Blir Rafa med oss ned?

Oppdatert: 14. May 2016

Nedrykket er allerede et faktum, og sesongen har endt like trist som livet som Newcastle-supporter har vært de siste årene. Likevel har en merkelig pust av spansk positivitet spredt seg på Tyneside de siste månedene, takket være servitøren Rafa Benitez som kom inn (alt for sent) med god effekt på den potensielt talentfulle Newcastle-stallen. Elefanten i tomrommet etter at Sunderland sendte oss ned etter tirsdagens seier mot Everton, er om Rafa Benitez kan bli overtalt til å bli på St. James’ Park til tross for Championship-spill neste sesong.

Ettertraktet manager

Når vi hentet Benitez i mars var det nesten et sjokk, at man kunne gå fra å trene kanskje verdens beste klubb til nedrykksdrama i nordøst-England på 1 sesong, men likevel var det mye som indikerte at det var en god match. Grunnen er Rafas elsk til England og engelsk fotball som han har hatt etter tiden i Liverpool, og familien hans har i flere år fortsatt å bo i Wirral som ligger et steinkast unna den røde og blå Beatles-byen. Newcastle var så og si den eneste klubben av en viss størrelse i Premier League, som kunne være aktuell for gamlesjefen til Cristiano & co.

I de siste ukene har mye derimot forandret seg. Everton er ute etter en ny manager etter sparkingen av Martinez, og den nye eieren til klubben skal være svært ambisiøs. Ryktene går sterkt mot at det er enten Frank De Boer (ferdig i Ajax etter sesongen), Ronald Koeman i Southampton eller Benitez som skal være aktuell for jobben. Det er dog uvisst hvordan Rafa stiller seg til å lede rivalene til sitt Liverpool, men samtidig er Merseyside-klubbene blant de mest fredelige av rivaler i fotball-Europa og geografisk sett vil nok jobben være veldig forlokkende for Rafa.

I tillegg vil en eventuell Koeman-ansettelse åpne opp for en ledig stilling i Southampton. Klubben på sørkysten kan også være svært fristende for Rafa, da den både har penger, ambisjoner og en fanatisk supporterklubb. Heldigvis er det usikkert om Koeman vil bytte ut strandlivet til fordel for Everton. Også Watford sparket sin manager denne uken, til tross for en imponerende 13. plass i sin opprykkssesong – en sparking som minner en del om avgangen til Chris Hughton i Newcastle. Grunnen skal være den italienske eierens ambisjoner, og man skal ikke se bort ifra at de også ser nøye på hva som skjer i Newcastle

Grunn til optimisme

Heldigvis er flere grunner til at vi kan tro og håpe på at Rafa vil fortsette som “Gaffer” selv i den nest øverste divisjonen. Han har allerede uttalt at han har blitt forelsket i både byen og supporterne, takket være den enorme velkomsten han fikk at the Toon Army. Samtidig virker det som han allerede har begynt å ordne opp i stallen, da både Marveaux og Obertan har blitt bedt om å forlate klubben, og at Paul Dummett signerte en ny kontrakt etter at Rafa har blitt imponert over den walisiske backen.

Noen journalister har også hintet om at en fortsettelse av forholdet kan være aktuelt. Troverdige The Telegraph var ute denne uken og sa at møtene mellom klubben og Rafa i midtuken har vært positive, og at det hele virker veldig lovende og kan mulig bli avklart allerede neste uke. Også den velkjente Guillem Balague har vært ute å sagt at Rafa mest sannsynlig fortsetter i Newcastle. Den spanske journalisten er velinformert og har tidligere vært svært tidlig ute med nyheter, blant annet var han blant de første til å si at Benitez var på vei til å erstatte McClaren nå i mars.

Han mener at Rafa er smart nok til å se størrelsen til Newcastle, og at eneste veien for klubben er egentlig oppover. Samtidig kan managerne fortsatt pendle hjem til huset sitt utenfor Liverpool, noe han har gjort i sine første uker som manager – blant annet via et innleid helikopter som klubben har ordnet for han. I tillegg har Benitez sett talentet troppen allerede besitter, og har allerede sett seg ut endringer som må til både i spillertroppen og generelt i hele klubbens struktur, og et langtidsprosjekt med den “sovende giganten” Newcastle skal være svært forlokkende.

Kravene

Benitez skal ha gitt Lee Charnley flere krav for at han skal være villig til å fortsette som manager. Rafa har, som oss alle andre, funnet ut at overgangspolitikken i Newcastle de siste årene har vært totalt mislykket. Denne uken kom det frem at Steve McClaren ville hente blant annet Charlie Austin, Michael Dawson og Joey Barton tilbake i fjor, men ble i stedet gitt Mitrovic og Mbemba – og en beskjed om at det var større sjanser for at vi signerte Paven enn at Barton kom inn. Da McClaren på nytt ville ha Austin i vinter, ble han i stedet gitt en Doumbia som ikke var i nærheten av kampform.

Hovedteamet blant krav Benitez har lagt på bordet for Charnley er full kontroll over overganger, samtidig som spørsmålet er hvor mye han får til nye spillerkjøp før sesongen starter igjen i august. Trolig vil en del spillere forsvinne, allerede går det sterke rykter om at Janmaat er på vei til Italia, men også Krul, Wijnaldum, Perez og Sissoko er blant “stjernespillerne” som kan forsvinne. Rafa vil ha inn rutine med Championship-erfaring, og samtidig beholde de unge og lovende spillerne som Mitrovic, Lascelles, Townsend m.m. for å bygge et fundament for fremtidig suksess.

Charnley og Newcastle-styret skal være positiv til endringene, som også vil medføre betydelig mindre makt til Graham Carr som har nærmest hatt monopol på overgangsavgjørelser de siste årene. Den neste uken vil vise om samtalene ender opp i en ny avtale, da mest sannsynlig en 3-års kontrakt, og sommerens oppvask kan begynne for fullt. I tillegg håper vi at Toon Army gjør sitt beste i sønadagens kamp mot Spurs for å overtale Rafa om at fremtidens hans er som Rafa the Gaffer på den alltid mektige St. James’ Park.

You must be logged in to post a comment Login