A believa’ in Yanga-Mbiwa

Oppdatert: 29. September 2014

Mapou Yanga-Mbiwa var ikke god nok for Alan Pardew. Nå får han tillit i Champions League-klubb. Kristian Magnus Røine kommenterer.

Mapou Yanga-Mbiwa. Talentet. Montpellier-kapteinen. Ledertypen. En spillende og moderne stopper. I ferd med å bryte inn på det franske landslaget. Interesse fra AC Milan. Istedet velger han å gå til Newcastle FC i januarvinduet 2013 og forårsaker total kamikaze-tilt hos Montpellier president Louis Nicollin. Overgangen blir av mange sett på som et kupp og NUFC-fansen håper at de endelig har fått en ny stopper av internasjonal klasse. Men hva skjedde så?

Yanga-Mbiwa fikk sin debut 29. januar 2013 da han kom inn som innbytter i andre omgang mot Aston Villa. Han gjorde sine saker helt ok og Newcastle dro også i land en viktig 2-1-seier. Til sammen var han på banen ved 14 anledninger i sin første sesong for klubben. Blant fansen var meningene delte, men de fleste var enige om at de kunne se et stort stopperpotensial hos unggutten.

Mange hevet da øyenbrynene et par hakk da Pardew for første gang flyttet Yanga-Mbiwa ned på høyreback. I første omgang ble det argumentert med en prekær skadesituasjon, men senere fortsatte Pardew å bruke franskmannen på den posisjonen. Argumentene fra trenerteamet gikk nå på at Yanga-Mbiwa var for svak i hodespillet og at han enda slet med å tilpasse seg tempoet i Premier League. Til tross for dette var det mange supportere som hevdet at vi trengte Yanga-Mbiwas hurtighet inne sentralt ved siden av temposvake stoppere. Bønnene ble ikke hørt.

I den senere tid har Yanga-Mbiwa fått svært liten tillit i Newcastle. Mannen med seks Champions League-opptredener har prestert varierende, men man kan likevel undres over hvorfor han ikke har fått sjansen oftere på sin favorittposisjon som midtstopper. Har han virkelig fått nødvendig trygghet og tillit? Uansett, på transfer deadline day valgte NUFC å leie ut 25-åringen til Rudi Garcia’s Roma. Garcia hadde tydeligvis sett noe han likte og benyttet sjansen da den kom. Newcastle United valgte dermed å satse på duellstyrken til Mike Williamson og to herrer i Coloccini og Taylor som faktisk var med å rykke ned den sesongen alt gikk galt.

I Roma har man så langt brukt Yanga-Mbiwa på sin favorittposisjon, stopperplass. Fasiten er så langt tre meget gode kamper og rapportene på han har vært strålende. «Whoscored.com» har faktisk rangert Yanga-Mbiwa som den i Roma-forsvaret som har prestert best så langt denne sesongen. Han ser faktisk ut til å kunne fylle tomrommet etter selveste Medhi Benatia. Nå tenker du kanskje at dette er gode nyheter for Newcastle, men den gang ei. NUFC sørget nemlig for å legge ved en klausul i leieavtalen med Roma. Roma har ifølge rapportene opsjon på å kjøpe Yanga-Mbiwa for omtrent 4,5 millioner pund ved avtalens slutt, altså omkring halvparten av hva vi angivelig ga for han. Dermed termineres antagelig kontrakten som skulle avsluttes i juni 2018. Forstå det den som kan. Jeg sitter i alle fall igjen med en vond følelse i magen, men likevel med et håp om at Mapou Yanga-Mbiwa føler mestring på en fotballbane igjen. Kanskje takket være Rudi Garcia, a believa in Yanga-Mbiwa.

You must be logged in to post a comment Login