Før kampen: Newcastle – Sunderland

Oppdatert: 31. January 2014

Et svekket Newcastle møter Sunderland for 144. gang.

Lørdag 1. februar

Premier League – St. James’ Park

Kampstart: 1345 (norsk tid)

Dommer: Phil Dowd

 

Tyne-Wear-derbyet mellom Newcastle og Sunderland er et derby som strekker seg tilbake til 1883, da Newcastle ennå het Newcastle East End. Ulike kilder opererer med ulike tall, men statistikkene mellom lagene er uansett svært jevn. Det skal, i følge Wikipedia, ha blitt spilt 153 derbykamper. Newcastle har vunnet 53 av dem, mens Sunderland står med 45 seire. Det skulle bety at 45 kamper har endt uavgjort.

De siste årene, som vel må sies å være mer relevante, har derimot sett bedre ut for Sunderland. Når det kommer til å slå The Black Cats kan lørdag bli Newcastles femte mislykkede forsøk på rad. Det blir i så fall også vårt tredje strake Sunderland-tap, noe som ikke har skjedd siden 1923.

Gus Poyets menn har dessuten utvist god form den siste tiden, og medregnet både cup og serie har de bare tapt to av sine 13 siste kamper. Dette har ført til at laget, for første gang siden august, ligger plassert over nedrykksstreken. Selv om det er særdeles oppløftende for et truet Sunderland-lag, har det i realiteten liten betydning. Det skiller nemlig bare seks poeng fra Swansea på 11. plass til Ole Gunnar Solskjærs Cardiff på bunnen av tabellen.

For Newcastles del har det ikke sett like pent ut den siste tiden. Salget av Yohan Cabaye var unektelig et hardt slag i trynet for alle Newcastle-fans, og enn så lenge tyder lite på at en erstatning kommer på plass i løpet av dagen. Under av sine tre og et halvt år på St. James’ Park gikk publikumsyndlingen glipp av 20 kamper, og Newcastles lyktes ikke i å vinne mer enn fire av dem. Denne sesongen har franskmannens betydning for laget vært uvurderlig, og uten han har vi til tider vært blottet for kreativitet.

 

Luuk de Jong

Signeringen av Luuk de Jong har kommet litt i skyggen av tapet av Cabaye. Nederlenderen signerte tidligere denne uka en låneavtale som binder han til Newcastle frem til sommeren. Avtalen inkluderer en opsjon på kjøp.

Les mer: http://newutd.no/fransk-ut-nederlandsk-inn/

Under pressekonferansen før møtet med Sunderland ble Alan Pardew spurt om hva vi kan forvente av nederlenderen. Manageren svarte som følger:

Han har trent bra i dag, og vi ser frem til å inkludere han i troppen. Han er en målskårer, og forhåpentligvis kan han bidra til at vi skårer flere mål.

Videre ble det stilt spørsmål om hvorvidt de Jong er i form til å starte kampen mot Sunderland dersom han velges:

Han har ikke spilt mange kamper i år, og dette er Premier League. Men han trente som sagt godt i dag.

PÅ LÅN: Luuk de Jong håper å få sin debut i derbyet mot Sunderland.

Hovedpersonen selv håper selvfølgelig på spilletid, hvilket virker sannsynlig etter at Newcastle fikk klagen på Rémys røde kort avvist. Lagets nummer 18 har heller ingen problemer med å forstå hvor stor betydning den kommende kampen har for fansen:

Mange har allerede fortalt meg om disse kampene og hvor store de er. Vi må vinne, ellers kan vi ikke gå rundt i Newcastles gater. Jeg elsker å involveres i sånne kamper.

 

Skadesituasjonen

Gus Poyet må klare seg uten førstekeeper Keiren Westwood og Carlos Cuéllar, som begge er ute med skade. I tillegg er Steven Taylor, Phil Pardsley og Lee Cattermole usikre til kampen. De er alle vanligvis å finne blant Poyets startende elleve, så det vil være en stor fordel for Newcastle om ingen av dem skulle rekke kampen.

Newcastle har, i følge det engelske nettstede www.physioroom.com sluppet billigst unna skader av samtlige Premier League-lag denne sesongen, men den siste uka har dette blitt snudd på hodet. Fabricio Coloccini har ennå ikke returnert til trening, Gaël Bigirimanas ankelskade holde han ute til slutten av februar, og både Gabriel Obertan og Papiss Cissé skadet seg på trening denne uka. Senegaleserens skade, kombinert med Loïc Rémys suspensjon, åpner for enten de Jong eller Shola Ameobi på topp. For ferskere Newcastle-fans kan det være vanskelig å tro, men nigerianeren har faktisk skåret sju mål på de siste ti møtene med Sunderland. Yoan Gouffran sliter ennå med skaden som hindret han i å spille mot Norwich, og hans muligheter for å spille derbyet vil avgjøres noen timer i forkant.

DERBYHELT: Shola Ameobi har skåret sju mål på sine ti siste Tyne-Wear-derbyer.

 

Antatte startellevere

Newcastle United (4-3-3): Krul; Santon, Williamson, S. Taylor, Debuchy; Anita, Tioté, Sissoko; Gouffran, Shola Ameobi, Ben Arfa

Sunderland (4-3-3): Mannone; Alonso, O’Shea, Brown, Bardsley; Colback, Larsson, Ki; Borini, Altidore, Johnson

 

 

Twitter: @magnbraa, @newutd

You must be logged in to post a comment Login