Dette er Matz Sels

Oppdatert: 29. June 2016

Er du overrasket over Newcastles signering av ny keeper? Du kan fort ende opp med å bli positivt overrasket i stedet.

24 år gamle Matz Sels er onsdag klar for Newcastle, etter å ha signert det som skal være en fem år lang kontrakt med klubben. Mange stilte seg overraskende da ryktene om keeperen begynte å gå. Kanskje ikke så rart, med tanke på at klubben allerede har godt med sisteskanser. Man må derfor forvente at Tim Krul trolig er på vei ut dørene på St. James’ Park.

Les også: Dette blir Newcastles første signering

Men hvem er egentlig vår nye keeper? Er han god nok til å gå rett inn på førstelaget? Og hva med våre andre keepere?

Flere interesserte

La det først være klart – Newcastle var ikke den eneste klubben som ville signere Sels. Premier League-lag som blant annet Southampton har også vært på ballen for å få keeperen.

Lav pris

Og kanskje er ikke den store interessen så merkelig, når prislappen på Sels skal være et sted mellom fire og fem millioner pund. Med sine 24 år, har han en lang karriere foran seg, og kan vise seg å være en svært god investering.

Han var bare sju år…

Da han signerte for Lierse i Belgia. Gjennom klubbens akademi utviklet han seg raskt, og han var i Lierse frem til overgangen til Gent. I sin nye klubb gjorde han seg umiddelbart bemerket, og var en viktig brikke da Gent vant sin første ligatittel noensinne samme sesong som Sels ankom.

Landslagsaktuell

Sels er ansett som en svært god keeper hjemme i Belgia, men hvor god er egentlig 24-åringen fra fra den sørlige byen Lint? Vel, god nok til å være førstevalget i Gent, der han har spilt 104 kamper siden debuten i januar i 2014, og god nok til å være bare millimeter unna å bli tatt ut i EM-troppen til Belgia. Han ble også kalt inn i troppen i kvalifiseringen til EM.

Smultringmannen

Tillit er en ting, men Sels har ikke bare spilt flust med kamper. Keeperen er også en mann som leverer kamper uten baklengsmål på rekke og rad. Sist sesong noterte sisteskansen seg for 18 kamper, 11 av dem i serien, uten å hente en eneste ball ut av nettet. Som 18-åring fikk han sin debut på proffnivå, også det endte med null baklengs i 0-0-kampen mot Aulte Waregem.

Årets keeper

Kanskje ikke overraskende, etter 18 av 53 kamper uten baklengs, men likevel verdt å merke seg: Sels ble kåret til årets keeper i den belgiske Pro League i 2015.

Den berømte strafferedningen

Sels tar også med seg erfaring fra Champions, ikke ship, men League til klubben. Mest kjent er han nok fra Gents åpningskamp i fjorårets CL, mot Lyon. Etter å ha fått to mann sendt av banen, ble keeperen satt på prøve en rekke ganger. Kampen endte 1-1, etter at keeperen blant annet hindret Lacazette i å score på straffespark.

En kjempe

Med sine 188 centimeter, føyer Sels seg inn i rekken av fysisk store keepere i Newcastle. Og selv om han er noe kortere enn Krul, er han likefullt kjent for å være reaksjonssterk og ha stor rekkevidde.

Størrelsen som teller

Så hvorfor kommer denne tilsynelatende svært lovende keeperen til en Championship-klubb? Svaret er ifølge Sels selv ganske enkelt:

– I Belgia er Newcastle en veldig stor klubb. Det var avgjørende for meg, og så fort jeg hadde snakket med Rafa Benitez, var avgjørelsen enkel å ta.

Hva med de andre?

Men man skal selvsagt ikke glemme at Newcastle sitter med potensielt fire førstelagskeepere. Så, hva nå? Tim Krul er ettersigende på vei ut, som tidligere nevnt, og Everton kan bli nederlenderens nye arbeidsgiver. Etter et år på sidelinjen, nærmer keeperen seg skadefri. Spørsmålet er hvilken pris man kan få for en spiller som har vært ute i nærmere ett år.

Karl Darlow gjorde sine saker bra i siste del av forrige sesong, og ser ut til å bli prioritert sammen med Sels. I mellomtiden skal Woodman ifølge ryktene på lån til League 1, uten at en klubb har blitt annonsert som leietaker ennå.

Rob Elliot, som storspilte i flere av kampene etter å ha fått tillit i Kruls fravær, er fremdeles ute med skade, og vil ikke være tilbake før i september/oktober. Med andre ord kan Sels bli et svært viktig kort i jakten på opprykk.

Vi ser at du er interessert i Newcastle og jobben vi gjør for norske supportere. Hvorfor ikke gjøre som 350 andre – meld deg inn og bli med på supporterlaget? Det ville vi satt pris på, og da kan vi fortsette å tilby dere alt vi gjør. Les mer og meld deg inn her!

You must be logged in to post a comment Login