Grunn til optimisme?

Oppdatert: 22. October 2015

Forrige gang Newcastle United vant sin siste kampen før lokal-derbyet, var Alan Shearer fortsatt aktiv, mens Glenn Roeder var caretaker. Vi må med andre ord en god stund tilbake for å finne sist gang The Magpies gikk til et lokaloppgjør med seier og optimisme.

Bortforklaringene etter å ha tapt Wear-Tyne-oppgjør 5 ganger på rad har dreid seg omalt fra slitne spillere, Europa League, mistet hodet, avgjørelser som har gått i mot oss fra dommeren.

Uansett, resultatene i kampene før lokaloppgjøret, har gjort sitt til at stemningen ikke har vært på topp.

Newcastle har faktisk ikke klart å vinne en kamp i hverken ligaen eller cupen i kampen før vi møter erkerivalene fra Wearside på nesten 10 år!
Sist gang det skjedde, var Alan Shearer fortsatt #9, Glenn Roeder var sjefen, og ingen hadde hørt om Mike Ashley. Freddy Shepherd regjerte på styrerommet på den tiden.

Ja, det er faktisk sant. Vi må tilbake til 2006 (!) for å finne sist gang Newcastle kom til et lokaloppgjør med en seier i forrige kamp.

Sist gang The Magpies vant før et derby, var i sesongen 2005/06 mot Wigan Athletic. Men, ni år senere, går vi inn mot et lokalderby med god selvtillit. Alle bør ha fått med seg at vi knuste Norwich City 6-2 hjemme sist søndag.

Her er en oppsummering av den siste uken før derbyet i tidligere sesonger:

Sunderland 1 Newcastle 4, 17. april 2006.

Kampen før: Newcastle slo som nevnt Wigan 3-1 på St. James’ Park, noe som var med på å holde håpet om europacup-spill i live for caretaker Glenn Roeder (vi kvalifiserte oss senere til Intertoto, og spilte mot Lillestrøm).

Den gode trenden fortsatte i derbyet på Wearside, selv om Sunderland tok ledelsen ved Justin Hoyte. Men Michael Chopra (som scoret etter 15 sekunder som innbytter, fortsatt rekord), Alan Shearer (straffe, dette ble også hans siste kamp for Newcastle, da han skadet seg), Charles N’Zogbia og Albert Luque (!) snudde kampen for Newcastle.
Sunderland rykket ned denne sesongen.

Sunderland 1 – Newcastle 1, 10. november 2007.

Kampen før: “Big Sam” (som sitter på motstanderbenken søndag) begynte å merke presset i Newcastle etter et 4-1 tap hjemme mot Portsmouth.

Man kan vel ikke akkurat si det var god stemning da.

En uke senere havnet vi nok en gang under, etter at Danny Higginbotham ga hjemmelaget ledelsen. James Milner ordnet uavgjort, og poengdeling.

Newcastle 2- Sunderland 0, 20. april 2008.

Kampen før: Newcastle begynte å vise fremgang, etter at “King Kev” hadde blitt ansatt som manager for andre gang i klubben.
Men uka før derbyet klarte han ikke å vinne, 0-0 ble fasiten på Fratton Park mot Portsmouth.

Michael Owen scoret to, og dermed sikret han hjemmeseier på St. James’ Park.
Fansen følte vel at hvis bare Keegan hadde fått kontroll over transfer, og den økonomiske backingen, kunne det komme lysere tider……

Sunderland 2 – Newcastle 1, 25. oktober 2008.

Kampen før: Stemningen på Tyneside var mildt sagt elendig, etter at Kevin Keegan hadde sagt opp som manager i Newcastle. Årsaken husker nok de fleste, men skal oppsummere det i to ord; Dennis Wise.
For å gjøre vondt verre, ansatte Wise selveste Joe Kinnear, som merkelig nok var arbeidsledig… Newcastle spilte 2-2 mot Man City med 10 mann kampen før.

Kinnear slet med å overbevise eksperter og fans om at han var den rette mannen for jobben, og et tap i derbyet virket uunngåelig. Djibril Cisse og Kieran Richardson sikret Sunderlands første derby-seier på 7 år, og da hjalp det lite at Shola “Mackem-slayer” Ameobi scoret.

Newcastle 1 – Sunderland 1, 1. februar 2009.

Kampen før: Newcastle tapte 2-1 mot Man City, og Joe Kinnear tråkker heftig i salaten igjen, ved å støtte sterkt kritiserte Mike Ashley i pressekonferansen etter kampen, og den klassiske uttalelsen av Charles N’Zogbias navn; “Insomnia”…..

The Magpies mistet også Joey Barton med skade mot City, og signerte Kevin Nolan rett før lokaloppgjøret.
Kinnear klarte ikke å inspirere spillerne igjen, og etter å ha havnet under nok en gang, reddet “Mackem-slayer” Ameobi oss med en straffe.
Vi rykket som kjent ned senere den sesongen…..

Newcastle 5 – Sunderland 1, 31. oktober 2010.

Kampen før: Newcastle gikk på en real smell mot Arsenal, 4-0, i Ligacupen, og Chris Hughton var under press!
Etter pressekonferansen etter cup-kampen, så klubben seg nødt til å avkrefte at Alan Pardew skulle bli ansatt som manager.

Men denne Halloween-kvelden i Newcastle, er det få som glemmer! Undertegnede var der, og det var en sinnssyk opplevelse å se Kevin Nolan (3) og Shola Ameobi (2) banke inn målene!
Den store seieren over erkerivalene kjøpte Hughton litt tid, men Pardew ble ansatt som manager bare 6 uker senere..
Dette er for øvrig vår siste seier i derbyet på St. James’ Park!!!

Sunderland 1 – Newcastle 1, 16. januar 2011.

Kampen før: Alan Pardew hadde vært i jobben i litt over en måned, men satte standarden for hvordan tiden med han skulle bli i kampen før derbyet på Stadium of Light.
Et flaut 3-1 tap mot Stevenage i FA-cupen, gjorde fansen mer en sinte når laget fra Hertfordshire jublet foran kamerane på ESPN.

Pardew gjorde det nesten godt igjen etter at Kevin Nolan ga Newcastle ledelsen, men en sen utligning fra Asamoah Gyan ødela kvelden.

Sunderland 0 – Newcastle 1, 20. august 2011.

Kampen før: Ikke et dårlig resultat i seg selv dette heller, med 0-0 mot Arsenal. Men Pardew trengte noe stort for å snu de av supporterne som hadde begynt å vise han ryggen etter krangler med både Jose Enrique og Joey Barton. Ikke hadde fansen kommet seg over salget av Andy Carroll heller..

Derfor kom seieren på SoL, vår siste seier i et derby, som en enorm lettelse for Pardew. Denne seieren var bidro til at vi kapret 5.plassen det året, men Pardew vant aldri et derby igjen..

Newcastle 1 – Sunderland 1, 4. mars 2012

Kampen før: Newcastle gjorde det bra i ligaen, og kjempet om topp 4. Da har man ikke råd til å spille uavgjort mot dumpekandidat Wolverhampton, noe vi gjorde. 2-2, etter å ha ledet 2-0.

Newcastle havnet under 1-0 mot 10 mann, men Shola Ameobi reddet skinnet til Newcastle med en overtidsscoring! Alan Pardew klinsjet også sammen med Martin O’Neill på sidelinjen.. Ikke sjokkert, nei?

Sunderland 1- Newcastle 1, 1. oktober 2012.

Kampen før: Ting begynte å gå på tverke for Alan Pardew og hans Newcastle, ettersom Europa League begynte å tære på en syltynn og skadeutsatt tropp.
Newcastle dro til Sunderland etter å ha fått 3-0 i sekken på Old Trafford på St. James’ Park.

Yohan Cabaye tidlige scoring så ut til å sikre 3p, men så kommer et selvmål fra Demba Ba med 5 minutter igjen, og hindrer seieren.

Newcastle 0 – Sunderland 3, 14. april 2013.

Kampen før: Newcastle-troppen var på dette tidspunktet tynnere enn syltynn, og røk sammenlagt mot Benfica i Europa League.

I derbyet slet de helt fra starten av, og Stephane Sessegnon ga Sunderland ledelsen etter 27 minutter. Adam Johnson og David Vaughan gjorde fadesen komplett.

Sunderland 2 – Newcastle 1, 27. oktober 2013.

Kampen før: Etter å nesten ha rykket ned sesongen før, var manager Pardew under sterkt press fra fansen. Stemning var langt fra god på St. James’ Park, og etter kampen kom det frem at den lokale media hadde blitt utestengt. Dette gjorde Pardew ukomfortabel, da han nærmest fikk munnkurv i presse-konferansen etter kampen. Newcastle spilte 2-2 mot Liverpool helga før.

Steven Fletcher og Fabio Borini senket Pardew & co.

Newcastle 0 – Sunderland 3, 1. februar 2014.

Kampen før: 0-0 borte mot Norwich var ikke det verste resultatet, men det faktum at Loic Remy ble utvist i den kampen, og at Yohan Cabaye hadde blitt solgt uka før derbyet, gjorde sitt til at stemingen fortsatt var elendig!

Men ettersom Newcastle ikke møtte opp rent mentalt til førsteomgangen i derbyet, sørget Fabio Borini og Adam Johnson for at Sunderland ledet 2-0 etter 23 minutter.
En viss Jack Colback sørget for 3-0..

Newcastle 0- Sunderland 1, 21. desember 2014.

Kampen før: Newcastle fikk grisejuling av Tottenham i ligacupens kvartfinale, og Jak Alnwick var plutselig vår bakerste mann.

Et ønske om kriselån for å signere en a-lags-keeper gikk ikke gjennom i forløpet til derbyet. Dette var Toon Army Norway sin supportertur dette året, og Adam Johnson sørget for at over 50 nordmenn fikk “ødelagt” turen sin på overtid.
Dette var også Pardew sitt siste lokaloppgjør. Visstnok var dette dagen han visste han aldri kom til å vinne over fansen, og dro tilbake til London, og Crystal Palace.

Sunderland 1- Newcastle 0, 5. april 2015.

Kampen før: En oppløftende forestilling mot Arsenal endte i 2-1 tap for John Carver.

Men Newcastles form, og manglende evne til å forsterke i januarvinduet, betydde at hjemmelaget var favoritter. Denne kampen ble døpt “the desperation derby” av engelsk media, ettersom begge lag slet i bunnen av tabellen.

Sunderland gjorde som Sunderland pleier de siste årene, ansatte en ny trener rett før lokaloppgjøret. Dick Advocaat hadde kommet inn, og vant kampen takket være en utrolig scoring av Jermain Defoe på overtid i første omgang.

En elendig prestasjon fra Newcastle, fikk fansen til å lure på om spillerne virkelig brydde seg om hva som skjedde meg klubben!

Sunderland – Newcastle, 25. oktober 2015.

Kampen før: Som nevnt drar Newcastle til Wearside med en seier i forrige kamp, for første gang siden 2006!

Selvtilliten bør være høyere enn den har vært på lenge, og spesielt Wijnaldum, Sissoko og Ayoze bør være i godt humør etter gode bidrag i 6-2-seieren over Norwich sist søndag.

Også Aleksandar Mitrovic vet at dette er en gyllen mulighet til å bli en enda større helt hos fansen.

Kampen går på Tv2 Sport Premium fra kl. 13:00 (sendingen begynner 12:15), og kampen kan diskuteres i vårt forum!

 

Howay the lads!

You must be logged in to post a comment Login