Tilbakeblikk: 10 år siden denne skandalen

Oppdatert: 02. April 2015

Mange husker det som det var i går: Slåsskampen mellom to Newcastle-spillere under en katastrofe av en kamp på St. James’ Park.

Men 10 år har faktisk gått, siden Lee Bowyer og Kieron Dyer røk i tottene på hverandre under en kamp mot Aston Villa på St. James’ Park.

Den pinlige hendelsen endte med rødt kort for begge spillerne, og skriver seg inn i historiebøkene som en av de flaueste opplevelsene Newcastle-supportere har sett på banen. I tillegg ble Steven Taylor utvist tidligere i samme kamp, som forøvrig endte med 0-3-tap.

Både da og i ettertid har episoden fått mye oppmerksomhet, og var bare en av en rekke uheldige hendelser under Souness’ tid som manager.

Dyer har selv sagt at det var en bagatell som førte til hele opptrinnet. Men det første uansett til at han fikk tre kampers utestengelse, mens Bowyer fikk fire og i tillegg en bot på 200.000 pund.

– Vi skulle spille korte baller, og Lee ønsket ballen, men jeg ga den til noen andre. Le sa “gi meg ballen”, og jeg svarte “hva snakker du om, jeg har ikke mistet den, jeg spilte bare til noen andre”. Fem minutter senere kom han tilbake og klaget over at han fortsatt ikke fikk ballen. Da svarte jeg at grunnen til at jeg ikke sentrer til deg, er at du er så dårlig. Det var mye banning, og så mistet han hodet, har Dyer fortalt i ettertid.

Aggresjonen skal ha holdt seg høy, også i garderoben. Daværende Newcastle-spiller Alain Boumsong skal ha bedt de to spillerne om å slåss ferdig i garderoben og bli ferdig med det. Men Dyer og Bowyer skal ha roet seg ned, når manager Graeme Souness selv tilbød seg å slåss med dem begge.

Alan Shearer skal ifølge Dyer også ha hatt sitt å si om situasjonen:

– Jeg har aldri sett Al reagere på den måten. Han skjelte oss ut og kalte oss en skam for klubben. Han visste vi ville bli utestengt, og med semifinalen i FA-cupen like rundt hjørnet, passet det ekstra dårlig.

Bowyer har senere hevdet at de to spillerne er gode venner, og at episoden i 2005 er historie. Han forlot på sin side Newcastle til fordel for West Ham allerede året etter slåsskampen, og i 2007 var det også slutt for Dyer i klubben. Også han dro til West Ham, og ble gjenforent med Bowyer, om enn kun for to år – Bowyer dro nemlig videre til Birmingham i 2009.

Det skulle likevel ikke bli siste gang de to kamphanene spilte med samme logo på brystet. I 2011 ble de igjen gjenforent – denne gang i moderklubben til Dyer, Ipswich. For Bowyer endte karrieren med 29 kamper hos de blåkledde, mens Dyer, som kun var i Ipswich på lån fra West Ham, også fikk kamper både for QPR og Middlesbrough før han la fotballskoene på hylla i 2013. I dag fungerer han som manager for U-16-laget til Ipswich.

 

 

You must be logged in to post a comment Login