– Derfor gikk vi for to engelskmenn

Oppdatert: 03. February 2016

Newcastle brukte tilsammen 24 millioner pund på engelskmenn i januar. Steve McClaren mener det viser en fleksibilitet i overgangstrategien.

Steve McClaren har har kalt Newcastle sin nye strategi på overgangsmarkedet “fleksibel”, og sier at det i stor grad skyldes kravene om egenutviklede spillere.

Newcastle United brukte drøyt 357,5 millioner kroner i overgangsmarkedet, inkludert 150 millioner kroner hver på to engelskmenn. Første gang klubben har betalt penger for å hente en spiller fra en annen klubb i Premier League på 4,5 år (Gabriel Obertan fra Manchester United). Og sist gang vi hentet en engelskmann fra Premier League? 29. januar 2009 (Kevin Nolan fra Bolton Wanderers)! Så dette er en aldri så liten milepæl for Newcastle under Mike Ashley.

Krav om egenutviklede spillere

Men grunnen til at klubben signerte nettopp Andros Townsend og Jonjo Shelvey, og jaktet på Saido Berahino fra West Bromwich Albion, er at de må jobbe for å oppfylle kravene til egenutviklede spillere i Premier League.
Klubbene i Premier League må sende inn en oversikt etter hvert overgangsvindu, der de registrerer de spillerne de skal bruke i Premier League frem til neste overgangsvindu. Oversikten kan ikke inneholde mer enn 25 navn, og da må minst 8 være egenutviklede i landet.

Det vil si at de må ha vært i et engelsk akademi i tre år før de fyller 21 år. Har en klubb bare 5 egenutviklede spillere, kan de bare registrere 22 spillere. Spiller som er født i 1994 eller etter, slipper registrering denne sesongen (Chancel Mbemba og Aleksandar Mitrovic for eksempel).

Strammer inn

Men disse reglene skal nå bli strengere. Over en fireårsperiode fra 2016/17-sesongen, skal antallet hjemmeutviklede spillere økes fra 8 til 12. I praksis vil dette bety færre kjøp av etablerte utlendinger, (sannsynligvis) mye større fokus på å utvikle flere spillere i klubben, samt dyrere priser på de egenutviklede spillerne som er gode nok for Premier League.

Men i januar solgte Newcastle både Mike Williamson og Shane Ferguson, begge briter og egenutviklede spillere. Dette var med på å påvirke hvilke typer spillere vi skulle gå etter i januar. Og vil sette en presedens for hvilke typer vi går etter i fremtiden. At Newcastle nå går etter flere spillere utviklet i Storbritannia er ganske sannsynlig.

McClaren forklarte:

Jeg har snakket en god del med (administrerende direktør) Lee (Charnley) ang denne regelen om egenutviklede spillere som skal bli strengere. Det er derfor toppklubbene kjøper unge, britiske spillere, men de koster jo dobbelt så mye som utenlandske spillere.

Vi har undersøkt, og vi trenger flere engelskmenn i troppen. Vi må sørge for å komme i havn hva egenutviklede spillere angår.

Det var ikke tilfeldig at det var interesse der i sommer (i Shelvey og Townsend). Det samme med Berahino, nå i januar.
Ingenting ble forandret, Shelvey og Townsend var på lista også i sommer. Det tok litt tid, men vi fikk de til slutt.

Jeg kjenner godt til begge spillerne, og jeg håper Townsend kommer seg fort på plass. Vi så jo alle mot West Ham hva Shelvey kan gjøre.
Så det har gitt en ny giv til alle, også fansen. De spillerne som var her fra før er også meget fornøyd med de spillerne som har kommet inn.

Jeg håper dette får oss opp en eller to plasser på tabellen.
Vi må begynne å plukke poeng, og bevege oss oppover tabellen.

 

Newcastle gikk også bort ifra taktikken om å hente spille under 26 år, ved å leie inn Seydou Doumbia fra italienske AS Roma på overgangsvinduets siste dag. Den ivorianske spissen har også en utkjøpsklausul i lånekontrakten, antatt å være £7m.
Doumbia ble hentet inn for å gi en ny dimensjon i angrepet til Newcastle United, og understreket virkelig fleksibiliteten i overganspolitikken.

McClaren la også til:

Dere vil ikke tro hvor mange navn det var snakk om.

Det har vært en fantastisk måned. Det kan ha virket stille og rolig, noe som var meningen, men vi har jobbet som gale i det skjulte

 

De 25 som er registrert til FA fra Newcastle er:

Vurnon Anita
Papiss Cisse
Jack Colback (egenutviklet)
Fabricio Coloccini
Karl Darlow (egenutviklet)
Siem de Jong
Seydou Doumbia
Paul Dummett (egenutviklet)

Rob Elliot (egenutviklet)
Yoan Gouffran
Massadio Haidara
Daryl Janmaat
Tim Krul (egenutviklet)
Jamaal Lascelles (egenutviklet)
Sylvain Marveaux
Gabriel Obertan
Ayoze Perez
Emmanuel Riviere
Henri Saivet
Jonjo Shelvey (egenutviklet)
Moussa Sissoko
Steven Taylor (egenutviklet)
Cheick Tiote
Andros Townsend (egenutviklet)
Georginio Wijnaldum

 

You must be logged in to post a comment Login