Før kampen: Newcastle – Villa

Oppdatert: 18. December 2015

Newcastle-fansen håper at «Oppdrag: tabellklatring» har startet for alvor etter to solide trepoengere mot Liverpool og Tottenham. Håpet svekkes ikke av at neste motstander er tabelljumbo Aston Villa på hjemmebane.

Dato: Lørdag 19. desember
Kampstart: Kl. 18:30 på St. James’ Park
Dommer: Martin Atkinson

Lysere tider?
Som følge av seiere i de vanskelige kampene mot Liverpool (2-0) og Tottenham (1-2), som de fleste nok – med god grunn – hadde regnet med ville resultere i poengløs fangst for McClarens menn, ser tilværeøsen plutselig en solid dose lysere ut for Newcastle og –fansen! Før den 17. ligarunden går av stabelen befinner Newcastle seg på sikker grunn med sine 16 poeng som kvalifiserer til en 15. plass. The Magpies befinner seg faktisk på plassen over selveste Chelsea (!), som kun har kapret 14 poeng denne sesongen.

Steve McClaren og Newcastle har besvart på den siste tids grufulle kollaps mot Leicester (0-3 hjemme) og Crystal Palace (1-5 borte) på glimrende og solid vis ved å vinne de to siste kampene mot to lag som var i særdeles god form. Tottenham hadde for eksempel bare tapt én ligakamp denne sesongen, og det var et knepent tap på Old Trafford i serieåpningen. Liverpool, på sin side, hadde vunnet syv av de siste åtte kampene før de møtte et revansjelystent Newcastle. At Newcastle i de begge foregående oppgjørene har scoret et mål tre minutter på overtid antyder også at McClarens utvalgte i større grad viser vilje og troskap på kollektivet og egne ferdigheter – helt til dommeren blåser av kampen. Begge overtidsscoringene kom etter lekkert og effektivt kontringsspill.

Det at Newcastle nå har vunnet to ligakamper på rad, har faktisk ikke skjedd siden november i fjor (!). Den gang ga Newcastle seg ikke før de hadde seks seiere på rappen, deriblant fem ligaseiere og en fantastisk cupkamp mot stjernegalleriet til Manchester City. Liverpool og Tottenham var da også blant lagene som fikk kjørt seg mot The Magpies. I tillegg er det et særlig viktig vendepunkt at Newcastle for første gang siden 26. oktober i fjor (!), den gang også ironisk nok mot Tottenham på bortebane, har vunnet en kamp etter at motstanderen har ledet kampen.

Det bidrar til optimisme at de neste tre kampene er mot tabelljumbo Villa (h), Everton på 10. plass (h), og West Bromwich (b) på 13. plass – som alle er oppgjør Newcastle skal ha gode utsikter for å kunne fortsette poengfangsten i.

Trives mot Villa
Newcastle har en særdeles god hjemmestatistikk mot Aston Villa. Newcastle har ikke tapt mot Aston Villa på hjemmebane siden 04/05-sesongen. Lagene har møtt hverandre 44 ganger i Premier League, og på sine 22 hjemmekamper har Newcastle vunnet 14, spilt seks uavgjorte og kun tapt to ganger. På Villa Park i Premier League-æraen har The Villians vunnet syv kamper og spilt like mange uavgjorte mot Newcastle, mens Newcastle kan vise til åtte seiere.

De to siste hjemmekampene mot Birmingham-laget har endt med 1-0-seiere. Forrige sesong stod Cisse – som også kan vise til ett ytterligere mål mot gjestene – for scoringen. Det motsatte oppgjøret endte 0-0 forrige sesong.

Forholdene ligger til rette for at Newcastle kan fortsette sin gode trend mot Aston Villa lørdag kveld. Laget fra Birmingham har ikke tidligere hatt en så dårlig poengfangst i Premier League som i inneværende sesong – så langt er det bare blitt lutfattige seks poeng på seksten kamper. Villa har bare én ligaseier å vise til, og den kom i åpningskampen mot Bournemouth. Forrige serierunde tapte Gardes mannskap 2-0 hjemme mot Arsenal, mens kampen forut for den endte 1-1 borte mot Southampton.

Aston Villa er per nå det desidert dårligste laget i Premier League, i hvertfall ifølge tabellplasseringen og ytterligere statistikk. Laget har kun én seier, mens nest dårligste lag har tre seiere å vise til. Videre er det hele seks poeng opp til Sunderland på 19. plass, og Villa har dessuten klart færrest scorede mål (13). Kanskje ikke særlig overraskende, men The Villians har også ligaens dårligste målforskjell (-17). Newcastle har til sammenligning det dårligste forsvaret med 31 innslupne mål på bare 16 kamper – ett mål dårligere enn lørdagens gjester.

Etter at Remi Garde tok over roret ved den synkende Villa-skuten, etter at Tim Sherwood fikk sparken, har Villa tatt to poeng på fem kamper. Poengmessig er det på samme nivå som hans forgjenger. Det er interessant at Garde lenge var et hett navn til å bli Newcastle-sjef etter Alan Pardews avgang. En annen fun fact er at dette vil bli det tredje St. James’ Park-oppgjøret på rad hvor begge lag vil ha utskiftede trenere. Både Pardew og Carver klarte å beseire henholdsvis Paul Lambert og Tim Sherwoods Villa-lag. Nå er det således opp til McClaren å påse at Garde lider samme skjebne som sine forgjengere på St. James’ Park.

Flere nærmer seg
Steve McClaren uttalte før Liverpool-kampen at han var optimistisk til sinns når det gjaldt Tiote og Aarons tilgjengelighet for det påfølgende oppgjøret mot Tottenham. Spillerne var imidlertid ikke å se i kamptroppen, og skal fremdeles være usikker til lørdagens kamp. Duoen skal dog være svært nærme å kunne gjøre comeback fra skader.

Ellers kommer kampen for tidlig for tidlig for Riviere, Lascelles, Taylor og Williamson, som alle ifølge physioroom.com skal være tilbake en gang i løpet av det tette juleprogrammet. Imidlertid hevder The Chronicle at Riviere har vært tilgjengelig for spill nå i lengre tid, men at franskmannen angivelig skal være vraket av McClaren. Midtstopperduoen Williamson og Lascelles er estimert til å returnere i tide til den påfølgende kampen mot Everton på Boxing Day. Krul, Obertan, Good og Haidara er alle ute i lengre tid.

Aston Villa har på sin side langt færre skadede spillere å vise til. Nyervervelsen og det svært lovende backtalentet Jordan Amavi er ute i lang tid, og den 23 år gamle midtbanespilleren Gary Gardner mister også kampen grunnet skader. Ellers er det uklart om forsvarsbautaen og Villa-kapteinen Micah Richards rekker kampen. Den tidligere City-spilleren har mistet lagets to siste kamper, og Garde bekreftet på torsdagens pressekonferanse at hans kaptein fremdeles kan miste kampen. Hvorvidt forsvarskjempen spiller, vil nok bli avgjort etter en sen test på kampdagen.

Ellers må det fremheves at Vurnon Anita og Ayoze Perez er begge ett kort unna å bli ilagt suspensjon.

Forventet spissbytte
Etter to solide forestillinger i forsvaret og med få tilgjengelige spillere i posisjonene, er det klart at den bakre femmeren kommer til å forbli uendret. Videre fungerte Newcastle sin midtbane særdeles godt kollektivt i andre omgang mot Tottenham, det er derfor svært vanskelig å se at det gjøres rokkeringer på midtbanen.

Siem de Jong har i de to siste kampene blitt foretrukket som hengende spiss, og har fått sårt trengt tillit fra start. Det vil imidlertid overraske om han og Cisse får fornyet tillit fra start mot Aston Villa. Både Ayoze Perez og Mitrovic hadde enorme roller i snuoperasjonen mot Tottenham. Sistnevnte puttet ballen bak en klønete Hugo Lloris i Spurs-buret bare ett minutt etter at han entret banen. I tillegg var det serberen som serverte Perez, som scoret det avgjørende målet tre minutter på overtid på White Hart Lane. Duoen viste at de var svært spillesugne, og var regelrett dominante forrige helg. Til gjengjeld hadde de Jong og Cisse fått til rent lite mot Tottenham, samt vært noe rustne mot Liverpool.

Det vil derfor overraske stort om ikke begge erstattes av våre yngre helter, og at McClaren velger å gå tilbake til en «4-4-2»-formasjon som har gitt oss resultater mot blant andre Chelsea (U), Norwich (S) og Bournemouth (S), samt bidro til å snu kampen mot Spurs.

Sannsynlig lagoppstilling: Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett – Sissoko, Anita, Colback, Wijnaldum – Perez, Mitrovic.

You must be logged in to post a comment Login