12 kjemper om VM-plass

Oppdatert: 07. February 2014

Les hvilke Newcastle-spillere som kan få sjansen under årets fotball-VM.

12. juni i år sparkes verdens største fotballfest igang, og det i fotballnasjonen Brasil. Verdensmesterskapet i fotball er det største en spiller kan få delta i, og de kommende månedene vil Europas største ligaer fungere som utstillingsvinduer for de som ønsker å representere sitt land. Om litt under fire måneder må nemlig alle de kvalifiserte landene ha valgt ut sin 23-mannstropp til det store mesterskapet. 

 

Norge mislyktes som kjent i å kvalifisere seg til mesterskapet. Det samme gjelder resten av de nordiske landene. Som nordmann kan det derfor være vanskelig å finne ut hvilket lag man skal holde med. Det vi i hvert fall kan håpe på er at flest mulig Newcastle-spillere får et best mulig mesterskap. Trekningen av gruppene gjør at vi, i hvert fall innledningsvis, får få kamper med minst én Newcastle-representant på hvert lag. Skulle noen argentinske skader inntreffe kan vi få se noen fantastiske dueller mellom Coloccini og Shola Ameobi i kampen mellom Argentina og Nigeria. Ellers kan vi, med en gigantisk porsjon flaks, få se Davide Santon og Mike Williamson på banen samtidig når Italia og England møtes til det som kanskje kan bli en slags finale i gruppe D.

 

Uansett, hele 12 av de 28 spillerne i dagens Newcastle-stall har en reell mulighet for spilletid i Brasil, og de er alle omtalt i denne artikkelen.

 

#1 Tim Krul

Land: Nederland

Antall landskamper: 5

Tim Kruls VM-utsikter er svært vanskelige å spå. Sisteskansen er en av seks keepere som kjemper om tre plasser i den nederlandske troppen, og ikke minst rollen som førstekeeper. Hans landsmenn i Premier League, Maarten Stekelenburg og Michel Vorm, er begge hete kandidater, med sistnevnte som en liten favoritt. Stekelenburg har ikke hatt noen god sesong, og har derfor bare spilt 14 av årets 24 seriekamper. Blant de øvrige kandidatene er Ajax’ to keepere, Jasper Cillessen og Kenneth Vermeer, som stadig kniver om plassen mellom stengene på Amsterdam Arena. Cillessen har de siste månedene ligget et hestehode foran, og om det står seg, blir han antakeligvis også tatt med VM-troppen. Den siste utfordreren heter Jeroen Zoet og er den eneste kandidaten som er yngre enn Krul. Fortsetter Zoet sin gode utvikling i PSV-målet, er det ikke utenkelig at Louis van Gaal tar han med som tredjekeeper. Få managere er mer opptatte av å ha en målvakt som kan bruke beina enn van Gaal, hvilket passer Krul dårlig. Slik det ser ut i dag vil han trolig måtte ta til takke med jobben som tredjekeeper bak Vorm og Cillessen.

 

KONKURRENTER: Tim Krul og Michel Vorm er blant de aktuelle nederlandske keeperne for sommerens mesterskap.

 

#2 Fabricio Coloccini

Land: Argentina

Antall landskamper: 38

 

Argentina er utvilsomt et av verdens aller beste landslag, om ikke det beste. Heldigvis for Coloccini skyldes dette først og fremst de offensive spillerne. Det er ikke dermed sagt at konkurransen om de defensive posisjonene er liten. Hugo Campagnaro, Javier Mascherano, Nicolás Otamendi, Ezequiel Garay, Facundo Roncaglia og Martín Demichelis er alle argentinske midtstoppere, og dermed vår langhårede kapteins utfordrere. Coloccinis plass i troppen er altså usikker, til tross for at han spilte hele kampen da Argentina sikret VM-plassen ved å slå Peru.

 

 

#3 Davide Santon

Land: Italia

Antall landskamper: 8

 

Santon har spilt for alle alderbestemte italienske landslag, og allerede som 18-åring fikk han debuten for selveste Gli Azzurri. Av fjorårets 14 landskamper for Italia, spilte den høyrebeinte venstrebacken likevel bare én kamp, for nøyaktig et år siden i går (6. februar). Italias manager, Cesare Prandelli, spiller stort sett med en forsvarsfirer, hvilket er noe atypisk for italienske lag. I motsetning til flere av sine konkurrenter er Santon vant til dette. 23-åringen kan nok uansett se langt etter en plass i startelleveren. Domenico Criscito, Manuel Pasqual og Frederico Balzaretti står nemlig alle foran i køen slik det ser ut i dag. Velger Prandelli å heller ta med Santon som høyreback, er det i konkurranse med spillere som Ignazio Abate, Christian Maggio og Mattia De Sciglio.

 

 

#6 Mike Williamson

Land: England

Antall landskamper: 0

 

Dersom du er registrert hos Unibet og ønsker å spille på at Williamson blir tatt med i Roy Hodgsons VM-tropp, får du en odds på 40. Det ser med andre ord ikke så lyst ut for mannen fra Stoke-on-Trent. På den annen side hadde nok oddsen vært firesifret dersom du spilte på midtstopperens VM-deltakelse i forkant av sesongen. Williamson, som i utgangspunktet var Alan Pardews fjerdevalg, har stått frem som en helt ny spiller denne sesongen. Prestasjonene har heller ikke gått ubemerket hen, for på Twitter har kontoen @getmike2brazil blitt svært populær. Phil Jagielka og Gary Cahill er begge i ferd med å fullføre en veldig god sesong for henholdsvis Everton og Chelsea, og er begge selvskrevne i England-troppen. Williamsons resterende utfordrere til sommerens Brasiltur heter Chris Smalling, Phil Jones, Joleon Lescott og Steven Caulker. For de som lurer har John Terry trukket seg tilbake fra landslagsfotball.

POPULÆR: Mike “Brazilliamson” har blitt en populær mann i Newcastle dette året.

 

 

#13 Mapou Yanga-Mbiwa

Land: Frankrike

Antall landskamper: 3

 

Av Newcastle-spillerne som omtales i denne artikkelen er det trolig Yanga-Mbiwa som kan se lengst etter å bli tatt med til VM. Franskmannen var en del av Laurent Blancs bruttotropp til EM i 2012, men kom ikke med da nettotroppen ble kunngjort. Siden den gang har 24-åringen stått litt på stedet hvil. Mye må altså skje dersom dagens Frankrike-manager Didier Deschamps skal velge den tidligere Montpellier-spilleren framfor Mamadou Sakho, Laurent Koscielny, Eliaquim Mangala, Raphaël Varane, Kurt Zouma eller Adil Rami.

 

 

#26 Mathieu Debuchy

Land: Frankrike

Antall landskamper: 18

 

Debuchy har det siste året vært fast inventar i den franske startelleveren, og det må en skade til for at han skal falle utenfor årets VM-tropp. Etter Didier Deschamps’ overtakelse av det franske landslaget for halvannet år siden, har vår høyreback spilt 9 kamper for Les Bleus. Bacary Sagnas prestasjoner for Arsenal denne sesongen gjør likevel at Debuchy må opprettholde sin gode form om han vil unngå benken i Brasil. Andre utfordrere til plassen er Christophe Jallet og Rod Fanni,

 

I FORM: Mathieu Debuchys prestasjoner i år har holdt blant andre Bacary Sagna på den franske benken.

 

#7 Moussa Sissoko

Land: Frankrike

Antall landskamper: 13

 

Selv om han må belage seg på benketilværelsen ser det bra ut med tanke på Moussa Sissokos VM-billett. Under Raymond Domenech ble muskelbunten noe overraskende vraket til VM i 2010. Under Deschamps ser det imidlertid ut til at midtbanespilleren er inne i varmen igjen, for i 2013 spilte Sissoko 7 landskamper. Franskmannens allsidighet gjør han aktuell for mange forskjellige posisjoner, og det er derfor vanskelig å peke ut noen klare konkurrenter til plassen.

 

 

#8 Vurnon Anita

Land: Nederland

Antall landskamper: 3

 

Anita har levert en kanonsesong i Newcastle-drakta, og bør derfor tas med i den nederlandske landslagsdiskusjonen. Han har absolutt sin forse i den defensive delen av spillet, og kunne fungert godt som en av de to dype midtbanespillerne i Louis van Gaals vante 4-2-3-1-formasjon. Uansett har Leroy Fer, Nigel de Jong, Daley Blind, Jordy Clasie, Kevin Strootman og Stijn Schaars alle blitt prioritert foran Newcastles nederlandske midtbanespiller den siste året. Sjansene for Anitas VM-deltakelse er med andre ord små.

 

 

#24 Cheick Tioté

Land: Elfenbenskysten

Antall landskamper: 41

 

Så lenge han har vært skadefri har Tioté vært tatt ut til alle ivorianske landslagssamlinger siden 2009. Enkelte kamper under Les Éléphants’ nåværende manager, Sabri Lamouchi, har Tioté måttet begynne på benken, men det hører med til sjeldenhetene. Skulle dette bli tilfelle under årets VM er det til fordel for spillere som Ismaël Diomandé, Romaric, Didier Zokora, Jean-Jacques Gosso eller Abdul Razak . Det kan også tenkes at Afrikas beste fotballspiller, Yaya Touré, flyttes ned i en defensiv rolle for å gjøre plass til flere offensive spillere. Newcastles ivorianske råtass bør uansett kunne forvente en plass Elfenbenskystens VM-tropp.

 

STERK: Cheick Tioté, Didier Drogba og resten av Elfenbenskysten er klare for å vise muskler i Brasil.

 

#14 Loïc Rémy

Land: Frankrike

Antall landskamper: 21

 

Newcastles leiesoldat uttalte i sommer at han ville bruke sesongen til å vise at han fortjener en plass i Didies Deschamps’ VM-tropp. Tre måneder måneder ut i sesongen var franskmannen lagets beste spiller, og med landslaget fikk han det derfor som han ville. Daværende Newcastle-spiller Yohan Cabaye uttalte følgende om Rémys plass i landslagstroppen:

Han har skåret mange viktige mål for oss allerede, så han fortjener selvfølgelig plassen. For meg er det fantastisk fordi jeg elsker å spille med han. Det er så enkelt fordi han er så rask.

Rémy er likevel langt ifra sikret en plass i VM-troppen. Franskmennene har for vane å spille med en enslig spiss, og der står både Karim Benzema og Olivier Giroud foran han i køen. I tillegg lurer André-Pierre Gignac og Bafetimbi Gomis like bak. Anses Rémy heller som en kantspiller heter konkurrentene Franck Ribéry, Jérémy Ménez, Alexandre Lacazette, Dimitri Payet og Antoine Griezmann. Newcastle-spissens totalprodukt gjør likevel at han er høyst aktuell når troppen skal velges ut.

 

 

#23 Shola Ameobi

Land: Nigeria

Antall landskamper: 5

 

Til tross for at han ennå ikke har plukket opp et eneste målpoeng på de 17 ligakampene han har spilt denne sesongen, har Shola Ameobi levert en brukbar sesong. I perioden oktober/november fikk han er nøkkelrolle som oppspillspunkt i en 4-4-2-formasjonen. Flere strekker seg til å si at han var blant lagets beste i en kort periode, og han gjorde seg derfor fortjent til å starte Nigerias landskamp mot Italia i midten av november. Kraftpluggen både skåret og assisterte et mål, og ser med det ut til å ha en fot innenfor i Stephen Keshis tropp. Utfordrere til posisjonen er først og fremst Emmanuel Emenike, Ahmed Musa, Victor Obinna, Brown Ideye, Anthony Ujah og tidligere Newcastle-spiller Obafemi Martins. I tillegg har Victor Moses vært brukt som spiss ved enkelte anledninger.

 

VM-AKTUELL: Shola Ameobi kan komme til å spille sitt første VM i en alder av 32 år.

 

#18 Luuk de Jong

Land: Nederland

Antall landskamper: 7

 

Denne våren vil bli fullstendig avgjørende for de Jongs deltakelse i VM. Halvannet år i Borussia Mönchengladbach har ikke gjort nederlenderen godt, og overgangen til engelsk fotball kan være et siste forsøk på å vise seg frem for Louis van Gaal. Newcastles nyervervelse har selv uttalt at han håper å finne tilbake til den skåringsformen han viste under tiden i Twente, og med konkurrenter som Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar og Ricky van Wolfswinkel, er dette målet et minstekrav.

 

 

Twitter: magnbraa

You must be logged in to post a comment Login