– Endelig på Tyneside i riktige farger

Oppdatert: 19. December 2014

I 14 år var Jack Colback en Mackem, før han meldte overgang til barndomsklubben Newcastle. Der har han blitt en umiddelbar favoritt blant the Toon Army.

Den 1. februar i år tapte vi 0-3 mot Sunderland i en regelrett forferdelig kamp. Det siste målet var det vår nye favoritt som stod for, og for vår del var det et mål som ga symptomer på hva som skulle komme resten av sesongen. Tiote spiller tversoverpasning til Ben Arfa, rundt midtsirkelen, som i stedet for en kjapp avlevering prøver seg på noen finter. Det fungerer ikke mot en konsentrert og aggressiv rødtopp, som takler franskmannen, gir til en medspiller og stormer i angrep. Han får ballen igjen innenfor vår sekstenmeter, og setter den med venstrelabben i krysset bak Kong Krul. En klassescoring, og man sitter igjen med en følelse av at dette er noe Cabaye ville gjort – franskmannen som rett før meldte overgang til benken i PSG.

Oppvokst i bygden Killingworth rett nord for Newcastle hadde han de samme heltene som vi hadde. Han var en Newcastle-gutt og følgte med på storlaget til Kevin Keegan på 90-tallet og fant nok inspirasjon blant hardtarbeidende midtbanespillere som Robert Lee og Gary Speed. Men da han var 10 år gammel var det Sunderland som fikk han inn på sitt akademi, hvor han gikk gradene i hele 14 år. Han var utlånt til Ipswich i to sesonger senere i karrieren, og fikk ikke sin debut for Mackems før han var 20 år gammel. Det ble en kjapp debut, da han ble utvist for to gule kort under 10 minutt senere. Senere utviklet han seg som en viktig spiller for Sunderland, hvor han til slutt spilte 135 kamper i feil drakt. “Vi ville det bare mer,” uttalte han etter den imponerende innsatsen hans i 3-0 seieren i februar – vel vitende om at kontrakten hans gikk ut til sommeren.

Så den 9. juni 2014 ble endelig Jack Colback klar for drømmeklubben. Og for en fantastisk signering! Han var en viktig del av Gus Poyet sitt lag, han var gratis og det viser seg til og med at han er god. Til den dag i dag så sutrer sportsdirektør i Sunderland, Niall Quinn, over at Colback forsvant gratis til erkerivalene. Eks-spissen med beskjedne 141 mål (#260) uttaler at “Jack har vært en sterk spiller for oss i 3 år (på førstelaget), og vi har ikke jobbet for å utvikle han bare for å gjøre Newcastle sterkere”

“Han og Jordan Henderson har vært de beste resultatene fra vårt akademiprogram de siste årene og vi fikk godt betalt for Jordan, men å miste Colback for ingenting gjør definitivt vondt.”

Og hans innsats for Newcastle denne sesongen har vært veldig lovende. Med en flott dødballfot og evnen til å kontrollere tempoet i kampen gjør han savnet av Cabaye litt mindre, men det er hans høye arbeidsmoral og dedikasjon som har forvandlet han inn til en favoritt blant fansen allerede. Der mange har begynt å bli frustrert av Cheick Tiote sin manglende kreativitet, en spiller som uttaler at han vil vekk, har Colback vist at han er en enda mer komplett spiller.

Så langt denne sesongen har han en imponerende pasningssnitt på 86% i den siste tredjedelen av spillet, og er spilleren vår som har høyeste pasningssnitt generelt. Venstrefoten hans er veldig presis, som han beviste da han la ballen på hodet til Ayoze på Emirates tidligere denne måneden. Han er også den Newcastle-spilleren som har løpt mest denne sesongen, med hele 11.75 km i snitt per kamp. I de 15 kampene han har spilt, har han vært den som har løpt mest i 11 av de. Hans pasningssikkerhet og utholdenhet har gjort han til en drømmesignering for Alan Pardew.

Det er ikke bare Pardew som kan få nytte av Colback sine ferdigheter i tiden fremover. Tidligere i år ble han tatt ut i Englands tropp mot Sveits og Norge, hvor Roy Hodgson døpte han til “the ginger Pirlo” med referanse til den italienske maestroen. Dessverre måtte Jack trekke seg fra troppen grunnet en skade, men fortsetter han sin imponerende utvikling blir nok han å se i hvite drakter før eller siden.

“Hvis du spør fans rundt om i verden om en ting de vil gjøre før de dør, så er det å spille for klubben de er supportere av og jeg har fått sjansen til å gjøre det,” uttalte Jack i forbindelsen med sommerens overgang.

 

 

You must be logged in to post a comment Login