Lloyd Kelly har signert!

Oppdatert: 17. June 2024

Lloyd Kelly ble offisielt presentert som Newcastle-spiller forrige uke. Han kommer gratis fra Bournemouth når kontrakten går ut 31.juni. Men hva slags spiller er det vi egentlig har signert?

 

Lloyd Kelly er kanskje ikke et navn som flesteparten kommer til å ville ha bakpå drakten sin, men han kan fort vise seg å være en veldig smart signering av Eddie Howe og Newcastle. Forsvarsspilleren, som har 5 år bak seg i Bournemouth, passer like godt til å spille stopper som han gjør på venstrebacken. I sin siste sesong for Bournemouth, spilte han 40% av minuttene på venstre back, og 55% av minuttene som venstre stopper.

Newcastle hadde som kjent en god del skader forrige sesong, og det er ventet at Sven Botman og Jamaal Lascelles er ute til rundt nyttår. Spesielt skaden til nederlandske Botman er en stor smell for Newcastle, og det er derfor veldig logisk for klubben å hente inn en stopper som kan spille på venstresiden sentralt.
Tar man med at Paul Dummett også har forlatt klubben, skjønner man at klubben måtte hente inn minst en stopper i sommer.

Hvor passer han inn?

Men tror man at Kelly vil ta over rollen til Dummett som stallfyll, tar man nok feil. For til tross for en litt tvilsom skadehistorikk (3 skader i hver av de to siste sesongene, som førte til at han gikk glipp av 17 kamper begge sesongene), har Kelly ferdigheter og alderen som gjør at han sannsynligvis vil ta over plassen til Dan Burn etter hvert.
For etter en god første sesong i Newcastle, fikk Burn en vanskeligere sesong i fjor. Som back ble han ofte dratt ut av posisjon, og mangler farten til å hente seg inn igjen i situasjoner hvor han kom på etterskudd. Etter at Lewis Hall slo igjennom for alvor på våren, ble Burn flyttet tilbake til stopper, og gjorde en bedre jobb.
Og selv om de fleste Newcastle-supporterne antageligvis ønsker å se Hall fortsette på venstrebacken, vil han nå i første omgang få konkurranse av nysigneringen Kelly. 25-åringen har betraktelig bedre frekvens i beina enn hva Burn har, og med sine 190 centimeter passer han bedre inn filosofien til Howe med høye spillere.

Anvendelig forsterkning

Men hvordan ser Kelly ut, sammenlignet med Dan Burn?
Du skal være ekstremt dyktig for å slå Dan Burn i en luftduell, og det er også en av grunnene til at den 201 cm høye kjempen har spilt såpass mye på venstrebacken som han har. Fabian Schär er relativt svak i lufta sammenlignet med andre stoppere i Europas topp 5-ligaer (vinner 1.82 pr kamp), og Howe har dermed brukt Burn (3.45 pr kamp) for å demme opp på defensive dødballer.
Kelly sin statistikk er litt vanskeligere å lese av uten kontekst derimot, da han veksler mellom stopper og back. Men som back scorer han veldig høyt på luftdueller (1.62, topp 10% av backene i Europa), så vi kan fort ende opp med å se Kelly spille kamper hvor dødballer kan bli viktig. Hall til sammenligning vinner 1.20 hodedueller pr kamp.

Men det er mer enn luftdueller som teller når man spiller i forsvar, spesielt som back. En av fordelene til Kelly er som nevnt farten hans. Selv om han ikke ser veldig raskt ut, er han betydelig raskere enn Dan Burn. Og ettersom Newcastle liker å presse høyt og stå med en høy backlinje, er dette en veldig viktig egenskap. Både som midtstopper, og som venstreback.
Farten hans gjør han bedre egnet i 1v1-situasjoner mot motstanderens kant enn Dan Burn, noe som også fører til at Lloyd Kelly også er komfortabel med å stå høyere i banen enn hva Burn liker. Han blokkerer også prosentvis flere innlegg enn Burn, nettopp fordi han evner å komme seg raskt inn igjen i situasjoner.

Under ser dere radarer (lånt med tillatelse fra statbomb) fra forrige sesong, først sammenligning av Kelly og Burn som venstre back, og ved siden der igjen som midtstoppere.

   

Kort fortalt er Kelly tilsynelatende en bedre back, som også passer Newcastle sin spillemåte bedre enn hva Dan Burn gjør. Han lager mindre frispark, blir ikke så ofte driblet forbi og er bedre med ballen sammenlignet med Burn.
Ballferdighetene gjenspeiles også i rollen som midtstopper. Han er bedre til å spille seg ut, tar med seg ballen fremover i banen, og er en mer spillende midstopper. Dan Burn på sin side tyr mye oftere til klareringer (lange baller), og vinner mye oftere i lufta.

Klarer Newcastle å holde Lloyd Kelly skadefri, så er det mye som kan tyde på at vi har fått en god forsvarsspiller gratis denne sommeren, som også vil passe måte Eddie Howe og Newcastle ønsker å spille på. Både offensivt og defensivt.

 

(kilder: Fbref, Statbomb, Kev Lawson (twitter: @Edit_Kev)

 

You must be logged in to post a comment Login