Får denne driblefanten drible da?

Oppdatert: 20. July 2014

Newcastle-supporterne har alltid trykket franske driblefanter til sitt bryst, men kjærlighetsforholdene har også alltid endt i tårer.

David Ginola, Laurent Robert, Hatem Ben Arfa og nå Remy Cabella. Uten å ha total historisk oversikt så mener jeg det har vært cirka 30 franske spillere i Newcastle gjennom tidene. Mange er verdt å forbigå i stillhet (Boumsong, Guivarch, Obertan), men noen har spilt seg inn i alle Toon Army-hjerter med teknikk, finesse og arroganse. Nå er altså en ny driblefant på plass. Spørsmålet er om han blir en legende som Ginola/Robert eller en uønsket som Ben Arfa/Marveaux?

Sommeren 1995. Newcastle har akkurat avsluttet sin andre sesong under Kevin Keegan i Premier League med å bli nummer 6. Langt fra bra nok den gang, og for å forsterke laget hentes blant annet venstrevingen David Ginola fra Paris St. Germain for 2,5 millioner pund. Det blir kjærlighet ved første blikk mellom fansen og Ginola. En herlig, kraftfull, teknisk spiller som ser ut som en fotomodell, og som på sitt beste spiller som en verdensstjerne. Halvannet år senere trekker Keegan seg, og etterfølger Kenny Dalglish deler ikke følelsene for Ginola. På sommeren forsvinner han til Tottenham og vi sitter igjen med minnene. De minnene deler Remy Cabella fra sin tid som guttunge foran TVen.

ginola

David Ginola. Helt for en ung Remy Cabella og mange Newcastle-fans.

-Da jeg vokste opp elsket jeg å se på Premier League. Jeg husker jeg så på David Ginola og jeg vet alt om Eric Cantonas tid i England, uttalte han i intervju med The Northern Echo etter at han ble presentert som Newcastle-spiller.

Hardtarbeidende

-Han er en kreativ og hardtarbeidende spiller, sa manager Alan Pardew da overgangen var i boks.

Det er garantert ikke tilfeldig at Pardew omtaler han som “hardtarbeidende”. Manglende innsats synes å være argumentet han ofte bruker for å ha kreative spillertyper sittende på benken. Mange supportere lurer på om Cabella får blomstre i Newcastle-drakta, eller om han visner bort. Vi har jo sett hvordan spillere har blitt frosset ut under Pardew, og spør du West Ham-fans hvordan han taklet Carlos Tevez og Javier Mascherano så får du et helt foredrag.

Ingen utenfor klubben vet helt hva som har skjedd mellom Alan Pardew og Hatem Ben Arfa, annet enn at den talentfulle vingen nå virker å være helt ute i kulden. Det ryktes om en svært heftig krangel i garderoben etter Manchester United-kampen i vår, men forholdet mellom de to hadde blitt surere og surere over lang tid. Ben Arfa ble ofte tatt av banen når Newcastle spilte dårlig, han fikk ofte kjeft for å jobbe for lite defensivt og Pardew hevdet at en rekke lagkamerater ikke stolte på ham og hans innsats.

I desember 2012 ga Ben Arfa et stort intervju i blant annet The Independent hvor han fortalte hvordan følte seg elsket og hvordan han endelig hadde funnet ro i Newcastle. Halvannet år senere innkaller han til en pressekonferanse uten klubbens godkjennelse for å fortelle at han er utstøtt og ikke skjønner hvorfor. Hatem Ben Arfa ble hentet på et sesonglangt lån av Chris Hughton i 2010, og selv etter Nigel de Jongs grisetakling og beinbrudd tidlig på høsten valgte klubben likevel å kjøpe ham.

Nå hevdes det at klubben har bøtelagt ham fordi han møtte overvektig til pre-season. Han trener visstnok med reservene og klubben vil kvitte seg med ham, mens Ben Arfa kanskje bare blir sittende og heve lønn ett år til før han kan gå gratis til ny klubb.

ben arfa

Hatem Ben Arfa er ute i kulden etter å ha kranglet med Alan Pardew.

Historiske paralleller

Laurent Robert fikk i sin tid totalt fem sesonger som Newcastle-spiller, men var bare fire av dem på St. James Park. Den siste sesongen var han lånt ut til Portsmouth. Robert ble kjøpt av Bobby Robson for 9,5 millioner pund fra PSG i 2001, men havnet senere på kant med Graeme Souness. Det er det for så vidt mange som har gjort både før og siden, men enda en ujevn og fantastisk spiller forsvant ut etter en 129 kamper og 30 mål. Så du aldri Robert live, så ta en tur på YouTube. Noen av scoringene er av det vanvittige slaget, og to av målene hans var også med i filmene “Goal” og “Goal 2 – living the dream” som omhandler den fiktive Newcastle-spilleren Santiago Munez.

Noen historiske paralleller er altså der. Kjærlighet ved første blikk, magiske øyeblikk, nye managere, forhold som surner og spillere som klubben til sist vil kvitte seg med uten særlig gevinst. Men Cabella er hentet av Pardew selv, dermed kan vi jo krysse fingrene for en bedre skjebne. Likevel spør mange seg på sosiale medier på begge sider av kanalen hvorfor en ung, ambisiøs og talentfull spiller som Remy Cabella velger seg Newcastle United. En klubb som har utmerket seg de siste sesongene ved å mangle nettopp ambisjoner. Europaligaspill er for dyrt, nedrykk er enda dyrere, så klubbens uttalte mål er å komme et sted midt på tabellen og ikke vinne noen av cupene…

Utvikling

Så det er neppe de sportslige ambisjonene som trekker, mer egne utviklingsmuligheter og at klubben kan fungere som et springbrett.

-Det er sant at en rekke franske spillere kommer til England og utvikler seg. Jeg ønsker virkelig å utvikle meg mens jeg er her, og det er en av hovedgrunnene til at jeg kommer. Jeg kan ikke vente på å komme i gang. Det er spennende, og jeg gleder meg til å spille for en så stor klubb, sa Remy Cabella i det samme intervjuet.

Robert

Laurent Robert sa takk for seg med å kaste nesten alt han hadde på seg til supporterne i sin siste kamp,

-Jeg har bare hørt gode ting om klubben, uttalte også Cabella til flere under sin intervjurunde. Det tyder vel ikke på at han har snakket noe særlig med Hatem Ben Arfa, Sylvain Marveaux, Mapou Yanga-Mbiwa eller Gabriel Obertan, alle spillere klubben har sagt de ønsker å kvitte seg med. Yohan Cabaye derimot ser han ut til å ha snakket mye med. Han gratulerte Cabella på Twitter da avtalen var i boks, og Cabella takket ham i et intervju. Yohan Cabaye ble landslagsspiller og fikk en drømmeovergang til en større klubb ved å gå til Newcastle.

At Remy Cabella sier en masse positive ting om klubb og supportere og stadion skulle bare mangle. Det hadde vi alle gjort etter å ha skrevet under en avtale som sikret oss 120-150 millioner kroner i lønn de neste seks årene. Men at uttalelsene sikrer noen form for evig troskap, det tror jeg neppe på.

Mens Ginola, Robert og Ben Arfa først og fremst var kantspillere, er det som i rollen bak spissen, som sentral offensiv midtbanespiller Remy Cabella virkelig blomstret sist sesong. Han noterte seg for 14 scoringer og 5 assist på et svakt Montpellier-lag som kom på 15. plass, og var den mestscorende midtbanespilleren i Ligue 1.

En korsbåndskade ødela hans første proffsesong i 2009, og sesongen etter var han lånt ut til Arles-Avignon. Da Montpellier ble seriemestere i 2012 begynte flere klubber å legge merke til ham, i tillegg til Newcastle var Arsenal og Manchester United faste gjester på Stade de la Mosson. Høyrebeinte Cabella spilte både på høyre- og venstreving, samt indreløper. Han imponerte med teknikk og hurtighet, men med sine 171 centimeter og 68 kilo er han ikke akkurat noen defensiv kjempe.

Hvilken posisjon?

Spørsmålet nå er ikke bare om han får lov til å utfolde seg under Alan Pardew, men også hvor Newcastle-manageren har tenkt å bruke ham. Pardews taktiske valg er mange ganger egnet til å gi de fleste av oss like grått hår som ham selv, og et av sommerens andre kjøp, Siem de Jong, trives også best i samme rolle og posisjon som Cabella.

Våren 2012 spilte Newcastle sin beste fotball under Alan Pardew, og etter seks strake PL-seire luktet klubben på Champions League-spill. 4-3-3-formasjonen ga en sjelden effektiv og underholdende fotball. Tiote anker på midten, Cabaye og Gutierrez som indreløpere, Ben Arfa og Ba på hver sin side og Cisse på topp. Blind høne kan også finne korn, heter et ordtak, for muligens var det det som skjedde da Pardew snublet over en velfungerende formasjon. Senere har han sjelden valgt den formasjonen, mye oftere har det blitt et langt forsiktigere utgangspunkt med 4-5-1, 4-4-2 eller 4-2-3-1. Hva han tenker nå er ikke godt å si. Hvis de Jong skal spille bak spissen, blir fort Cabella høyrekant i offensiv treer hvor Gouffran skal toge opp og ned venstresiden.

Jeg tror det er å gjemme han litt bort, men uansett blir det spennende å se hvilken rolle den nye franske driblefanten får. Supporterne får garantert servert en dose overstegsfinter, flikker og driblinger. Jeg tipper de vil elske det.

Hvordan det ender, det er en helt annen historie.

 

 

 

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login