstatning fra flaske både midt på natten og tidlig om morgenen. Da passet jeg alltid på å se kamper jeg hadde tatt opp på video-” Det er ord fra en mann som er ekstremt opptatt av å lære seg noe nytt.

Hans største meritter som trener innbefatter gull med Valencia i 2002 og 2004, UEFA cup med Valencia i 2004, Champions League med Liverpool 2005, Supercupen 2006 med Liverpool, FA-Cupen 2006 med Liverpool, VM for klubblag vinner i 2010 med Inter, Europa League vinner med Chelsea 2013.

Andre nyttige opplysninger om Benitez:

– Benitez ble i juni 2008 tildelt en æresdoktorgrad ved Miguel Hernandez-universitetet i Elche på grunn av sine vitenskapelige metoder i treningsopplegget han fulgte som manager.

– Fotballærer på CAMP Davis University (USA) i August 1990.

– Kommentator og ekspert i flere media: Telemadrid (96/97), Eurosport (Eurocopa 2000), Cadena COPE    (96/00), MARCA (99/00), El Mundo, FUTVOL.COM, NAVEGALIA.COM

-Foredragsholder på flere universiteter, kongresser, skoler og offisielle sentre (INEF, CEE, FMF) om fotball-relaterte emner.

Kilder: wikipedia, Josimar, Rafabenitez.com

 

You must be logged in to post a comment Login