Den yngste troppen i Premier League

Oppdatert: 04. November 2014

Med en gjennomsnitt alder på 24 har Newcastle den yngste i hele Premier League.

Etter en trøblete start har endelig Alan Pardew fått sving på sakene. Med 4 seire på rad, hvorav 3 av dem i serien har laget klatret fra nedrykk til 11.plass – bare få poeng opp til europa-plass. Det unge mannskapet har vist en iherdig innsats og Pardew har lovprist lagets ungdommelig pågangsmot.

Det er derimot ikke første gang vi ser et ungt og lovende Newcastle bite fra seg. Her har vi andre lovende utgaver:

Ossie’s Babes 1991/92

JS41634610

Ossie Ardiles sendte ut veteran spillere som John Burridge, Roy Aitken og Kevin Dillon og åpnet øynene for yngre spillere innad i klubben.

Man kan likevel si at den argentinske manageren, som kan skryte av å være i Tottenhams Hall of fame, hadde lite annet valg enn å satse på ungguttene grunnet manglende ressurser.

Lenge før Premier League-millionene begynte å renne inn på klubbens bankkonto, ga Ardiles en ung Pavel Srníček og Andy Hunt, en signering fra Kettering Town, muligheten på A-laget. Han ga også ungdommer som Lee Clark, Steve Watson, Steve Howey, Alan Thompson, Robbie Elliott og Lee Makel sjansen – sammen med Kevin Scott, som fikk kapteinsbindet.

Ardiles opererte med en diamantformasjon og prøvde å gi fansen underholdende fotball på St James’ Park. Imidlertid var resultatene blandet.

Mål fløy i begge ender – noe som resulterte i noen målrike kamper, som 4-3 seieren over Oxford United og 3-2 seieren over Southend.

Det hele toppet seg i en vill 6-6-kamp mot Tranmere Rovers i Zenith Data Systems Cup – en kamp på Prenton Park som Newcastle gikk tapende ut av på straffer.

De mest ihuga supporterne glemmer nok neppe reisen til Crewe i ligacupen hvor laget lå under 3-0, for så å slå tilbake og snu kampen til en 4-3-seier.

Newcastle flørtet med nedrykksplassene, og når Mick Quinn knuste beinet mot en stolpe mot Portsmouth manglet Ardiles sitt mannskap en måltrussel. Ardiles lag ble banket 5-2 på Oxford, og han fikk sparken før han ble erstattet av Kevin Keegan.

Senere uttalte Ardiles følgende: “Det ville vært fint å ha hatt litt penger å bruke. Vi trengte mer erfaring og det var flere kamper vi var i en vinnende posisjon, som vi kastet bort. Til tider gikk vi fremover på feil tidspunkt, men uten erfarne ledere på banen, har du en tendens til å gjøre feil beslutninger. Vi hadde for lite penger til rådighet, men jeg trengte litt mer for å få inn erfarne proffer.”

Ardiles kan i ettertid trøste seg med at klubben fikk stor hjelp senere i Premier League, av alle talentene som fikk prøve seg.

The return of the Entertainers 2001/02

Darren-Peacock

Ikke siden dagene hvor Kevin Keegans lag utfordret Premier League-tittelen hadde Newcastle hevdet seg i toppen.

Sir Bobby Robson prøvde lykken i Sør-Amerika og hentet Christian Bassedas, Daniel Cordone og Diego Gavilan. Men det var signeringen av en ung Craig Bellamy som endret dynamikken i Robsons lag.

Sir Bob signerte også Jermaine Jenas fra Nottingham Forest – som sammen med en lynhurtig Kieron Dyer og lovende Aaron Hughes, Lomana LuaLua, Shola Ameobi og Olly Bernard tok Premier League med storm.

Goalgetter Shearer dro nå nytte av et angripende og hurtig Newcastle lag og endte opp med 23 mål på 37 ligakamper. Laget endte på en 4.plass – den høyeste plasseringen siden 1997 – og scoret tredje mest i PL. Shearer dannet partnerskap med en hurtig Craig Bellamy som var ny før sesongen, og Bellamy puttet selv 14 baller i nettet i sin første sesong. Han toppet det hele med å vinne PFA Young Player of the Year.

Nobby Solano sa: ” Bobby bygget et lag som hadde masse energi, og vi viste at vi kunne menge oss med de store kanonene i Premier League. Det var en ære å stille opp på St James’ Park og høre Champions League-musikken strømme ut mot motstandere som Inter Milan og Feyenoord.”

Selv om Newcastle ikke vant noen titler, var det spesielt kampen i Rotterdam, hvor de vant en høydramatisk kamp mot Feyenoord, som huskes best. Bellamy sikret en sen seier og sendte Newcastle videre til neste runde – som den gang var nok et gruppespill.

The class of ’85

Paul Gascoinge

Jack Charlton var begeistret over gruppen med unge spillere som kom gjennom klubbens ungdomssystem i 1985.

Ungdommene vant FA Youth Cup med Paul Gascoigne i spissen. Nivået var høyt med navn som Joe Allon, Paul Stephenson, Kevin Scott, Brian Tinnion, Gary Kelly og Ian Bogie. Gazza var jokeren i flokken, noe han beviste med flotte opptredener og spektakulære mål. Han dannet en dødelig duo sammen med Allon, som nettet mål i massevis for juniorene.

Dessverre fikk ikke alle talentene en skikkelig mulighet til å vise seg frem, grunnet ligareglene som den gang bare tillot ett bytte hver kamp, og dermed var sjansene for å spille seg inn på A-laget få. Noen av de unge kanonene måtte flytte andre steder for førstelagsfotball.

You must be logged in to post a comment Login