Presentasjon: Leeds United

Oppdatert: 26. July 2016
Den falne storheten har aldri kommet seg etter det katastrofale nedrykket i 2004. To år tidligere spilte Leeds United semifinale i Champions League. Bortsett fra dette, er klubben fra Yorkshire, mest kjent fra sin glansperiode på 70-tallet. Toon Army Norway gir deg en presentasjon av en av sesongens motstandere hver dag frem til sesongstart. I dag gir vi dere The Lilywhites.
Sesongen 2015-16

Nok en sesong der Leeds United supportere hadde sterk tro på opprykk tilbake til det gjeve selskap. Selv om starten på sesongen ble preget av Massimo Cellino sitt lederskap, som ikke engang var godkjent av FA ved sesongstart. Norgesvenn Uwe Rösler presenteres som ny trener, og spillere som Sol Bamba, Chris Wood og EM-helten Stuart Dallas kommer inn portene. Optimismen stiger på Elland Road. Av spillere ut var spissen Billy Sharps overgang til Sheffield United den mest oppsiktsvekkende.

Likevel skal det bare bli nok en sesong, resultatmessig, helt på det jevne. For utenfor banen skjer det stadig vekk ting. Akademisjef Neil Redfearn trekker seg i Juni, i protest mot Cellinos nye regime. August starter med 4 strake uavgjortkamper før første seier kommer 29. August borte mot tittelkandidat Derby County. Deretter taper Leeds 5 av sine neste 9 kamper, og går uten seier en hel måned. Det fører til at vår tyske venn må ta sin hatt og gå. Inn kommer Steve Evans, som får en grei start, før resultatene jevner seg ut igjen. Det tar seg noe opp i vinteren, med sterke seire mot Hull, Wolves og Cardiff City.  Så går det rett vest igjen fra juleperioden. Fra 27. Desember til 29. Februar vinner Leeds kun èn kamp, mot Bristol City. Mars blir en bedre måned, med tre seire på rappen, men sesongen ebber ut i perioder med påfølgende seire, etterfulgt av perioder med tap. Det betyr at Leeds nok en gang havner midt på tabellen, med en lett skuffende 13.plass.

Manageren

Etter forrige sesong var manager Steve Evans usikker på om han fikk fornyet kontrakten med klubben. Han hadde rett. Etter at flere managere ble forsøkt fristet, takket til slutt tidligere Swansea manager Garry Monk ja. Etter en meget god første sesong med Swansea, havnet Monk i trøbbel da Waliserne kun tok en seier av 11 mulige, og ble vist veien ut portene på Liberty Stadium. Noen måneder tidligere ble Monk regnet som en av de største managertalentene i balløya. Dette blir første mulighet for Monk å vise at spådommen var rett. Ulempen er at Leeds United må være en av de mest utfordrende klubbene å lede. Skyhøye forventninger fra fansen og en eier som skifter ut trenere som andre skifter sokker.

Spillerne

Det første Garry Monk gjorde som Head Coach var å signere svensken Marcus Antonsson. Som vi alle husker har Leeds United bare gode erfaringer med svensker. Antonsson banket inn mål for Kalmar FF i Allsvenskan, men Championship er noe helt annet. Det knyttes likevel store forventninger til spissen som ble hentet inn for 2 millioner pund. Ellers er mange spent på utviklingen til den 17 år gamle midtbanespilleren Ronaldo Vieira, som supporterne håper vil overgå sine mer kjente navnebrødre. Videre kan det nevnes 27 år gamle Gaetano Berardi, som har en fortid i Sampdoria, og har èn landskamp for Sveits. Leeds har et meget godt akademi, og andre talenter som keeper Bailey Peacock-Farrell jaktes av Premier League klubber. 20 år gamle Lewie Coyle ble linket til Chelsea og Barcelona som 10-åring, men har enda ikke slått gjennom i Leeds. Young Player Of The Year Award gikk i fjor til til 19 år gamle Lewis Cook, som allerede har over 80 kamper for klubben, og er en meget spennende spiller. Årets spiller i Leeds var i fjor den 22 år gamle venstrebacken Charlie Taylor. Taylor blir vanskelig for Leeds å beholde, da han har vært linket til Liverpool og Stoke. Leeds United har en god samling med store talenter, blandet med erfarne spillere som kaptein Sol Bamba og tidligere Chelsea keeper Ross Turnbull.

You must be logged in to post a comment Login