11 ting du må vite om Wijnaldum

Oppdatert: 11. July 2015

Ikke alle hadde hørt om midtbanespilleren, da han ble linket til Newcastle. Vi gir deg det du trenger å vite om vår nye mann.

Georginio Wijnaldum har lørdag formiddag fullført sin overgang til Newcastle United i forkant av klubbens tur til USA og pre-season.

PSVs tidligere nummer 10 vil tilføre laget stor kvalitet, og han kan også skilte med å være en habil målscorer. Det kan komme godt med for Newcastle, som slet med å finne nettmaskene sist sesong.

24 år gammel, er han fremdeles ung, men har likevel god erfaring med seg fra nederlandsk liga og landslag. Men hva er det ellers verdt å merke seg?

Hvor spiller han på banen?

24-åringen, som har spilt med nummer 10 på ryggen både hos PSV og Feyenoord, hører hjemme på midtbanen. Newcastle vil få et interessant, men kjærkomment dilemma når dette leddet skal settes opp i startoppstillingen kommende sesong.

Wijnaldum kan spille både offensivt og bredt på midtbanen, og det vil bli spennende å se hvor nederlenderen plasseres. Nummer 10 får han nok uansett ikke, da de Jong kapret den drakten forrige sesong.

Ettertraktet

Flere klubber jaktet Wijnaldum, også denne gangen. Av tidligere klubber som har vært interessert, er listen lang. Av engelske kan det blant annet nevnes Manchester United, Everton og Sunderland. Van Gaal har selv sagt at spilleren er en av hans favoritter.

Tredje dyrest

24-åringen blir Newcastles tredje dyreste spiller gjennom tidene, og skal ha kostet £14,3 millioner. Kun Owen og Shearer har kostet Newcastle mer.

Han het egentlig…

Georginio Boateng. Dette fordi hans mor var gift med en mann som het Boateng til etternavn. Han endret senere navnet, og tok sin biologiske fars etternavn.

Årets spiller

For de som ikke følger så godt med på nederlandsk fotball eller ikke vet hvem Wijnaldum er – han er absolutt ingen hvem som helst. Årets spiller i Nederland forrige sesong, taler for seg. Newcastle har sikret seg en mann alle bør være glade for at har signert.

Yngste debutant gjennom tidene

Wijnaldum spilte sin første kamp for Feynord allerede som 16-åring. For å være nøyaktig, 16 år og 148 dager. Det gjør ham til klubbens yngste debutant på førstelaget noen gang.

… og yngste målscorer

Et halvt år tok det, før Wijnaldum fikk ballen i mål i en seriekamp for Feynord. Til tross for at det tok litt tid, ble han lagets yngste spiller til å score i serien.

Han ville aldri bli fotballspiller

I motsetning til de som står på løkka og sparker ball fra de er 3 til de slår igjennom (eller gir opp), hadde Wijnaldum aldri noe mål om å bli fotballspiller. Drømmen var å bli turner. Men da karrieren skjøt fart etter at han ble tatt inn på Rotherdams akademi, var det ingen vei tilbake. Og det skal vi nok være glade for, når vi ser hvordan det har gått.

En goalgetter

Wijnaldum en uten tvil en målscorer, og står med 81 mål på 286 kamper. Det må sies å være godkjent for en midtbanespiller.

Familietreet

Wijnaldum er fetter av tidligere Real Marid-spiller Royston Drenthe. Lillebror Giliano Wijnaldum spiller for Go Ahead Eagles i Nederland.

Kan han bli Newcastles nye kaptein?

Diskusjonen om hvorvidt Coloccinis tid som kaptein er eller bør være over, har gått de senere sesongene. Wijnaldum ledet PSV til topps i den nederlandske ligaen forrige sesong, og har vært kaptein på laget de to siste sesongene.  Steve McClaren har ennå ikke formelt kunngjort hvem som blir Newcastles sjef på banen kommende sesong, men det er ingen tvil om at han nå har en ny lederkandidat i troppen.

Spørsmålet er nå mer om hvilken nederlender som eventuelt tar over kapteinsbindet. Både de Jong og Janmaat er blant de heteste kandidatene, og Wijnaldum kan nok havne bak i køen.

You must be logged in to post a comment Login