Sommerens overgangsrykter

Oppdatert: 23. June 2014

Med sommer og VM følger en rekke sanne og usanne overgangsrykter. Vi gir deg oversikten over Newcastles situasjon.

Hver sommer fylles aviser og nettaviser med overgangsrykter. Hvert fjerde år, når hele verden ser på VM, er ryktene ekstra populære. Hittil ukjente spillere presenterer seg, mens store profiler beviser sin kvalitet. Denne sommeren er intet unntak. Allerede har Francesc Fàbregas signert for Chelsea, og Barcelona har rukket å erstatte han med Ivan Rakitić.

Også i Newcastle svirrer ryktene. Mange er spente på om Mike Ashley vil gå med på å bruke av den gode økonomien klubben har fått. Riktignok er to spillere allerede signert, men den samlede prisen var ikke høyere enn 25-30 millioner kroner. Slike signeringer holder ikke for den kravstore Newcastle-fansen, og mange flere navn er derfor linket til klubben denne sommeren. Under følger en oversikt over hvilke spillere avisene har skrevet om den siste tiden.

Keepere

I vinter fryktet mange at Tim Krul skulle forsvinne til Juventus eller AC Milan like før overgangsvinduet stengte. Sistnevnte klubb fornyet nylig sin kontrakt med Christian Abbiati, og lite tyder derfor på at deres interesse for Krul vil vedvare. Juventus står dermed igjen som favoritter til å kjøpe nederlenderen dersom Newcastle skulle gå med på å slippe han. Av mindre troverdige kilder har også Liverpool vært nevnt. Skulle sisteskansen forsvinne i løpet av sommeren, bør en ny keeper kjøpes. Få vil være fornøyde dersom Rob Elliot får tillit som førstekeeper neste sesong. Dette er til tross for at iren nylig fikk sin landslagsdebut mot Tyrkia. Egentlig skulle han også ha spilt mot Italia i deres oppkjøringskamp på Craven Cottage, men 28-åringen måtte rett og slett melde forfall. Grunnen var at han skulle gifte seg. Uansett: få keepere har vært linket til Newcastle denne sommeren.

José Reina, Liverpool FC

José “Pepe” Reina har denne sesongen vært utlånt til italienske Napoli. Der har prestasjonene hans vært brukbare, men manager Rafael Benítez har allerede bestemt at han ikke vil bli gitt en permanent kontrakt. Med Simon Mignolet som konkurrent i Liverpool, kan det derfor se ut til at Reina ønsker seg et klubbskifte. Enkelte aviser, med varierende grad av troverdighet tilknyttet seg, har foreslått Newcastle som en ny klubb. Prisen vil i så fall ikke være noe særlig høyere enn 55 millioner kroner.

Guillermo Ochoa, klubbløs

Guillermo Ochoa er ikke egentlig linket til Newcastle. Han gjorde en fantastisk forestilling da mexicanerne lyktes i å holde buret rent mot selveste Brasil, og plutselig er han aktuell for samtlige europeiske toppklubber. Etter over 100 kamper for franske Ajaccio, forlot Ochoa klubben da de rykket ned i år. Han er dermed klubbløs. I følge flere kilder, deriblant Sky Sports, er Newcastle blant de 20-30 klubbene som har kastet seg inn i kampen om mexicanerens signatur.

ETTERTRAKTET: Klubbløse Ochoa er ønsket av lag fra alle europeiske ligaer.

ETTERTRAKTET: Klubbløse Guillermo Ochoa er ønsket av lag fra alle europeiske ligaer.

Forsvar

Dagens Newcastle-stall teller fire midtstoppere. De fleste er enige om at det er det ideelle antallet, i hvert fall for et lag som ikke konkurrerer ute i Europa. Dette har Pardew selv uttalt. I utgangspunktet ser det ut til at Fabricio Coloccini og Mike Williamson forblir førstevalget også neste sesong, med Steven Taylor jagende like bak. Mapou Yanga-Mbiwa har ikke blitt noen stor suksess i Newcastle-trøya, og nå kan en overgang tilbake til fransk fotball være nærstående. I så fall bør en ny midtstopper hentes inn.

Steven Caulker, Cadriff City

Steven Caulker har, til tross for nedrykket, lagt en forholdsvis god sesong bak seg. Blant annet var 22-åringen for alvor med i landslagsdiskusjonen før VM. Da Cardiff hentet han fra Tottenham for omkring 75 millioner kroner, skrev Caulker under på en fireårskontrakt. Den inkluderte en nedrykksklausul som gjør det mulig å kjøpe han fri for åtte millioner euro (67 millioner kroner). Newcastle er blant klubbene som har vist interesse, med gamleklubben Tottenham som største konkurrent. Det har også vært spekulert i om Yanga-Mbiwa kan bli sendt motsatt vei.

Madjid Bougherra, klubbløs

Den tidligere Rangers-spilleren Madjid Bougherra er i disse dager knyttet til en England-retur. Algerie-kapteinen ble i mai fristilt fra sin kontrakt med Lekhwiya i Qatar, og er nå på klubbjakt. Til tross for sin alder har 31-åringen stående tilbud fra både tyrkiske og franske lag, men i følge han selv stiller de engelske lagene sterkest: “Jeg foretrekker absolutt en overgang til England hvis den riktige muligheten byr seg.” Burnley, Leicester og Queens Park Rangers har alle vist sin interesse. Midtstopperen, som spilte hele kampen da Algerie tapte for Belgia i første gruppespillkamp, bekrefter uansett at ingenting vil skje før han er ferdig med VM.

RUTINERT: Bougherra har stoppet mange gode angrepsspillere. Her i duell med Rooney i VM 2010.

RUTINERT: Madjid Bougherra har stoppet mange gode angrepsspillere. Her i duell med Wayne Rooney i VM 2010.

Ryan Shawcross, Stoke City

Den siste midtstopperen avisene har skrevet om er også den klart minst sannsynlige overgangen. Ryan Shawcross ble denne sesongen kåret til Stokes beste spiller for andre år på rad. Det vekker selvfølgelig interesse hos andre klubber. Hittil er Manchester City og Newcastle de eneste lagene som skal ha vist interesse, men svært lite tyder på at han havner på St. James’ Park. Prislappen skal være på omkring 100 millioner kroner, og spilleren selv har tidligere ytret et ønske om å spille Champions League-fotball. Den muligheten får han ikke i Newcastle med det første. Manchester Citys interesse skal dessuten være større ettersom de har behov for flere engelske spillere for å unngå en ny bot fra UEFA. Stokes administrerende direktør, Tony Scholes, uttalte etter et internt møte at klubbens økonomiske situasjon ikke tvinger dem til å selge en eneste spiller om de ikke ønsker det.

Midtbane

Kanskje aller viktigst er det at Newcastle klarer å erstatte Yohan Cabaye denne sommeren. Etter franskmannens overgang til PSG i februar, har Pardews midtbane vært fullstendig blottet for kreativitet. Laget har fremstått som forutsigbare i angrepsstilen, og resultatene har vært deretter. Med unntak av Hatem Ben Arfa og Sylvain Marveaux, som begge tilbringer mye tid på benken, er det ingen i dagens stall som kan utrette ting på egenhånd. Vi trenger derfor sårt en ny midtbanedirigent.

Rémy Cabella, Montpellier HSC

Cabella har vært en ettertraktet mann i Newcastle siden januar. Med sin ballkontroll og uforutsigbarhet kan han minne om Hatem Ben Arfa i spillestilen. For en drøy uke siden tilbød Newcastle Montpellier omkring 70 millioner kroner for den spektakulære angrepsspilleren. Budet ble raskt avslått, og klubbpresident Louis Niccolin anklaget Newcastle for å tro at ledelsen i den franske klubben er idioter. Det ble også sagt at budet må dobles før det i det hele tatt er aktuelt å diskutere overgangen. Cabella er for tiden i Brasil og tjener som reserve for det franske landslaget.

Clément Grenier, Olympique Lyonnais

I januar fikk Newcastle et bud på Clément Grenier avslått. Fokuset ble derfor flyttet over på omtalte Cabella, men ettersom den overgangen ble noe dyrere enn planlagt, skal Pardew ha gjenopptatt Grenier-interessen. 23-åringen skulle i utgangspunktet spille VM med Frankrike, men måtte melde forfall grunnet skade. Han er heller ikke ulik Cabaye i spillestilen, og ville derfor vært hans ideelle erstatter. Det ser imidlertid ikke spesielt lovende ut. Den legendariske Newcastle-backen Olivier Bernard, som også har spilt i Lyon, uttalte følgende i et intervju med Chronicle Live forrige uke: “For den summen det har vært snakk om kommer det aldri til å skje. Hvis han blir solgt er det for 25 millioner euro. Dessuten bør det helst være et Champions League-lag.” Bayer Leverkusen, som skal rett inn i den aller mest prestisjetunge turneringens tredje kvalifiseringsrunde, er blant Newcastles tøffeste Grenier-utfordrere. I tillegg har Everton og Southampton meldt sin interesse.

FOR DYR: Clément Grenier ser ut til å være i dyreste laget for Newcastle.

FOR DYR: Clément Grenier ser ut til å være i dyreste laget for Newcastle.

Dimitri Payet, Olympique de Marseille

En annen franskmann som har vært knyttet til Newcastle de siste ukene er Dimitri Payet. Over flere sesonger har den mulige overgangen vært omtalt på ryktebørsen, og nå som Marseille-manager Marco Bielsa har overgangslistet kantspilleren, virker den mer sannsynlig enn noen gang. Det, eller rettere sagt den, eneste som taler overgangen imot, er Payet selv. For snaue to uker siden bekreftet han at han spiller i Marseille også neste sesong. Bielsas tydelige ønske om å få solgt spilleren gjør likevel at ryktet består.

Jack Rodwell, Manchester City

Etter overgangen fra Everton i 2012, har Rodwell vært mye plaget med skader. Han har derfor slitt med å spille seg inn i City-laget. Nå tyder mye på at han forsvinner denne sommeren. West Bromwich skal allerede ha tilbudt de regjerende mesterne 125 millioner kroner, men både Newcastle og Everton skal likevel ikke ha gitt opp 23-åringen. Rodwell har hele tre år igjen av kontrakten sin med Manchester-klubben.

Steve Sidwell, klubbløs

I 2003 hentet Pardew Steve Sidwell til Reading, og i 2010 snakket han åpent om sin beundring for spilleren. Pardew sa til og med at han veldig gjerne skulle hatt midtbaneeleganten i Newcastle. Nå, fire år senere, har han sjansen til nettopp å hente 31-åringen til St. James’ Park. Sidwell står uten kontrakt etter sesongen, men det er flere som ønsker å utnytte muligheten. Også Mark Hughes, nåværende Stoke-manager, kjenner den pasningssterke spilleren fra tidligere, og skal allerede ha fått igang en god dialog. Andre aktuelle klubber er West Ham og Crystal Palace.

PARDEW-FAVORITT: Steve Sidwell er en gammel kjenning av Pardew, og kan gå gratis til Newcastle i sommer.

PARDEW-FAVORITT: Steve Sidwell er en gammel kjenning av Alan Pardew og kan gå gratis til Newcastle i sommer.

Victor Ibarbo, Cagliari

Victor Ibarbo har ett år igjen av kontrakten sin med Cagliari, men det forventes at han forsvinner allerede i sommer. Hurtigtoget har startet så godt som alle kamper for sitt italienske lag i år, og prestasjonene har vekket interesse fra klubber som Juventus, Napoli, AC Milan og Stuttgart. Newcastle skal likevel være interesserte i å ta opp kampen. I følge klubbledelsen i Cagliari vil alle forhandlinger utsettes til etter VM, ettersom colombianeren har potensiale til å øke prisen med sine prestasjoner i Brasil. Noen få kilder skal for øvrig ha det til at også hans landsmann Enner Valencia står på Pardews ønskeliste.

Angrep

Det er allerede bekreftet at Shola Ameobi er ferdig i Newcastle. I tillegg skal ikke låneavtalen til Luuk de Jong forlenges, og Arsenal skal være svært nære å sikre seg Loïc Rémys signatur. Det er altså ikke for mange spisser i Newcastle om dagen. Riktignok hentet vi inn Ayoze Pérez, men 20-åringen har ennå ikke fått prøve seg på det europeiske toppnivået. Å signere en målskårer med mer erfaring er med andre ord helt nødvendig.

Pierre-Michel Lasogga, Hertha Berlin SC

Den spilleren som flest aviser har omtalt som Newcastle-aktuell denne uka heter Pierre-Michel Lasogga. Tyskeren har vært utlånt fra Hertha Berlin til Hamburg denne sesongen, og skåret 13 mål på 20 kamper. I forrige uke besøkte han St. James’ Park for å diskutere en eventuell overgang, men lite tyder på at partene kom noen vei. Nylig uttalte spilleren selv at han har et ønske om å forlenge avtalen med Hamburg, og mye tyder på at han får det oppfylt. Nå skal de to tyske klubbene ha inngått en avtale for 22-åringen. For øvrig inneholder avtalen visstnok at norske Per Ciljan Skjelbred sendes motsatt vei.

Bafétimbi Gomis, klubbløs

Etter fem år, 172 kamper og 62 mål for Lyon, står Gomis plutselig uten klubb. I januar var spissen sterkt linket til Newcastle, og mange trodde derfor at han ville være den perfekte signeringen nå som Pardew er på desperat spissjakt. Isteden ser det ut til at Swansea allerede har klart å sikre seg den knallsterke franskmannen. De nyeste ryktene vil ha det til at han signerer for waliserne allerede i morgen, mens andre tviholder på at han snart blir å se i Newcastle-drakta. Mye avhenger selvfølgelig av om Swansea klarer å holde på sin målmaskin, Wilfried Bony.

TAPT SAK?: Bafétimbi Gomis har vært ønsket av Newcastle i lang tid. Nå blir han sannsynligvis Swansea-spiller.

TAPT SAK?: Bafétimbi Gomis har vært ønsket av Newcastle i lang tid. Nå blir han sannsynligvis Swansea-spiller.

Nicklas Bendtner, klubbløs

I likhet med flere på denne lista er Nicklas Bendtner klubbløs. Nylig ble det bestemt at Arsenal ikke vil gi dansken en ny kontrakt, og flere klubber har derfor meldt sin interesse. 26-åringen oppfyller Pardews ønske om en rutinert, sterk spiller på topp, og Mike Ashleys ønske om en lav pris. Dersom overgangen skal gå i boks må dansken gå med på et lønnskutt fra de 540 000 kronene han tjente i uka på Emirates Stadium, til litt under 400 000 i Newcastle.

Pierre-Emerick Aubameyang, Borussia Dotmund

Etter å ha herjet i Ligue 1 for to sesonger siden, ble Aubameyang hentet til Borussia Dortmund. Få ventet at han ville utkonkurrere Robert Lewandowski i løpet av sin første sesong, og det har han heller ikke gjort. Mange hadde imidlertid trodd at han ville få større tillit nå som Lewandowski drar til Bayern München, men signeringen av Ciro Immobile tyder på noe annet. I Aubameyangs kontrakt, som egentlig varer helt til 2018, står det at han kan kjøpes ut for bare 70 millioner kroner. Newcastle og Chelsea skal visstnok være de heteste kandidatene til å benytte seg av klausulen. Skulle Chelsea gå seirende ut av kampen, skal enkelte ha det til at Demba Ba blir å se i Newcastle-drakta igjen.

You must be logged in to post a comment Login