1484 dager med Pardew

Oppdatert: 03. January 2015

Nesten nøyaktig fire år etter at han ankom Newcastle, har Alan Pardew offisielt tatt farvel. Her er hendelsene klubben vil huske og glemme ham for.

Desember 2010. Chris Hughton er sparket i Newcastle United. Den overraskende avgjørelsen kommer som et sjokk for mange. Manageren som nylig ledet laget tilbake til Premier League har fått beskjed om at hans tid er over. Overraskelsen har knapt nok lagt seg før Pardew trer inn i rollen som ny manager.

Han kom fra Southampton, men hadde tidligere hatt rollen som manager i både Reading, West Ham og Charlton. Nå stod Newcastle for tur. Og det startet lovende. Ingen kan si at sesongen 2011/12 ikke ble en opptur for Newcastle, og for Pardew startet det hele med å slå Liverpool 3-1 bare fem dager etter hans ansettelse på St James’ Park. Lenge kjempet laget om en plass blant topp fire og Champions League. Da siste kamp var avblåst, endte det imidlertid med femteplass og Europa-cup. Pardew fikk selv prisen for årets manager i Premier League.

Men det var også nedturer. Og det er disse mange vil huske manageren for. Toon Army gir deg her oversikten over høydepunktene og de verste øyeblikkene under Pardew.

Comebacket ingen glemmer
Tiote feirer målet som sikret uavgjort mot Arsenal i comebacket ingen glemmer.

Tiote feirer målet som sikret uavgjort mot Arsenal i comebacket ingen glemmer.

Kampen mot Arsenal en februardag i 2011. For de som var der, vil de aldri glemme det. Newcastle fikk første baklengsmål etter 44 sekunder. Deretter gikk det bare nedover. Til pause stod det 0-4. Hva som skjedde i pausen kan vi bare under oss over. Når dommeren blåser av kampen står det 4-4 etter at Tiote har scoret det som går inn som et av de vakreste målene i Newcastle-historien. Og hjemmelaget var nær ved å sette inn 5-4.

Den franske revolusjonen

Man kan si mangt om Newcastles overganger de siste årene, men det sier litt når Steven Taylor begynner å pugge franske gloser. Sommeren 2011 ble starten på det mange har kalt den franske revolusjonen for de svarte og hvite. Cabaye, Ben Arfa, Sissoko, Debuchy, Mbiwa og mange andre har kommet inn. Selv om flere har floppet, er det liten tvil om at klubben også har fått fotballstorheter som har endret klubbens måte å spille fotball på.

Starten på sesongen 2011/12

Den beste starten på Premier League Newcastle har hatt på 17 år. 11 kamper uten tap i alle turneringer og serie – imponerende selv for kravstore geordies.

Europa

Femteplassen i 2011/12 førte Newcastle til spill i Europa, hvor lag som Bordeaux og Club Brugge ble møtt. Dette var første gang siden 2007 at Newcastle spilte i Europa. Det kan bli

Cabaye sikret 0-1-seier på Old Trafford i fjor.

Cabaye sikret 0-1-seier på Old Trafford i 2013.

lenge til neste gang.

Den etterlengtede seieren

Etter å ha blitt kåret til månedens manager i november 2013 fulgte Pardew opp med Newcastles første seier mot Manchester United på Old Trafford på 41 år. Yohan Cabaye scoret det avgjørende målet.

Nedturene

Langt fra førstevalg

La det bare være klart, Pardew var ikke førstevalget da han kom til klubben. I alle fall ikke blant fansen. Kun 5,5 prosent av mer enn 40.000 spurte supportere svarte i en undersøkelse at de ønsket Pardew inn som ny manager.

Tap mot Stevenage

I januar 2011 så Pardew sitt Newcastle tape 3-1 mot Stevenage i 3. runde av FA-cupen. Et tap ingen ønsker å huske.

Derby-nederlagene
Fire derby-tap på rad, deriblant mot Di Canios menn, blir stående som de største nedturene under Pardew.

Fire derby-tap på rad, deriblant mot Di Canios menn, blir stående som de største nedturene under Pardew.

Når sesongen ender midt på tabellen, er det kun to kamper det hele står og feller på med tanke på om sesongen har vært godkjent – nemlig derbyene mot Sunderland. Pardew står her bak flere rekorder – og ikke av den positive typen. Newcastle tapte 3-0 mot Sunderland på St James’ Park i april i 2013 – det største hjemmetapet mot Sunderland siden Bill McGarrys 4-1 i februar 1979. Siden da har det ikke blitt bedre. 2 -1 i oktober 2013, 3-0 i februar 2014 og 1-0 like før jul. Vi må helt tilbake til august 2011 for å finne en derby-seier, og Pardew blir stående med åtte spilte, en seier, tre uavgjort og fire tap.

Den andre halvdelen av 2013/14 sesongen

Fra årsskiftet og salget av Yohan Cabaye. 15 av 21 kamper endte med tap. Slikt statistikk trenger ingen flere kommentarer.

Starten på 2014/15 sesongen

Med bare tre poeng på de fem første seriekampene hadde Newcastle fått en elendig start på sesongen. “Sack Pardew”-plakater og rop fra supporterne preget kampene både hjemme og borte. Manageren overlevde imidlertid protestene.

Dytting av dommer

På åpningsdagen av 2012/13-sesongen presterer Pardew å dytte en av dommerapparatet etter uenigheter om en situasjon. Pardew beklaget senere, og kalte hans egen oppførsel

Skallingen som førte til sju kampers utestengelse og totalt 160.000 pund i bot for Pardew.

Skallingen som førte til sju kampers utestengelse og totalt 160.000 pund i bot for Pardew.

“latterlig”.

Skallet til en motspiller

Mars 2014 blir en av Pardews største nedturer i Newcastle. Manageren sendes på tribunen etter å ha skallet til Hull City-spiller David Meyler. Selv om Pardew unnskyldte seg for sine handlinger, ble han bøtelagt 100.000 pund av Newcastle United og gitt en formell advarsel. FA gav manageren tre kampers stadionforbud og fire kamper på tribunen. Han fikk også en bot fra FA på 60.000 pund.

Årene under Pardew har gitt oss både oppturer og nedturer. 3. desember bekreftet Newcastle og Crystal Palace at manageren bytter klubb, etter at sistnevnte avløser Pardew fra sin kontrakt ved å betale 3,5 millioner pund. Toon Army Norway avslutter med tallenes tale, sier takk for følget og lykke til videre.

tabell

You must be logged in to post a comment Login