Alt du trenger å vite om Mitrovic

Oppdatert: 21. July 2015

Mitrovic er klar for Newcastle United, og klubben har med det sikret seg et av Europas mest lovende spisstalenter. Landslagsspill og CL-spill er bare noe av det han har på CV’n. Men hvem er egentlig vår nye spiss? Her får du vite omtrent det som er å vite om 20-åringen.

Født 16. september 1994 i Radinac, Smederevo i Serbia.

Spillertype. Mitrovic er en høy spiss med sine 188cm på sokkelesten, og han er god til å holde på ballen. Men han er også raskere enn folk tror, og kan gi forsvarere noe å bryne seg på både i lufta og på bakken!

Styrker: Han er en fantastisk header. En stor og sterk spiss, som virkelig er villig til ofre seg. En mangelvare siden Andy Carroll herjet høsten 2010. Han liker å knuse motstanderne i duellen, og score med hodet! Men det er ikke alt, han kan score alle slags mål. Mulighetene til å utvikle seg til en komplett spiss er absolutt tilstede!

Personlighet: Når du, ifølge belgisk media, får Mario Balotelli til å virke som en ‘normal fyr’, da kan du være en håndfull. Han skal visstnok være en litt vill person, og han gjør som han vil. Men så lenge han holder seg innenfor reglene i laget, og scorer mål, skal vi være fornøyde.

Tidlig på’n: Serberen scoret etter bare 9 minutter i sin debut for Partizan Beograd, som 17-åring. I en Champions League kval.kamp mot Valletta fra Malta, kom han inn som innbytter og scoret. Hans første offisielle kamp, kom på lån for farmerklubben til Partizan, Teleoptik, i en alder av 16 år. Der scoret han 7 mål på 25 kamper.

Populær spiss: Som de aller, aller fleste sikkert har fått med seg i løpet av sommeren, var Aleksandar Mitrovic en populær spiss. Han har blitt linket til klubber som Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Roma og Porto. Newcastle har sikret seg et skikkelig varp her, og det i kamp med både Chelsea og Roma (Roma var ikke villig til å by like mye som Newcastle).

“Den neste Zlatan”: Mitrovic har blitt kalt den neste Zlatan Ibrahimovic! Det kan være både på grunn av at begge stammer fra det tidligere Jugoslavia, selv om den teorien stopper etter å ha gått litt i dybden på det, og det faktum at de har en viss likhet i kroppsbygning. Zlatan måler ca 195 cm, mens Mitrovic stopper på 188 cm. Men begge er svært teknisk gode, spesielt med tanke på høyden, og de har flere likheter i måten å spille på.

Råtass: Disiplinen kan være et problem med serberen. Temperamentsfull og til tider hissig, ble han utvist to ganger i 2013/14-sesongen, og fikk totalt 10 gule kort i fjor! Dette er mye for en spiss, men så er det vel gjerne slike ting som kanskje får han til å gi litt ekstra. Uansett, Steve Black kan kanskje hjelpe Mitrovic til å roe seg ned, bittelitt hvertfall.

Målfeiring: Mye tydes ut ifra hvordan en spiller reagerer etter å ha scoret et mål. Vi husker alle Obafemi Martins som kastet seg rundt så mye at fansen nesten ble svimle. Mitrovic’s “varemerke” når det kommer til å feire et mål, har fått en del kritikk. En finger på hver siden av munnen, med tunga ut, har blitt kritisert for å være av den seksuelle karakter. Dog skal det være feil, skal vi tro spilleren selv. Han sier nemlig at det er et tegn på å «klippe av tunga til de som kritiserer han». Så får hver enkelt supporter bestemme om de tror han…

Lovprises av “The special One”: Jose Mourinho altså, ikke John Carver! Chelseas portugisiske manager er overbevist om at Mitrovic har alt som trengs for å bli en europeisk stjerne! Mourinho så han live da han scoret sitt første, og hittil eneste mål for Serbia mot Kroatia i 2012. Han sa til belgisk presse i ettertid: Mitrovic var den beste spilleren på banen. Han var god til å holde på ballen, og det var viktig for laget. Den gutten har alt for å bli en europeisk stjerne.
Vi får håpe «The special one» har rett!

Målscorer: Mitrovic har et gjennomsnitt på et mål pr 2,3 kamper gjennom karriere. I en alder av 20 år! Han har scoret totalt 69 mål på 158 kamper for Teleoptik (2011-12) Partizan Beograd (2012-13) og Anderlecht (2013-15). Vi får håpe han fortsetter, eller forbedrer, statistikken i England!
….men i sesongen 2014-15 scoret han 28 mål på 51 kamper, noe som gir et snitt på 1 mål pr 1,8 kamper. Til tross for at han tidvis ble brukt i andre posisjoner grunnet skade. Lovende!

Reservekeeper? Mitrovic måtte stå i mål for Anderlecht i en Champions League kamp mot Olympiakos i desember 2013. Anderlecht lå under 2-1, hadde allerede fått to spillere utvist, og måtte altså se keeper Proto også ta turen i dusjen, på overtid. Med 8 mann, og alle byttene oppbrukt, måtte serberen ta på seg hanskene. Han reddet ikke straffen som ble gitt, og de tapte 3-1.
Fun fact: Mitrovic startet som keeper, før faren Ivica Mitrovic overtalte han til å bli spiss. Det er vi glade for i dag!

Bedre enn Lukaku? Den diskusjonen skal ikke jeg gå innpå akkurat nå, men han har et bedre gjennomsnitt når det gjelder mål for Anderlecht, enn Romelu Lukaku hadde når han gikk til Chelsea for £17m i 2011. Lukaku endte på 41 mål på 98 kamper mellom 2009 og 2011. Et gjennomsnitt på et mål pr. 2,4 kamper. Serberen vår endte på 44 mål på 90 kamper mellom 2013-2015. Snitt på et mål pr. 2.05 kamper. Med tanke på hvordan Lukaku har gjort det i PL, er det lov å være forventningsfull!
Scoret mot Arsenal. Alle husker vel 4-4 kampen mellom Newcastle og Arsenal i februar 2011? Mitrovic har vært med på noe lignende selv! Anderlecht lå under 3-0 på Emirates i november i fjor etter 58 min, men Anderlecht sjokkerte hele fotball-England, og Mitrovic utlignet på overtid med en klassisk (for han) heading!

Pokaler. Et sjeldent syn på Tyneside, og ikke noe man har snakket stort om under Ashley heller. Men Mitrovic vet hvordan det er å vinne pokaler! I en alder av 20 år, har han allerede rukket å vunne 3 pokaler. Den første kom i Partizan Beograd, hvor han vant den serbiske SuperLigaen, før han hjalp Anderlecht til en dobbel i 2014, med den belgiske Pro League og belgiske Super Cupen. Forhåpentligvis kan han hjelpe å bringe trofeer til Tyneside også.

Golden player i U19 EM 2013. Han har vunnet ting på klubbnivå, men også på landslaget har han vunnet et trofe! Serbia vant EM for U19 i 2013, og Mitrovic ble kåret til «golden player», eller turneringens beste.

You must be logged in to post a comment Login