Vil alt snu med McClaren?

Oppdatert: 10. June 2015

Med et hav av tid igjen av overgangsvinduet, har Newcastle allerede fått på plass sommerens desidert viktigste mann. Spørsmålet er bare om han er den rette for jobben.

Ikke mange uker har gått siden Steve McClaren fikk beskjed om å finne seg en annen jobb enn den han hadde i Championship-klubben Derby. Etter å ha feilet i forsøket på å ta klubben opp til øverste nivå, var veien ut dørene kort. Men for McClaren selv, blir en managerrolle i Premier League uansett neste oppgave.

Nettopp dette bør være det første som får supportere av Nord-Englands største klubb til å rynke på nesen. Har «ikke godt nok for Championship» blitt godt nok for Newcastle? Ambisjonene har de siste åtte årene gått nedover. Eier Mike Ashley lar cup være cup, mens stallen ikke har vært god nok til å levere varene i ligaen. Har vi nå kommet så langt at vi henter personer til klubbens viktigste roller fra nivået under?

Før man slakter valget av McClaren helt, skal man huske at mannen har gjort underverker tidligere. Han ledet Middlesbrough til deres første store trofé noensinne, med seier i ligacupen i 2004, og tok også lillebror i nord til UEFA-cupfinale i 2006. Det var godt nok til å få jobben som landslagssjef for England, noe de fleste vil huske som en skandaløst dårlig periode for Three Lions. I Nederland ble det derimot mer suksess, der McClaren førte Twente til deres første ligatittel i historien. Siden har det stort sett gått nedover.

I Tyskland gikk det langt dårligere enn i Nederland, og forsøket på å gjøre Wolfsburg til en toppklubb floppet. Korte opphold tilbake i Twente og i Nottingham Forrest gav heller ingen suksess. Derby ble til slutt stedet for den tidligere landslagssjefen, og selv om han feilet i å lede laget til opprykk, så de hvitkledde langt sterkere ut enn på lenge, da engelskmannen ledet klubben.

Det er historien. Hva så med framtiden? Allerede svirrer påstandene om hvorfor McClaren vil være riktig mann for Newcastle. John Carver og Steve Stone har allerede fått beskjed om å pakke sakene sine og forlate St. James’ Park, ettersigende en avgjørelse tatt av vår nye manager. Men det er nå utfordringene vil starte for engelskmannen. Å rydde opp i gangene er en ting. Å rydde godt nok opp på banen til å tilfredsstille supporterne, vil bli noe helt annet.

For å ta McClarens viktigste utfordring først: Friheten til å skape sitt eget lag. Den tidligere landslagssjefen har vist at han kan hvis han får muligheten og fritt spillerom. Erfaringsmessig kan vi allerede nå si at dette vil være sterkt begrenset i Newcastle på grunn av Mike Ashleys måte å styre klubben. Det er allerede klart at McClarens tette bånd til sjefsspeider Carr vil være positivt for engelskmannen i jobben med å skape et nytt Newcastle. Men lommeboken til sjefen vil fremdeles være langt unna vidåpen, og begrensede midler kan sette en stopper for hvor langt vår nye manager faktisk kommer med sin filosofi og ønsker. La oss ikke glemme hva som skjedde sist Keegan prøvde å få noen ord med i laget, da Newcastle skulle forsterkes.

Fordelen med å ansette McClaren, vil uten tvil være en større mulighet til å hente engelske spillere til Newcastle, som de senere årene har slitt med å få både nasjonale og lokale spillere i troppen. Manageren har fremdeles et navn og godt rykte i fotball-England, og venner og tidligere kolleger fremhever ham som en av de beste i landet. Likevel er det mye som skal bevises på St. James’ Park, og det spørs hvor lenge supporterne slår seg til ro med en manager som de senere årene stort sett kun har kunnet vise til nedstøvede troféer.

Et annet spørsmål er om man faktisk har valgt en manager som vil tilføre Newcastle noe nytt. Ja, McClaren gjorde store ting med Twente og Middlesbrough. Samtidig skal man ikke glemme at den store suksessen har uteblitt siden hans første periode i Nederland, og man kan spørre seg hvorfor det egentlig feilet i Derby. Newcastle valgte bort mulighetene til å diskutere jobben med både Michael Laudrup og Frank de Boer, to managere som ville tilført langt mer kreativ spillestil og som begge har vist at de hører hjemme i det gode selskap av managere i Europa, både nå og i framtiden. Men samtidig skal man være klar over at begge ville kommet med flere krav om makt til å gjøre som de selv ønsker med laget, og akseptert langt mindre fra Ashley og styret enn det en tålmodig McClaren, som tross alt er gitt en gylden mulighet til å ta steget opp til PL, trolig vil gjøre. Man holdt til og med samtaler med Remi Garde og Christophe Galtier. Ingen bør være overrasket over at de to ble silt ut i etterkant, da måten klubben styres på trolig måtte endres totalt for at franskmennene skulle funnet seg til rette.

Supporterne vil likevel være fulle av forventninger til den nye manageren. Men samtidig som forhåpningene om rask bedring i klubbens tilstand er større enn noen gang, er ansettelsen av McClaren nok et bevis på at man ikke henter fra øverste hylle i Newcastle. Flere britiske aviser har holdt avstemming på sine nettsider, om hvem Newcastle bør ansette som manager. McClaren har så langt ikke vunnet noen av dem, og et flertall av supporterne er med andre ord skeptiske fra dag 1. Så hvorfor velger man likevel engelskmannen?

Ingen vil reagere med sinne over valget av McClaren. I alle fall ikke mange. Og hvorfor skulle man det? Han vil bli den mest meritterte manageren Newcastle har hatt på lenge. Samtidig vil forventningene til suksess være lavere enn ved ansettelsen av en toppmanager eller et fremadstormende talent som de Boer eller Laudrup. Med andre ord kan klubben styres videre med det mål om at ok er godt nok, da man ikke har ressurser eller vilje til å gi en av de beste friheten som trengs for å bygge et topplag. En sesong som 2014/15 vil ikke aksepteres og heller ikke være målet. Men en topp 7-plassering vil være nok til å få ropene fra tribunen til å stilne, media til å akseptere at dette er det beste Newcastle kan få til etter mange år borte fra toppen, og at det tar tid å bygge opp et lag. Tiden leger alle sår, heter det. I mellomtiden trenger man kanskje ikke annet enn en oppsagt Championship-manager.

You must be logged in to post a comment Login