Mysteriet Kenny Dalglish

Oppdatert: 03. April 2012

Etter søndagens fantastiske oppvisning mot Liverpool, kan det være artig å ta et tilbakeblikk på Kenny Dalglish sin periode som trener for Newcastle United.

King Kenny ble mottat som en helt da han ble ansatt som hovedtrener for gamleklubben Liverpool, men de store forbedringene lar vente på seg. Derfor kan det være artig å se på hans tid som hovedtrener for Newcastle, og hva som var grunnen til at han ikke lyktes på Tyneside. Enkelte vil nok også hevde at perioden i Newcastle plager Dalglish så mye, at han sitter igjen med mye bitterhet, og at dette faktisk hemmer hans jobb som trener for Liverpool. Er Dalglish besatt av å havne over Newcastle på tabellen? Hva er grunnen til at Liverpool, etter Dalglish sin inntreden, er linket med så mange av Newcastles spillere?

Dersom vi går tilbake til 1997, og Kevin Keegan har nettopp forlatt Newcastle etter 7-1 seieren hjemme mot Tottenham. Keegan uttalte etter kampen at han fikk dårlig samvittighet ovenfor Tottenham trener Gerry Francis. Keegan så hva han hadde gjort det dette mennesket, og han mistet lysten til å fortsette som trener. Fansen ropte etter Bobby Robson. Istedenfor fikk de Kenny Dalglish. Det som skulle komme, blir i etterkant sett på som en av de groveste og uforklarlige styringene av en fotballklubb i fotballhistorien.

Selv om Dalglish styrte laget inn til en andre plass i sin første sesong, var det med Keegans lag dette skjedde. Sesongen etter skulle skotten selv hente inn spillere som skulle forme hans ide om et slagkraftig fotball lag. Plutselig var Newcastle blitt en selgende klubb. Les Ferdinand og David Ginola til Spurs. Peter Beardsley til Bolton. Lee Clark og Robbie Elliot til Sunderland, og Faustino Asprilla ble solgt tilbake med tap til Parma. Alan Shearer var også blitt skadet, og var ute hele sesongen. Inn kom dog noen gode signeringer. Shay Given og nylig avdøde Gary Speed skulle forme klubben og vise seg å bli noen av våre aller beste og høyst elskede spillere. Ketsbaia og Stuart Pearce skulle heller ikke være de verste signeringene. Andre signeringer står fortsatt som store spørsmålstegn. Dabizas og Andreas Andersson fikk aldri vist noe spesielt på Tyneside. Men hvorfor Dalglish hentet inn hans tidligere spillere fra Liverpool, den aldrende og halvhjertede Ian Rush skulle fylle selveste Alan Shearers sko. John Barnes var allerede overvektig da han ble hentet. Dessuten hentet Kenny sin egen sønn Paul til klubben.

I en vanlig bedrift ville dette kanskje vært nok til at mannen aldri senere vill få samme stilling igjen. Men slik fungerer ikke fotballen. Newcastle havnet utenfor det gode selskap og havnet på en skuffende 13. plass det året. Kenny fikk fyken etter supporterne hadde sunget: “You don’t know what you’re doing” i mange hjemmekamper. Supporterne jublet da Dalglish forsvant ut dørene på St. James Park. Hans tid i klubben hadde vært en katastrofe, og Ian Rush hadde kun scoret et mål for klubben, attpåtil i FA cupen. Etter at Dalglish fikk sparken, verserer det også en historie om at Kenny Dalglish skal ha besøkt en av Newcastles reservelagskamper, der hans sønn Paul spilte, og Kenny skal da ha blitt hetset så kraftig at han forsto sin upopularitet, og forbannet klubben etter dette.

I ettertid smakte seieren over Liverpool ekstra godt,med tanke på at Kenny har hentet både Jose Enrique og Andy Carrol, som var blant Newcastles aller beste spillere. Sistnevnte ble hentet for astroniske 35 millioner pund. Noe som har gitt grobunn for tanken om at det var ekstra viktig for Dalglish å hente sin nye spiss fra nettop Newcastle. Kan det være slik at Kenny unner klubben vår så lite suksess som mulig. Er det, med tanke på hans fortid i klubben, en tilfeldighet at Liverpool er linket til flere av våre viktigste spillere? Den første klubben som ble nevnt med tanke på Demba Bas utkjøpsklausul, var Liverpool. De skal også ha vært linket til populære spillere som Cheik Tiote, Yohan Cabaye, Fabricio Coloccini og Papiss Cisse. Jeg slenger ut spørsmålet: har Kennys bitterhet ovenfor Newcastle, hemmet hans utvikling av Liverpool?

Hva mener du? Diskuter i vårt forum

twitter: @localhero85

You must be logged in to post a comment Login