Tallene som beviser Rafa-effekten

Oppdatert: 21. March 2016

Den spanske manageren har allerede satt spor etter seg. Her er tallene som beviser forbedringen.

Mange hadde forventet tre poeng i derbyet mot Sunderland, og skuffelsen var stor da det ble klart at lagene står på stedet hvis i kampen om å berge plassen i Premier League. Diskusjonen har også gått rundt hvorvidt Newcastle faktisk har forbedret seg etter at Rafael Benitez kom til klubben. Ser man på statistikken for de siste fire kampene, er det i alle fall ting som tyder på at spanjolen er på rett vei med spillerne.

Da Steve McClaren til slutt pakket kofferten og forlot Newcastle, sto han med følgende statistikk på sine siste to kamper:

Gjennomsnittlig ballbesittelse: 47%

Skudd: 10 per kamp

Skudd på mål: 3 per kamp

Pasninger: 426

Lange pasninger: 83.5

Krysspasninger: 18

Korte pasninger: 323

Treffsikkerhet på pasninger: 74.5%

Forbedring på alle plan

Til tross for ett poeng på to kamper, etter tap mot Leicester borte og poengdeling mot Sunderland, ser statistikken lysere ut etter en drøy uke med Benitez. Da siste spark på ballen var gjort i derbyet, sto Newcastle med følgende fasit etter de to siste kampene:

Gjennomsnittlig ballbesittelse: 55% (opp 8%)

Skudd: 14.5 (opp 4.5)

Skudd på mål: 5 (opp 2 per kamp)

Pasninger: 472 (opp 46)

Lange pasninger: 82.5 (ned 1)

Krysspasninger: 20.5 (opp 2.5)

Korte pasninger: 368 (opp 45)

Treffsikkerhet på pasninger: 76.5% (opp 2%)

Selv om tallene ikke er skyhøyt bedre enn hva de var, så kan mye tyde på at Benitez-effekten har begynt å gi utslag. Særlig antallet pasninger tyder på et mer spillende Newcastle, og en økning på nesten 10 prosent i ballbesittelse må sies å være en markant bedring.

Mer fremover

Ser man på konkrete spillere, så viser analyser at Mitrovic, Perez og Townsend alle har vært langt mer offensive under Benitez. Venstresiden, med skadeproblemer på backplass, viser seg derimot å være et problem som fortsetter også under Benitez. Nåå er i tillegg Colback utestengt i to kamper grunnet gule kort, og det skal bli interessant å se hvem som ikler venstrebackrollen om knappe to uker.

Statistikken viser også at Shelvey, Mitrovic og (overraskende nok) Townsend er de tre nøkkelspillerne i Benitez tropp for tiden. Shelvey har inntatt en klar playmaker-rolle, mens Mitrovic viser en særdeles god jobb som førsteforsvarer. Derimot mangler spissen fremdeles å få opp antallet avslutninger, noe som må endres radikalt raskt. Townsend står på sin side med 26 innlegg på sine 8 kamper, og snitter med det på drøye 3 per kamp. Det høres kanskje lite ut, men høyrevingens innlegg kan vise seg å bli det som avgjør om Newcastle overlever eller ikke, dersom Mitrovic nå skal få tilbake målteften han hadde før tiden i Newcastle, etter helgens scoring mot Sunderland.

To uker spillefri venter nå, før den særdeles viktige kampen mot Norwich. Det skal bli interessant å se hva Benitez klarer å forbedre til det oppgjøret.

You must be logged in to post a comment Login