Før kampen: Tottenham

Oppdatert: 15. October 2021

Newcastle United har naturligvis preget nyhetsbildet over hele verden den siste uken. Inntil videre er det den samme spillergruppen som tidligere som skal i aksjon for å jakte sesongens første trepoenger.

Dato: 17. oktober
Kampstart: Kl. 17.30
Dommer: Andre Marriner

Motstanderen
I Tottenham er herremannen Nuno Espirito Santo i hardt vær allerede etter bare syv ligarunder i sin nye klubb. Etter en knallsterk åpning med tre ligaseiere på rappen, deriblant en triumf over Manchester City og ingen baklengsmål, fulgte tre nederlag på rappen. Det snudde igjen sist, på eget gress mot Aston Villa. Det oppgjøret vant Tottenham 2-1. Før ligarunden sparkes i gang, befinner London-laget seg på en skuffende åttendeplass.

I den ikke så gjeve Europa Conference League, har Tottenham inntatt førsteplassen i gruppen etter to spilte kamper. Det etter seier mot slovenske Mura og poengdeling mot Birger Melings Rennes.

Santo ankom klubben i en periode da lagets største stjerne, Harry Kane, uttrykte et sterkt ønske om å slutte seg til Manchester City. Etter en feide mellom klubbledelsen og storscoreren, ble det klart at spissen ville bli værende i klubben. Kane har imidlertid hatt sin dårligste sesongstart noensinne i Tottenham-drakten, og står hittil uten et eneste målpoeng i ligaen. Forrige sesongs toppscorer og assistkonge er ikke til å kjenne igjen. Heller ikke i landslagspausen fikk 28-åringen nettsus. På 13 opptredener har spissen notert seg for syv mål mot Newcastle.

Tottenham, som var å regne som en reell tittelutfordrer flere sesonger på rad under Mauricio Pochettinos ledelse, har de siste to sesongene virkelig stagnert i ligasammenheng. Store navn som Christian Eriksen, Jan Verthongen, Toby Alderweireld, Mousa Dembele og Kieran Trippier har en etter en forlatt klubben siden sølvet i Champions League i 2019. De nevnte profilene har, sammen Kane og Son Heung-min, vært bærebjelkene i klubben i en årrekke. Jose Mourinho lyktes aldri med å bygge opp en slik stabilitet som Tottenham ble så velkjent for under hans forgjengers ledelse. Hittil synes heller ikke Santo å ha fått kontroll over Spurs-skuten.

Før søndagens møte er en interessant detalj at motstanderlagene kun har satt Leeds’ sisteskanse på flere prøvelser enn Tottenhams Hugo Lloris. Sistnevnte har reddet 25 av 35 avslutninger på mål. Til sammenligning har Newcastles målvakter reddet 23 av 39 avslutninger. Newcastle har den nest dårligste målforskjellen i ligaen (minus 8). Tottenham har den dårligste av lagene som er plassert på øvre halvdel av tabellen (minus 4). Av disse lagene har Tottenham både scoret færrest (6) og sluppet inn flest (10).

Lagene
Dette kan fort vært den siste startelleveren som Steve Bruce får plukke som Newcastle-sjef. Resultatet blir nok neppe avgjørende med tanke på det, da 60-åringen er vel vitende om at tiden hans i klubben går mot slutten. Det blir interessant å se om det aspektet får noen som helst innvirkning på laguttaket.

Det er godt nytt at Callum Wilson, Jamaal Lascelles, Joe Willock, og Jonjo Shelvey er tilgjengelige til kampen. Sistnevnte opptrådte i sesongåpningen mot West Ham, men måtte forlate gressmatten mot slutten av kampen. Siden da har midtbanemannen slitt med en skade i leggen. Shelvey fikk noen sårt trengte minutter for reservelaget på mandag, da han bidro til en 4-0-seier over Birminghams U23-lag.

Paul Dummett og Martin Dubravka skal fremdeles anses utilgjengelige. Freddie Woodman skal på nytt være disponibel til å vokte buret.

I landslagspausen har Fabian Schar, Miguel Almiron, Ryan Fraser, Jamal Lewis, Emil Krafth og Jeff Hendrick representert sine respektive nasjoner.

Sannsynlig lagoppstilling: Darlow – Fernandez, Lascelles, Clark – Murphy, Willock, Hayden Shelvey, Ritchie – Saint-Maximin, Wilson

Tottenham må definitivt klare seg uten Ryan Sessegnon. Ellers er det knyttet usikkerhet rundt tilgjengelighet til Steven Bergwijn, Ben Davies og Matt Doherty. Det er ellers uklart om den latinamerikanske kvartetten, bestående av Davinson Sanchez, Cristian Romero, Giovani Lo Celso og Emerson, anses tilgjengelige som følge av mye reising og sen tilbakekomst etter samling med sine respektive nasjoner.

Sannsynlig lagoppstilling: Lloris – Emerson, Rodon, Dier, Reguilon – Højbjerg, Skipp – Moura, Ndombele, Son – Kane

Innbyrdes oppgjør
Da lagene møttes sist på St. James’ Park, endte det 2-2. Skjærenes mål stod Joelinton og Willock for, mens Kane stod for gjestenes. Det motsatte oppgjøret endte 1-1 forrige sesong, og huskes best for det kontroversielle straffesparket Newcastle fikk på overtid. De tre foregående oppgjørene har endt med tre strake tap når Tottenham har kommet på visitt. Sist gang Newcastle overlistet Spurs var på Totteham Hotspur Stadium i 2019/20-sesongen. Også den gangen scoret Joelinton. Det var brasilianerens første av totalt seks Premier League-scoringer. Sist gang Newcastle beseiret Tottenham på eget gress var sesongavslutningen i 15/16-sesongen. Den gang var nedrykket allerede et faktum. Likevel ble sølvjagende Tottenham da slått med sifrene 5-1.

 

Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.

You must be logged in to post a comment Login