Før kampen: Newcastle – Burnley

Oppdatert: 31. December 2014

Når Newcastle innleder det nye året med kamp hjemme mot Burnley, skjer dette uten Alan Pardew.

Dato: Torsdag 1. januar
Kampstart: Kl. 16:00 på St. James’ Park
Dommer: Mike Dean

Etter en sterk seier over Everton sist søndag, har Newcastle fått en kaotisk og dårlig oppkjøring til kampen mot Burnley 1. nyttårsdag. Alan Pardew skal tirsdag ha tatt et siste farvel med klubben, da det bare er formaliteter som gjenstår før 53-åringen slutter seg til managerjobben i Crystal Palace. Bare to dager etter Burnley venter en tøff bortekamp mot Leicester i FA-cupen.

En duo ikke helt uten erfaring
Inntil videre er det assistenttrenerne John Carver og Steve Stone som vil ha det overordnede ansvaret for førstelaget, og duoen vil dermed lede laget i kampene mot Burnley og Leicester – minst. John Carver fikk så langt tilbake som i 2004 æren av å være påtroppende hovedtrener i én kamp, da Sir Bobby Robson fikk sparken. Den gang ledet Carver Newcastle til en 3-0 seier over Blackburn.

Carver er ellers ikke helt uerfaren med å ha hovedansvaret for klubben i kampaksjon. Da Pardew i 12/13-sesongen fikk en karantene på to kamper som følge av dytten på en linjedommer i serieåpningen mot Spurs, var det nettopp Carver og Stone som ledet laget fra benken. I fraværet til Pardew ble det seier over Norwich og uavgjort mot Everton.

Det var også duoen som ledet laget da Pardew forrige sesong sonet sin syv kampers lange karantene, som han ble ilagt etter å ha vist Hulls David Meyer skallen sin. På disse syv kampene ble det imidlertid kun én seier, og bare to beskjedne scorede mål av Newcastle.

Bare en måned siden sist
Da Newcastle gjestet Turf Moor 2. desember, ble det et skuffende 1-1-resultat sett fra Newcastles ståsted. Den gang befant Burnley seg på en 19. plass, mens The Magpies var innehaver av niende plass på tabellen. Når lagene nå møtes er klubbenes plassering tilnærmet identiske, og mangel på progresjon synes å være en treffende beskrivelse for både Burnley og Newcastles vedkommende. Newcastle ble som følge av Liverpools 4-1-seier over Swansea mandag kveld skjøvet ned til tiende plass på tabellen, mens Burnley fremdeles ligger på 19. plass.

Newcastle har siden visitten til Turf Moor gått fra å toppe Premier Leagues offisielle formtabell og slippe inn svært få mål, til å ha gått på fire strake tap (før seieren over Everton sist) som har inkludert horribel opptreden i de bakre ledd. På de siste fem kampene er fasiten på målforskjellen ydmykende 5-15.

Forrige serierunde ble det uavgjort mot Manchester City på bortebane for Burnley, etter en særdeles sterk opphenting av Sean Dyches menn. Resultattavlen viste 2-0 til hjemmelaget halvveis, men Burnley var à jour da dommeren blåste av kampen. Ellers har Burnley tre tap og én seier i bagasjen siden møtet med Newcastle i desember.

Spillertilgjengeligheten fremdeles kritisk
Det er ikke lenge siden Pardew uttalte at Gutierrez kunne være aktuell for spill for førstelaget i løpet av forholdsvis kort tid. Nå er ikke Pardew her lenger, således hviler aktualiteten vedrørende argentinerens førstelagscomeback nå på andre hender. Imidlertid spilte Gutierrez sin andre kamp for u21-laget på bare åtte dager tirsdag. Argentineren spilte hele treningskampen mot Gateshead, og er nok dermed ikke tiltenkt noen rolle i kampen mot Burnley. På den annen side synes det aktuelt med spilletid i cupkampen mot Leicester for Jonas.

Noe som i utgangspunktet så ut til å være gledelige nyheter for Newcastle-fansen var at både Curtis Good og Davide Santon gjorde comeback på fotballbanen etter svært langvarige skadeavbrekk, da de fikk spilletid mot Gateshead. Dessverre skal Santon ha blitt byttet ut etter å ha vært i aksjon i en snau time, ettersom italieneren begynte å slite med en ankel. Det skal imidlertid bare vare tale om en liten skade, og venstrebacken kom heldigvis unna nye komplikasjoner i det trøblete kneet sitt.

Obertan, Aarons, de Jong, Abeid og keeperne Elliot og Krul skal alle fremdeles være noe unna comeback på fotballbanen. Det er imidlertid optimisme vedrørende at samtlige – med unntak av hurtigtoget Obertan – kan bli tilgjengelige for spill i løpet av januar. Algerisk presse rapporterer imidlertid at Abeid – som etter planen skal slutte seg til Algeries landslag i løpet av uken – kan bli vraket fra troppen og bli erstattet, da han fremdeles er plaget av skaden i tåen sin. Dersom nyhetene fra Algerie skulle vise seg å bli gjennomført, vil det i så fall bety at Abeid kan rekke spill for Newcastle mens Afrikamesterskapet går av stabelen.

For øvrig vil i det minste Tioté og Cissé forlate Newcastle etter kampen mot Leicester, for å slutte seg til sine respektive landslag. Sistnevnte vil imidlertid ikke være tilgjengelig for spill mot Burnley og Leicester, da senegaleseren er ilagt en tre kampers karantene som følge av albueslaget mot Coleman i kampen mot Everton.

Sammy Ameobi har mistet de to siste kampene grunnet skade, og er usikker i forkant av Burnley-kampen. Det er håp om at Ryan Taylor vil bli tilgjengelig for spill i løpet av kort tid, men den skadeforfulgte engelskmannen vil nok tidligst være klar for Leicester-kampen.

Det er derimot helt andre tilstander for Burnleys vedkommende på denne fronten. Det er ventet at Stephen Ward mister sammenkomsten, men det er usikkert hvorvidt Sam Vokes, Matthew Taylor og Michael Duff rekker kampen. Ingen av dem var tilgjengelige mot City forrige serierunde.

Mål hviler på tre menn
Dersom en ser bort fra Aston Villa (elleve scoringer), er Burnley det laget som har notert seg færrest scoringer – med bare 14 fulltreffer så langt denne sesongen. I anledning forrige sammenkomst mellom lagene, fremhevet TAN særlig spissen Danny Ings – som en å se særlig opp for. Nå har det imidlertid gått noe i stå for den tilsynelatende målgarantisten, og Burnley-spissen har ikke funnet nettet på de siste seks Premier League-kampene. Som ved det forrige møtet står Ings fremdeles med bare fire scoringer, men har til gjengjeld notert seg med tre assists på de seks siste kampene.

Ashley Barnes har derimot begynt å levere foran motstandernes mål. På de siste fire kampene har spissen laget tre mål, deriblant et mål sist mot City. Totalt står 25-åringen med fire scoringer denne sesongen.

For øvrig er kantspilleren George Boyd en mann som kan være avgjørende for Burnley. Skotten har laget tre mål for Burnley denne sesongen, deriblant scoret han mot oss 2. desember og mot City i forrige runde.

Et ekstra stort ansvar hviler nok på denne trekløveren om Burnley skal karre til seg poeng 1. nyttårsdag. Trioen har laget elleve av klubbens 14 mål.

You must be logged in to post a comment Login