Arven etter Benitez

Oppdatert: 24. June 2019

I Norge sier man at det blir som å «hoppe etter Wirkola» når man skal forsøke å leve opp til sin forgjenger. Det kan man trygt si er tilfellet for Benitez’ etterkommer.

Fundamentet som brast
Skuffelsen er enorm på Tyneside. Alle med hjerte i klubben reagerer med sinne, fortvilelse eller en følelse av tristhet. Hvorfor – hvorfor kunne ikke klubbledelsen etterkomme spanjolens krav, er nok et spørsmål som mange stiller seg. For mange er det vanskelig å forstå at klubben vil kunne være mer tjent med en uforutsigbar fremtid hvor et trygt fundament må bygges på nytt. En vill storm har klubben utløst og opprørene kommer til å være store mot klubbeier Mike Ashley om ikke et salg blir gjennomført før sesongen starter. En spillerflukt, ledet an av blant andre Ayoze Perez, er også et mulig scenario som venter fansen.

Benitez oppnådde faktisk bare ett gull med klubben, etter opprykket fra Championship. Grunnen for at manageren var (og er) elsket blant fansen ikke hans triumfer, men den stabiliteten og roen som 59-åringen klarte å etablere i klubben. For en gangs skyld leverte laget jevne og solide prestasjoner på jevn basis. Til tross for et magert budsjett ment for rekruttering av nye spillere.

Under Benitez var det ingen berg-og-dal-baner slik som særpreget tiden under Alan Pardew. Benitez var heller ingen nikkedukke, slik som mange mener at Pardew var. Under Benitez var klubben og fansen i gode hender. Benitez var i stand til – og virkelig ønsket – å ta klubben opp og frem. Benitez var også en mann som hadde bred og stor respekt i spillergruppen. Han kunne også tiltrekke seg store navn til klubben, gitt at han fikk penger på bordet. Benitez var også en mann som hele tiden følte stor tilknytning til fansen og byen, og har hele tiden gitt uttrykk for at han ønsket å bli værende (gitt at det var grobunn til å kunne ta klubben videre).

Dessverre var det fraværet av nikk og tommel opp som skilte partene mandag formiddag.

Spekulasjonene er i gang
I klubbens pressemelding med det forventede, men sjokkerende, budskapet, meddelte klubben at jakten på en etterfølger ville starte nå. Som flere medier har meldt i en lengre tid, har ikke klubben aktivt vært på utkikk etter en potensiell arvtaker. Klubbens signaler har hele tiden vært at partene skulle komme til enighet. Klubben må derfor langt på vei starte på bar bakke, men håpet er at en ny mann skal være på plass før laget tar av til Kina for å starte forberedelsene til sesongen, ifølge The Telegraph.

Navnene som linkes til klubben er mange, og mange av dem gir dårlige assosiasjoner. Ifølge The Telegraph skal frittalende Steve Bruce være blant dem klubben vurderer, og som ikke overraskende hevdes å være interessert i jobben. Mike Ashley skal ifølge avisen beundre Sheffield Wednesday-manageren. Klubben antas også å ha en god tone med manageren, etter utlån av Rolando Aarons og Achraf Lazaar til Championship-klubben denne sesongen.

Andre som linkes til klubben er managerløse David Moyes og Burnley-sjef Sean Dyche. Sistnevnte nevens av både Daily Mail og The Telegraph. Daily Mail hevder også at kilder i klubben har gitt uttrykk for at Arsene Wenger også er på ledelsens blokk.

The Telegraph skriver også at klubbledelsen er åpen for å rekruttere en hovedtrener uten de typiske manageroppgavene, slik som hovedansvaret for rekrutteringsprosessen. På en slik måte vil klubbledelsen ha en større finger med i spillet hva gjelder spillerrekruttering. Klubbens strategi om å rekruttere en klar majoritet av spillere under 26 år vil dermed bli en desto tydeligere ideologi. Som kjent var denne strategien noe Benitez hadde vanskelig for å godta. En permanent overgang for 30 år gamle Salomon Rondon er etter alle solemerker å dømme lik null å kunne bli en realitet etter Benitez’ avgang.

En hinsides vending og et drømmescenario – hadde det bare vært så vel
Den ultimate avslutningen på det dystre kapitlet som nå har startet i klubbens historie, er om et salg av klubben skjer i løpet av få dager. Og at det skjer før Rafael Benitez rekker å signere for en annen klubb, det være seg en annen toppklubb i Europa eller en annen klubb som lokker med lukrative personlige betingelser. Det skal holde godt, men det er lov å drømme. Det er nemlig ingenting som hindrer Benitez i å returnere til klubben som manager. Jo lengre tid som går, desto mindre blir sannsynligheten. En potensiell kjøper av klubben vil være vel vitende om at en Benitez-retur er noe som raskt vil gjøre dem svært populære blant fansen. Ansettelse av en ny trener er i utgangspunktet ikke til hinder for å kunne erstatte vedkommende med en annen, men det vil komplisere bildet ytterligere.

For å avslutte desto mer spekulativt: Kan dagens depressive kunngjøring være et vågalt stunt fra klubbens side for å legge press på en potensiell kjøper? Legger man tonnevis med godvilje til, er det iallfall lov til å håpe på det.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login