Fransk revolusjon i Newcastle

Oppdatert: 29. January 2013

Da Newcastle i forrige uke sikret seg underskriften til Moussa Sissoko, hentet de samtidig sin femte franskmann i januar – sin tiende totalt. På hvilken måte disse spillerne vil påvirke laget individuelt og kollektivt finnes det ikke noe fasitsvar på. Vi i franskfotball.com finner uansett dette franske Newcastlelaget svært spennende, og har i denne artikkelen forsøkt å fremstille våre tanker om dets styrker og svakheter.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra franskfotball.com

The Magpies har, i løpet av januar, signert hele fem spillere. Etter en svak høstsesong vil mange si at dette var å forvente. At alle fem skulle være av fransk nasjonalitet derimot – det kunne nok ingen forutse. Kanskje bortsett fra Alan Pardew. Newcastlemanageren mener uansett at den franske revolusjonen som er i full sving på St. James’ Park er en ren tilfeldighet:

Det handler ikke om utenlandske spillere, det handler ikke om hvor spillerne kommer fra, det handler om å sikre seg gode spillere.”

Mathieu Debuchy, Mapou Yanga-M’biwa, Yoan Gouffran, Massadio Haïdara og Moussa Sissoko har alle signert denne måneden. Fra før spiller Yohan Cabaye, Hatem Ben Arfa, Romain Amalfitano, Sylvain Marveaux og Gabriel Obertan i klubben. Tilfeldig eller ei, de franske spillerne vil komme til å påvirke laget i stor grad. Ikke bare med sine ulike ferdigheter, men med sin franske kultur og spillestil. Nyervervelsen Massadio Haïdara sa det så fint:

“Du skulle nesten tro du var i Frankrike. Newcastle er et Ligue 1-lag som spiller i England.”

Uttalelsen er meget interessant, og skaper et grunnlag for noe av det fotballekspert diskuterer aller oftest, nemlig hvilke ligaer som holder høyest nivå.

Mange mener at innhentingen av franske spillere er et forsøk på å skape et spesielt samhold i laget, men Newcastles manager, Alan Pardew, forteller at de nye signeringene handler vel så mye om å gi de spillerne som allerede er der et spark bak.

Det viktigste for et Premier League-lag er konkurranse[…]det handler ikke nødvendigvis om spillerne som kommer inn, men om spillerne som allerede er der[…]noen av spillerne våre har kanskje spilt uten noe press, men det vil ikke skje med konkurranse som dette.»

KLASSEBACK: Mathieu Debuchy. Foto: Fotballsonen.com

#26 Mathieu Debuchy

Fra: LOSC Lille

Pris: Omkring 8 millioner euro

Mathieu Debuchy kom til Lille allerede som åtteåring, og har med det nesten to tiår bak seg i den nordfranske klubben. Etter å ha spilt på de fleste aldersbestemte lagene, ble han i 2003 tatt opp i A-stallen. Etter en vanskelig førstesesong, begynte ting å gå bedre for den unge forsvarsspilleren, og han etablerte seg litt etter litt på førstelaget. Det er dog ikke før de siste årene at Debuchy virkelig har slått igjennom og vist seg frem som en av Europas aller beste høyrebacker.

Etter overbevisende prestasjoner for Lille de to-tre siste sesongene, begynte Debuchy å banke på dørene til det franske landslaget. Den 11. november 2011 fikk han endelig sin debut for «Les Bleus», og siden den gang har han ikke sett seg tilbake. Høyrebacken var selvskreven i Laurent Blancs tropp til sommerens Europamesterskap, og utnyttet Bacary Sagnas skadefravær til å kapre favorittposisjonen sin. Han imponerte stort gjennom hele mesterskapet, og skaffet seg et svært godt rykte hos engelske medier etter fabelaktige prestasjoner i den første gruppespillkampen mot England. Engelskmenn bør altså ikke bli noe stort problem for franskmannen – det lover godt for Newcastle.

Ansvarlig redaktør og Ligue 1-ekspert Arilas Ould-Saada vurderer spilleren på følgende måte:

«Til tross for en skuffende høst, ser jeg fortsatt på han som en av verdens fem beste høyrebacker. Taklingsstyrke og en strålende innleggsfot utgjør de fremste tekniske kvalitetene til Debuchy, som også kan skilte med god utholdenhet og forflytningsevne. Utvilsomt en strålende signering av Newcastle, spesielt med tanke på prisen.»

ROBUST: Fysikken blir neppe et problem for Mapou Yanga-Mbiwa. Foto: Fotballsonen.com

#13 Mapou Yanga-Mbiwa

Fra: Montpellier

Pris: Omkring 8 millioner euro

Denne 23 år gamle midtstopperen ble, før overgangen til Newcastle, regnet som den nest beste midtstopperen i Ligue 1 etter Thiago Silva. Mapou Yanga-Mbiwa ble født i den sentralafrikanske republikk, og kom til Frankrike som åtteåring. 17 år gammel signerte han sin første proffkontrakt i Montpellier, før han i 2007/08-sesongen etablerte han seg på venstrebacken til Rolland Courbis’ mannskap og bidro sterkt til lagets opprykk til Ligue 1. Etter å ha tilbragt den neste sesongen på høyrebacken, ble han i 2010/11-sesongen et fast element i René Girards midtforsvar.

Det var dog først i fjorårssesongen at Yanga-Mbiwa skulle få sitt store gjennombrudd i Ligue 1. Sammen med playmakeren Younes Belhanda og den notoriske målscoreren Olivier Giroud, var Yanga-Mbiwa en stor del av grunnen til at Montpellier totalt uventet endte opp med Ligue 1-troféet. Stopperen overgikk alle forventninger og gjorde seg fortjent til en plass i forhåndstroppen til sommerens Europamesterskap. Da det kom til stykket ble han ikke tatt med til mesterskapet, men han har i hele høst imponert ikledd den franske drakten. Siste ord er utvilsomt ikke sagt om 23-åringen, som forventes å være en viktig del av det franske landslaget det neste tiåret.

Ould-Saada har følgende å si om midtstopperen:

«Mapou Yanga-Mbiwa har vært en av de mest ettertraktede forsvarsspillerne i hele verden det siste året, og det er nesten utrolig at Newcastle har hentet han til en såpass lav pris. Han er en svært fysisk stopper og vil neppe slite med å tilpasse seg den delen av engelsk fotball. Han er både sterk og rask, noe som kan komme av hans fortid som back. Defensivt er han ekstremt dyktig til å vurdere når han skal takle, hvilket fører til at han som regel treffer på de aller fleste taklingene han går inn i. Til tross for sin unge alder, viser Yanga-Mbiwa en imponerende ro. En av hans fremste styrker er også hans evne til å bryte og sette i gang spillet, enten gjennom en kjapp, presis pasning, eller ved å føre ballen oppover på egenhånd. Han er dog ingen stor målscorer, til tross for at han innehar god luftstyrke.»

RØVERKJØP: Yoan Gouffrans kontrakt i Bordeaux hadde gått ut til sommeren. Foto: Fotballsonen.com

#11 Yoan Gouffran

Fra : Bordeaux

Pris : Omkring 1 million euro

Yoan Gouffran startet sin seniorkarriere som 17-åring i franske Caen. I løpet av sju år i klubben spilte han 115 seriekamper og noterte han seg for 33 mål. I sin nest siste sesong for Nice bidro han til at laget fra den franske rivieraen rykket opp til Ligue 1, og ble også belønnet med “årets spiller”-prisen. En sterk åttendeplass i oppfølgersesong på Frankrikes øverste nivå var nok til at mange europeiske lag meldte sin interesse for Gouffran. Valget falt til slutt på Bordeaux, hvor han signerte en fireårskontrakt. Overgangssummen skal ha ligget på omkring 50 millioner kroner.

I franskmannen første sesong som Bordeauxspiller oppstod det stor dramatikk. Det var kamp både i toppen og bunnen av tabellen helt til siste serierunde, da serieleder Bordeaux gjestet Gouffrans tidligere klubb, Nice. Etter et prøblete år for spilleren skåret han kampens eneste mål, og sikret at seriegull ble med hjem til den sørvestliggende havnebyen. Nice på sin side, rykket ned igjen til Ligue 2.

Med så godt som ti års erfaring fra fransk fotball er altså 26-åringen klar for Premier League. Overgangssummen er ikke offentliggjort, men et bud på 5,5 millioner skal ha blitt avslått. Ulike medier skal ha det til at budet ble hevet til 8 millioner før det ble godtatt.

Vår Bordeaux-ekspert og ansvarlige redaktør Øystein Melhus Telnæs har følgende tanker om spilleren:

«Yoan Gouffran er en spiller jeg som Bordeaux-supporter har fulgt tett over flere år, og er en som jeg både har latt meg begeistre av og rive meg i håret av. Hurtigheten har alltid vært Gouffrans fremste våpen, noen han utnyttet til det fulle i sin rolle som bakromsspiss. Det er ingen tvil om at dette er hans beste posisjon. Det så vi i hans tid under Francis Gillot som virkelig fikk det beste ut av den 1.76 meter høye spissen. Under Laurent Blanc ble Gouffran brukt mer på kant, en rolle han sjelden lyktes i. Dette på grunn av mange dårlige valg, og en relativt svak innleggsfot. En fordel er det at den Paris-fødte-spilleren er tobeint og har bra balanse, noe som kommer godt med når han skal utvise driblereportoaret sitt.

Av de nye signeringene til Newcastle er Yoan Gouffran den jeg ser på som den svakeste. I mine øyne har han nådd sitt toppunkt med Bordeaux denne sesongen, og jeg tror ikke han har det som skal til for og lykkes i Premier League. Han kommer kanskje et stykke på vei med farten, men er for liten, og gir for lett opp.»

LOVENDE: Massadio Haïdara. Foto: Fotballsonen.com

#19 Massadio Haïdara

Fra: Nancy

Pris: Omkring 3 millioner euro

Vår skribent Gard Oterholm har skrevet en omfattende artikkel om spilleren her: Massadio Haïdara – Newcastles nye superback.

LANDSLAGSSPILLER: Moussa Sissoko. Foto: Fotballsonen.com

#7 Moussa Sissoko

Fra: Toulouse

Pris: Ukjent

Kraftpluggen Moussa Sissoko har i flere sesonger vært blant de mest spennende sentrale midtbanespillerne i Ligue 1, og tar nå det som kan bli et viktig steg videre i karrieren når han ikler seg Newcastles svart-hvite trøye. Unggutten har de siste årene vært jaktet av mange store internasjonale klubber, men aldri klart å ta det helt siste steget på veien videre til kontinental anerkjennelse.

Vår Paris-baserte redaktør Thommas Husevik beskriver midtbanespilleren på følgende måte:

«Spilleren er hovedsakelig en meget komplett type hva ferdigheter angår. Fysikken er det første man legger merke til hos 22-åringen, som i flere sesonger har brøytet vei på Toulouses midtbane, og som også har gitt han et meget bra omdømme ute i fotball-Europa. Ved siden av den fysiske kapasiteten besitter han også tekniske ferdigheter som gjør han til et ekstremt spennende boks-til-boks-element, og som i beste fall kan blomstre for fullt i nye omgivelser.

Om man snur på det og velger å ta en titt på de negative aspektene ved Sissokos spill, er det hovedsakelig den manglende psyken, og den til tider anonyme opptredenen ute på banen som seiler opp som de mest innlysende punktene. Førstnevnte kan grunngis med gjentatte uttalelser fra franske fotballeksperter som mener å vite at dette er noe av grunnen til at han aldri helt har klart å skinne i de store matchene i Ligue 1, og at overgangen fra «rolige» Ligue 1 til «voldsomme» Premier League, kan by på problemer. Hva anonymitet angår, er det hovedsaklig det faktum at han har en tendens til å forsvinne litt i deler av sitt lags matcher som gjør det til en svakhet verdt å nevne.»

Artikkelen er skrevet av Magnus Braaten og Arilas Berg Ould-Saada for franskfotball.com

You must be logged in to post a comment Login