Dette er Jesus Gamez

Oppdatert: 08. July 2016

Jesus Gamez ble i dag klar for Newcastle United. Backen kommer fra Atletico Madrid, og har massevis av erfaring fra La Liga i Spania. Men hvem er egentlig vår nye back?

Jesús Gámez Duarte ble født 10. april 1985 i Fuengirola, Malaga i sør-Spania. Hans ungdomskarriere startet i den lille klubben Fuengirola, før han gikk til Malaga som 15-åring.

Gamez fikk debuten sin i november 2005, etter et par sesonger på b-laget til Malaga. Klubben fra Andalusia rykket ned den sesongen, men for Jesus Gamez var ikke det en ulempe. Som i så mange andre klubber som rykker ned, kan det bety en gyllen mulighet for de yngre spillerne. Den tok unge Gamez. I de to sesongene Malaga spilt på nest øverste nivå, etablerte han seg som det klare valget på høyrebacken, og spilte 35 av 38 kamper i opprykksesongen 2007-08. I første sesong tilbake i det gode selskap, ble det omtrent samme antall kamper om minutter.

Les også: Newcastle har kontaktet Forren

En viktig detalj å merke seg for Newcastle-fansen, er at spanjolen ble gjort til kaptein for Malaga sommeren 2011. Mye av kritikken Newcastle fikk forrige sesong, var jo at det manglet både den erfaringen og lederegenskapene et lag som Newcastle bør ha. Selv om Gamez ikke akkurat er en spiller for fremtiden, trengs nettopp spillere med mye erfaring og lederegenskaper.

Men etter 14 år og 266 kamper for Malaga (pluss 40 kamper for b-laget), var det klart for et nytt kapittel i karrieren til den spanske backen. I august 2014 kom regjerende seriemester Atletico Madrid og ønsket seg hans tjenester.
Til tross for at han i utgangspunktet er en høyreback, spilte han mesteparten av sin første sesong i Atletico på venstrebacken. Atletico Madrid hadde nettopp solgt Felipe Luis til Chelsea, og så på Gamez som en god erstatter.

Jesus Gamez var ikke med i troppen som vant den spanske supercupen samme måned, så oppholdet i Madrid endte faktisk uten trofeer for backen. Det ble et lite vellykket opphold på flere måter. På to sesonger fikk han kun med seg 24 seriekamper, 9 cupkamper og 4 kamper i Champions League.

Defensiv back

Newcastle har hatt mange forskjellige backer opp igjennom tiden. Noen har vært gode defensivt, noen har vært gode offensivt. Noen har vært gode begge veier, og noen har ikke vært gode i det hele tatt.
Men vår nye spanjol hører nok best hjemme i den første kategorien. Han beskrives som en spiller man vet hva man får av. Og selv om man aldri er garantert noen ting, er det godt å kunne ha solide, erfarne spillere i forsvaret. For med 24 assist på 293 profesjonelle kamper, tyder det på at forsvarsjobben er det viktigste for Gamez.

Les også: En måned igjen til seriestart

Men så er det jo også det som er litt av kjennetegnet til Rafa Benitez. Ofte blitt kritisert for å være defensiv, selv om mange mener det er en lite nyansert sannhet. Men godt og trygt forsvarsspill er viktig for vår spanske manager, og der passer den nye backen godt inn. Og sannsynligvis vil det prege rekrutteringen av forsvarere under Benitez.
Men når man ser på hvordan den defensive statistikken vår er de siste årene, er dette en velkommen taktikk.

Janmaat ut?

Med en ny høyreback på plass, som riktignok kan spille på venstresiden også, går ryktene om at nederlenderen Daryl Janmaat er på vei ut. Han har allerede blitt linket til klubber som Juventus, Napoli og Inter Milan, men en overgang til seriemester Juventus ser lite sannsynlig ut etter at Dani Alves signerte tidligere i sommer.

I følge ryktene som har svirret i sommer, skal Newcastle etter sigende være interessert i å signere to backer i dette vinduet. En er på plass allerede i form av Jesus Gamez, da mangler det en. Så da spørs det jo om det er plass til Janmaat?
Vurnon Anita viste på tampen av forrige sesong at han kan gjøre en god jobb som vikar på høyrebacken, mens Jamie Sterry også ønsker spilletid for å utvikle seg videre. Med sistnevnte i tankene, vil kjøpet av Gamez og salget av Janmaat gi god mening. Jamie Sterry debuterte i 5-1-seieren mot Tottenham i serieavslutningen i fjor, og er en som Benitez har troen på.

Ikke fått med deg vår podcast? Hør alle episodene her!

Uansett blir det spennende å følge resten av overgangsvinduet, for vi er ikke ferdige. For her kommer det flere spillere inn, mens andre vil forlate.

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login