Derfor er det krise

Oppdatert: 02. September 2014

Mens supporterne bad om ny spiss og midtstopper, skjedde det som kan føre til enda verre sportslige resultater for Newcastle. Audun Hageskal kommenterer.

Med bare timer igjen av overgangsvinduet, så Newcastle ut til å bli en av vinnerne i årets kamp om nye spillere. Ni har signert, hvorav sju av dem vil spille på St James’ Park denne sesongen. Men da klokken nærmest seg midnatt, skjedde det som kan føre til krise for klubben.

Ikke bare har Pardew slitt resultatmessig siden nyttår. Også supporternes støtte har gått kraftig nedover. #PardewOut dukker stadig oftere opp på Twitter, men gårsdagen bød trolig på rekordbruk av hashtaggen. For mens fansen bad om nye spillere både i angrep og i midtforsvaret, forsvant to av klubbens beste spillere på nettopp disse posisjonene ut døren.

Det har lenge vært kjent at Hatem Ben Arfa og Alan Pardew har hatt interne konflikter. Franskmannen har vært skjøvet totalt ut i kulden som følge av dette, og har ikke vært å se i nærheten av Newcastles innbytterbenk så langt i år. Rykter om at driblefanten hadde lagt på seg 10 kilo i løpet av sommeren, og var i sitt livs dårligste form, satte en støkk i flere av supporterne. Men Ben Arfa fikk selv aldri sjansen til å motbevise ryktene om en forfallen fotballspiller. Et innhopp på reservelaget forrige mandag, var det nærmeste han kom. Det endte med både scoring og målgivende. Fansen jublet da 27-åringen tidligere takket nei til en overgang til Besiktas. Han ville kjempe for sin plass i Newcastle. Nå blir han i stedet å se i Hull-drakt.

Kanskje er det ikke et problem. Vi ville uansett ikke sett spilleren på Newcastles førstelag så lenge Pardew styrer laguttaket. Og med ett knapt år igjen av kontrakten med Newcastle, sammenlignet med Pardews kontrakt som binder manageren til klubben fram til 2020, er usikkerheten stor om vi noen gang får se franskmannen i Newcastle-drakt igjen. Muligheten for en løsning mellom manager og spiller, synes å være langt unna. Og enda lenger blir det, nå som de ikke befinner seg i samme klubb. For de som drømmer om å se Ben Arfa og Cabella i samme startoppstilling, så vil det trolig bli med nettopp det – en drøm. Låneavtalen strekker seg sesongen ut. Akkurat nok til at Ben Arfa er bare dager unna å være kontraktsløs når avtalen er over.

At vi har en kynisk eier som ser tall fremfor fotball, er alle klar over. Og hva er vel mer ugunstig for en slik eier, enn å ha en spiller som aldri vil spille førstelagsfotball på lønningslista? Trolig ble også Mapou Yanga-Mbiwa offer for nettopp den tankegangen i går. Newcastle mottar 1 million euro for at midtstopperen, som i likhet med Ben Arfa ikke har spilt ett eneste minutt med førstelagsfotball denne sesongen, lånes ut til Roma ut sesongen 2014/15. Skandalen topper seg ytterligere, med at italienerne kan skaffe seg talentet for godt, ved å betale ytterligere 40 millioner norske kroner.

Det faktum at Mbiwa forsvinner, er i seg selv trist. Spilleren har vist at han har kvaliteter i seg som Newcastle trenger. Det flere reagerer på, er situasjonen det setter Newcastle i. Midtforsvaret består nå av Fabricio Coloccini, Steven Taylor og Mike Williamson. I tillegg er listen lang over midtstoppere som har ingen eller svært få minutter med førstelagsfotball for Magpies. Hvis en skadesituasjon skulle oppstå, er nettopp ordet krise en betegnelse på situasjonen forsvaret vil være i.

Den åpnet så bra, sommeren 2014. Spillere, ja, til og med en og annen med internasjonal annerkjennelse, vandret inn dørene på St James’ Park. Troen på en ny start for klubben var i ferd med å blomstre. Eieren vår hadde begynt å bruke penger igjen. Riktignok er han fremdeles lang inne på plussiden når det kommer til inntekter fra salg kontra utgifter på kjøp, men det var da i alle fall et steg i riktig retning. Troen på manageren var det så som så med. Men hvor ille kunne det egentlig gå, nå som han har fått navn som Siem de Jong og Cabella?

Vi har fortsatt til gode å se det beste av våre nye menn. Cabella virker teknisk god, men vil han ha større problemer med å gi fra seg ballen enn å drible av tre mann og miste den? Vil de Jong vise seg å være en bedre signering enn sin bror? Vil Riviere score målene han er hentet inn for å score? Og hva skjer hvis det dukker opp skader i midtforsvaret? Det er merkelig hvordan en stall på over 40 spillere kan føles så breddemessig svekket av at to forsvinner. Likevel må vi innse det først som sist – vi har trolig sett Ben Arfa og Mbiwa i Newcastle-drakt for siste gang.

Det kan koste laget svært dyrt i årets sesong, og tilliten til Pardew og Ashley har nådd et nytt bunnpunkt allerede tre uker etter sesongstart. Vil det føre til en situasjon lik den vi så siste halvdel av forrige sesong? Med et lag av spillere som har mistet all tro på seg selv, og som er lei av taktiske udugeligheter? Trolig er det kun et tidsspørsmål før de interne konfliktene igjen blir av et enda større format enn det vi har sett mellom Ben Arfa og Pardew, og vi ser spillernes frustrasjonsnivå komme til syne både på og utenfor banen. Derfor er det krise.

You must be logged in to post a comment Login