Derfor slutter Pardew

Oppdatert: 31. December 2014

Kilder i klubben har lekket informasjon til britisk presse om hvorfor manageren skal ha valgt å gå.

Spørsmålet en del stiller seg etter at Pardews overgang til Crystal Palace kommer stadig nærmere er “hvorfor akkurat nå?”. Newcastle ligger midt på tabellen, er langt ifra inne i sin verste periode resultatmessig og har opplevd langt verre perioder tidligere, uten at manageren av den grunn har pakken sakene sine. Kilder i Newcastle avslører nå til blant annet den Newcastle-baserte avisen The Chronicle hvorfor det ser ut til å gå mot et endelig farvel for Pardew.

Ifølge kildene var manageren aldri under noe press fra styret med tanke på sin fremtid på Tyneside. Ashley skal heller ikke ha vært kritisk til å la Pardew fortsette. Derimot var det ifølge kildene presset fra fansen som til slutt avgjorde situasjonen for sølvreven.

Planene var klare

Planene for januar og overgangsvinduet skal ha vært lagt som normalt av styret, og Pardew skal ha fått en liste med navn som var tilgjengelige for ham, og som Graham Carr og hans team hadde pekt ut. Trusselen om å bli sparket skal ikke ha vært til stede, etter det styret har ansett som en godkjent første halvdel av årets sesong.

Målsetningen var fra før satt til topp ti på tabellen. Dette vil ikke overraske mange av fansen, da nettopp ambisjoner synes å være en vesentlig mangelvare hos Mike Ashley. Styret og eieren skal ifølge kildene altså være fornøyd med tingenes tilstand, og informasjonen om at Ashley har brukt julen på å vurdere Pardews situasjon synes å være mer eller mindre bortforklaringer.

Det har også versert rykter om at et nærstående salg av Sissoko skal ha vært det som fikk begeret til å renne over for Pardew. Dette har i senere tid blitt avkreftet, og manageren skal tvert imot ha fått lovnader om at Sissoko skal bli i klubben, uansett hva som måtte komme av bud. Rykter om et overgangsbudsjett på null pund har også blitt nevnt, men skal heller ikke stemme.

I motsetning til Kevin Keegans avgang ser det altså ikke ut til å ha vært store uenigheter som ligger bak Pardews avgang, om man skal tro kildene som nå har kommet med informasjon. Ser man tilbake til 2008, da Xisco og Nacho Gonzalez ankom klubben, var det blant annet dette som var grunnen til at Keegan sa “nok er nok” og takket for seg. Med andre ord mangel på innflytelse.

Business as usual?

Alt i alt tyder mye på at klubben ville fortsatt med “business as usual” for Pardews del, hadde han ikke bestemt seg for å søke lykken i Palace. Kort sagt kan det virke som om tilbudet rett og slett har vært for godt til at Pardew kunne takke nei, og at punktet der følelsen av ikke å lenger kunne vinne Newcastle-fansens hjerte var nådd.

Man kan undre på hva som får en manager, som nylig ble tildelt prisen for månedens beste i november, til å takke for seg. Likevel virker den uendelige kritikken å være det avgjørende i denne situasjonen. Og også Pardew har begynt å reagere på den stadige kritiske røsten fra både presse og fansen. Noe av dette fikk man se, da Match of the Day kommentator Guy Mowbray spurte Pardew hvordan han så på de særdeles viktige kampene som stod for tur, etter 3-1 tap på Old Trafford (Everton og Burnley). Hvorpå en tydelig irritert manager svarte “Vi har to hjemmekamper nå, og vi må prøve å ta fire poeng, stabilisere vår posisjon og deretter få noen spillere tilbake i troppen.”

Det kunne blitt stygt

Men Pardew vet godt at supporterne ikke vil akseptere slike målsetninger i lengden. Alt annet enn tre poeng mot Burnley og en mulig FA Cup-exit mot Leicester City ville vært nok til at plakatene med Pardew Out ville dukke opp igjen på stadion. En ny runde med kritikk ville stått for tur om så skulle skje – og som i en boksekamp kunne det vært en runde for mye for manageren.

Med døren på gløtt på Selhurst Park og en mulig varm velkomst fra fansen til klubben hvor han tidligere selv har spilt, vil selv et nedrykk trolig være et bedre alternativ for Pardew enn mottakelsen han kunne ventet seg om to nye tap ble et faktum. Hans nye rolle blir kanskje ikke foran 50.000 fans på St James’ Park. Men med mindre press, en mer hjemlig atmosfære og en annen eier, er det kanskje likevel det Pardew trenger.

You must be logged in to post a comment Login