Kveldskamp på Goodison Park

Oppdatert: 29. September 2013

Preview: Det meste taler Pardews menn imot når de mandag gjester Goodison Park.

Mandag 30. september

Premier League – Goodison Park

Kampstart: 2100 (norsk tid)

Dommer: Phil Dowd

 

Oddsen for Newcastle-seier på Goodison Park er hos de fleste bettingselskaper skyhøy. Everton er nemlig Premier League eneste ubesereide lag etter fem runder. Med seier på mandag kan de dermed klatre til en tredjeplass på tabellen. Newcastle derimot ser også i år ut til å være ustabile i prestasjonene, og ligger plassert på en femtendeplass.

 

Statistikk

Sett med Newcastle-øyne ser ikke statistikken mellom lagene spesielt pen ut. Kun én gang på lagenes ti siste møter på Goodison Park har vi stukket av med seieren. De to siste årene har vi heller ikke vist oss som noe godt bortelag, og resultatene viser ynkelige tre seire på bortebane siden starten av fjorårets sesong. Everton på sin side var i fjor det eneste laget som bare ble slått én gang på eget gress.

I tillegg står Everton med seks rene bur på lagets syv siste hjemmekamper i Premier League og har ikke sluppet inn på Goodison Park på 580 minutter.

Statisikkene tatt i betraktning ser det altså ikke spesielt lyst ut med tanke på Newcastles poengfangst. La oss heller ta en titt på hvordan vi skal bryte statistikkene.

 

Kampanalyse

Under Roberto Martínez har Everton blitt et langt mer ballbesittende lag. Etter å ha lekt seg med en 3-5-2-formasjon i deler av førsesongen, har spanjolen de siste ukene slått over i en 4-2-3-1-variant. Som et resultat av dette er The Toffees så langt Premier Leagues mest ballbesittende lag med et gjennomsnitt på nærmere 60% ballinnhav. Med god fart i midtbaneleddet er dette noe som burde passe Newcastle brukbart. Evertons spillestil åpner for kontringsmuligheter og et kampklima som passer spesielt Moussa Sissoko, men også resten av de offensive Newcastle-spillerne, meget godt.

Så langt i sesongen er det Evertons venstreback, Leighton Baines, som har stått frem som den aller beste spilleren. Med to frisparkperler i møtet med West Ham ble han Premier League-historiens femte spiller til å skåre på to frispark i samme kamp. Antall frispark rundt vår sekstenmeter bør med andre ord reduseres fra tidligere i sesongen. Baines var dessuten den spilleren som skapte nest flest sjanser i hele Europa i fjor.

FRISPARKSPESIALIST: Leighton Baines hamrer frisparket i mål bak en utspilt Tim Krul.

FORMSPILLER: Baines har så langt i sesongen utvist gode ferdigheter. Newcastles jobb er å avdekke manglene.

Utrolig nok vil jeg likevel trekke frem Baines som en mulig nøkkel til seier for The Magpies på Goodison Park. Engelskmannen har lenge blitt kritisert for sine defensive mangler. Hans gode evne til å kompensere for manglende fart har imidlertid talt hans sak i diskusjonen om en plass på landslaget. Det som taler Newcastles vei er derimot at formsterke Hatem Ben Arfa stort sett skjærer innover i banen, hvilket tvinger Baines til å benytte sitt svake høyrebein. Sylvain Distin og Phil Jagielka kan bli nødt til å støte mye, og forhåpentligvis vil rommet bak Everton-stopperne bli noe større enn planlagt. Kanskje kan dette åpne for Papiss Cissés etterlengtede skåring, om han får fornyet tillit fra start.

MÅLFARLIG: Hatem Ben Arfa kommer til skudd hver halvtime.

Det er i det hele tatt fire veldig offensive backer som antas å starte på Goodison Park. På Evertons høyreside har Seamus Coleman gitt Steven Naismith bra støtte høyt i banen, og Loïc Rémy er ikke akkurat kjent for sine defensive ferdigheter. Davide Santon står derfor ganske alene om å stoppe Everton-duoen på sin side. Italieneren har tidligere bevist at han løser denne situasjonen godt da Jonas Gutiérrez, som vel må sies å være Newcastles eneste venstrekant med defensive aner, har vært skadet over en lengre periode. Santon har imidlertid fått problemer i en del én mot én-situasjoner. Kanskje vil det derfor lønne seg for Martínez å gi innlånte Gerard Deulofeu sjansen fra start. Også Steven Pienaar kan bli tildelt en startplass om han blir skadefri til kampen.

 

Skadesituasjonen

Everton har ingen bekreftede skader til mandagens oppgjør, men flere av lagets spillere er usikre. Antolín Alcaraz (hamstring) og Steven Pienaar (hamstring og kne) har begge vært ute en stund, og ingen av dem ser ut til å rekke kampen. Det ser noe lysere ut for Arouna Koné som har slitt med en kneskade, men antakeligvis står både Romelu Lukaku og Nikica Jelavić foran han i spisskøen. Leon Osman pådro seg nylig noe som kunne se ut som en lyskestrekk, og det vites ikke om han blir klar til kampen. Man kan derfor med stor sikkerhet slå fast at Gareth Barry, som ble hvilt i midtuka, blir Premier Leagues tiende spiller til å spille over 500 kamper.

For Newcastle er skadesituasjonen stort sett uendret fra forrige kamp. Ryan Taylor og Massadio Haïdara er ennå ute med langtidsskader. Nye rapporter sier heldigvis at begge skal være tilbake i god tid før jul. Jonas Gutiérrez’ skade ser ennå ikke ut til å gi seg, og argentineren skal visstnok være ute enda en uke eller to. Steven Taylor skal ha ristet av seg skaden han pådro seg på trening i forkant av Hull-kampen. At han går rett inn i startelleveren er likevel ikke sannsynlig til tross for det dårlige forsvarsspillet Newcastle utviste forrige helg. Pardew har selv uttalt at han vil gi Coloccini og Yanga-Mbiwa tid, og at han har stor tro på den franske stopperen. Hvem som spiller av Cheick Tioté og Vurnon Anita er det vanskelig å si.

Yohan Cabaye har den siste tiden slitt litt med lyskeproblemer og ble derfor hvilt i midtukeseieren over Leeds. Ryktene går om at både han og Shola Ameobi (sykdom) er usikre til kampen, men dette er ikke bekreftet og heller ikke veldig sannsynlig.

 

Antatte startellevere:

Everton (4-2-3-1): Howard; Baines, Distin, Jagielka, Coleman; Barry, McCarthy; Mirallas, Barkley, Naismith; Lukaku

Newcastle (4-3-3): Krul; Santon, Coloccini, Yanga-Mbiwa, Debuchy; Cabaye, Anita, Sissoko; Rémy, Cissé, Ben Arfa

You must be logged in to post a comment Login