Før kampen: Sunderland – Newcastle

Oppdatert: 24. October 2015

Big Sam er den første treneren som noen gang har trent begge lag. Men kan Allardyce beseire Newcastle slik som hans forgjengere? Statistikk og fakta virker dessverre å tale for det. Uansett gjester The Magpies Stadium of Light med en solid seier i bagasjen. Det lukter fyrverkeri av en fotballkamp lang vei!

Dato: Søndag 25. oktober
Kampstart: Kl. 13:00 på Stadium of Light
Dommer: Robert Madley

Hos Newcastle er keeperduoen Krul og Darlow som kjent skadet. Ellers er Obertan, Taylor, Riviere, Good og Marveaux også utilgjengelige grunnet skader. Mbabu måtte forlate banen mot Manchester City med skade, og var følgelig ikke disponibel mot Norwich sist. Det er imidlertid optimisme vedrørende at sveitseren, samt Aarons, kan rekke kampen. Duoen synes i så fall å være aktuelle for en plass på innbytterbenken fremfor å bli gitt muligheten fra start. Dette til tross for at Mbabu virkelig har overbevist på venstrebacken i storkampene mot Chelsea og Manchester City den siste tiden.

Hos Sunderland er duoen Jeremain Lens og Sebastian Coates tilbake fra suspensjon. På skadelisten befinner Jack Rodwell og Adam Matthews seg. Det er ventet at Fabio Borini og svenske Ola Toivonen rekker kampen, mens det er usikkerhet rundt Duncan Watmores skadesituasjon.

Harde tider i Sunderland
Til tross for at Newcastle fikk et ordentlig løft etter å ha knust Norwich 6-2 forrige serierunde, er det liten tvil om at det er to lag i kraftig motvind som møtes til dyst. Begge lag har sluppet inn 19 mål, noe som er nest dårligst i ligaen. Bare Norwich (20 mål) er dårligere bakover på banen. Sunderland har også til gode å holde nullen denne sesongen, til sammenligning har Newcastle bare holdt buret rent én gang (0-0 borte mot Manchester United).

Pilene peker virkelig nedover for Sunderland. The Mackems er det eneste laget som ikke har vunnet en ligakamp denne sesongen av samtlige lag i de fire øverste divisjonene i England. Før forrige serierunde var det bare to lag som stod uten seiere; ergo Newcastle og Sunderland.

Ellers må det påpekes at Sunderland ligger sist på tabellen med knappe tre poeng, mens Newcastle (seks poeng) klatret fra siste plass til 18. plass etter seieren over Norwich. The Mackems innehar også den dårligste målforskjellen i ligaen med sine elleve minusmål. Newcastle er sammen med bunnkollega Aston Villa nest dårligst (-7).

Forrige serierunde ble det et 0-1-tap for vertene borte mot West Bromwich.

… Det samme i Newcastle
Newcastle har ikke vunnet en eneste bortekamp siden 3-0-seieren mot Hull (31. januar) forrige sesong. Det er nå elleve bortekamper siden. Newcastle har heller ikke vunnet to kamper på rad siden november i fjor, da West Bromwich (b) og QPR (h) ble beseiret.

Newcastle har også bare klart å notere seg for fattige to scoringer på bortebane siden mars. Heldigvis er den ene bortescoringen av blodfersk karakter, dessuten kom den mot nåværende ligaleder Manchester City. I tillegg må det selvfølgelig fremheves at Mitrovic ble feilaktig annullert for hans andre scoring i den kampen.

Imidlertid må det påpekes at Newcastle ikke har vunnet den foregående kampen før derbyet de siste fire gangene. Den barrieren ble følgelig brutt med den overbevisende seieren over Norwich. Således kan seieren over Norwich vise seg å være gull verdt som oppladning til derbyet.

Merkverdige fakta
Newcastle har ikke beseiret Sunderland på de siste syv kampene. Sist gang The Mackems ble beseiret av Skjærene var i 1-0-kampen på Stadium of Light, 20. august 2011. Altså over fire år siden! Den gang var det Ryan Taylor som sørget for scoringen som siden er husket som «over the wall»-målet av Newcastle-fansen.

De siste fem sammenkomstene mellom lagene har alle endt med trepoengere til Sunderland, og på disse kampene er målforskjellen vår latterlig dårlige 1-10. Forrige sesong vant Sunderland begge kampene såvidt 1-0, etter overtidsscoringer i henholdsvis andre og første omgang.

Den innbyrdes statistikken mellom lagene er rekordjevn. På de 154 kampene lagene har møttes, har Newcastle bare én eneste seier mer å vise til enn erkefienden. På disse kampene har Newcastle vunnet 53 kamper, spilt 49 uavgjorte og tapt 52 kamper. Et tap søndag kveld vil således ikke bare medføre at erkefienden fratar oss tre poeng, men også føre til at lagene står like langt på tabellen; både innbyrdes og i ligaen.

Om en skal legge til grunn nyere fakta, taler Sunderlands nyansettelse av Big Sam (Allardyce) for et nytt Newcastle-tap på søndag. Faktoren er dog ikke den kjente Newcastle-skikkelsen, men nettopp timingen av trenerbyttet. Den tidligere Newcastle-trenerens tre foregående forgjengere – Dick Advocaat, Gus Poyet og Paulo Di Canio – beseiret alle The Magpies. Ironisk nok tapte hele trekløveren sine første kamper, men slo sterkt tilbake med overbevisende seiere i deres andre kamp som Sunderland-trenere. Utrolig nok var samtlige sin andre kamp som Sunderland-managere mot nettopp Newcastle.

Har flere målscorere
Det er ikke helt enkelt å se for seg hvem Big Sam velger å sette sin lit til på topp mot Newcastle. Til tross for bare åtte scoringer på ni kamper, har Sunderland utvilsomt spillere med gode offensive kvaliteter. Blant dem må særlig nevnes Jeremain Lens, Jermain Defoe og Fabio Borini. Både Defoe og Borini har tidligere gjort livet surt for Newcastle, hvorav vi svært godt husker førstnevntes klassescoring i fjorårets (ene) oppgjør som endte 1-0. Ellers har Borini tre mål på samvittigheten mot Newcastle over de siste sesongene; to av dem som Sunderland-spiller og ett som Liverpool-spiller. Denne sesongen står italieneren med null fulltreffere i alle turneringer.

Lens og Defoe har notert seg for to ligascoringer hver så langt, noe som utgjør halvparten av Sunderlands mål. I tillegg har Defoe et hattrick i cupkampen mot Exeter City å vise til. Lens vil nok gå rett inn på laget igjen, da han ikke lenger er ute med suspensjon. Det er imidlertid usikkert om Defoe blir å finne i lagoppstillingen. Engelskmannen har nemlig blitt vraket i Sunderlands tre foregående kamper.

Anita eller Tiote?
Når det gjelder Newcastles lagoppstilling, anses det som sikkert at Elliot fortsetter i Kruls og Darlows skadefravær. Forsvaret vil etter alle solemerker å dømme få fornyet tillit, til tross for noe svakt og passivt spill på Norwichs scoringer og totalkollapsen mot Manchester City. Dummett spilte sin første kamp for sesongen på venstrebacken, men ble byttet ut i det 65. minuttet. Waliseren gjennomførte en solid kamp, og McClaren har i ettertid uttalt at planen kun var å bruke 24-åringen i omkring én time. Newcastle-treneren valgte også på torsdagens pressekonferanse å fremheve at han var særlig fornøyd med waliserens prestasjoner i kampen mot Norwich. Det virker dermed mest sannsynlig at Dummett fortsetter på backen, fremfor Haidara og en eventuelt tilgjengelig Mbabu.

Ettersom Colback unngikk sitt femte gule kort for sesongen mot Norwich, er det klart at han vil fortsette på midtbanen mot moderklubben sin. Der vil han definitivt få selskap av Sissoko og Wijnaldum, som begge storspilte mot Norwich. Det er imidlertid usikkert hvorvidt McClaren ønsker å starte med Anita eller Tiote i den dypeste midtbaneposisjonen. Ivorianeren startet mot Norwich, men ble erstattet av Anita i pausen. Tiote virket svært rusten, noe som kanskje ikke burde være særlig overraskende. Det var nemlig hans første ligakamp fra start siden førstenyttårsdag. Anita hadde derimot et solid innhopp mot Norwich.

På torsdagens pressekonferanse valgte McClaren å holde kortene tett til brystet, da han fikk spørsmål om hvem som ville starte i den dype rollen. Newcastle-manageren besvarte ikke spørsmålet direkte, men uttalte at grunnen for at han valgte å ta Tiote av banen var det gule kortet som han pådro seg etter knappe seks minutters spill. Det vil bli interessant å se hvem McClaren foretrekker i den dype rollen på søndag.

Det vil overraske ekstremt om ikke Mitrovic og Ayoze får fornyet tillit på topp mot Sunderland. Partnerskapet dem imellom har vist seg å fungere, og begge noterte seg for hver sin scoring forrige serierunde.

Kan det bli Newcastles dag?
Selv om tall og faktorer kanskje taler i favør Sunderland, er det opplagt at Newcastle kan beseire lillebror på søndag. Det lukter mål av Newcastle om dagen, Sunderland har (ironisk nok sammen med Newcastle) ligaens nest mest gavmilde forsvar, og tapsrekken mot Sunderland må vel uansett snart ende ta. Det er vel logisk? Uansett har Sunderland til gode å vinne en kamp denne sesongen. I tillegg synes Newcastle å ha fått i gang en ubeskrivelig tent og målkåt serber på topp, som selv denne uken uttalte at han visste hvordan han skulle holde hodet kaldt og score mål i en slik kamp.

TAN spår at Newcastle tar tilbake posisjonen i Nordøst-England søndag 25. oktober, særlig regissert av en serbisk kriger.

You must be logged in to post a comment Login