Kinesisk overtagelse?

Oppdatert: 13. June 2017

Sent mandag ettermiddag begynte ryktene å svirre om et kinesisk konsortium er interessert i å kjøpe opp Newcastle. Både Sky Sports og The Chronicle har omtalt saken på sine nettsteder.

Og det virker faktisk som om Mike Ashley denne gangen er interessert i å lytte på bud på Newcastle United Football Club. Den omdiskuterte eieren har ved to anledninger aktivt prøvd å solgt klubben, før han for et par år siden sa at klubben ikke var for salg. I hvert fall ikke før han hadde vunnet noe.

Lokalavisa i Newcastle, The Chronicle, påstår at de vet at Mike Ashley er villig til å lytte til bud, med kinesiske investorer har meldt sin interesse. Ashley kan også vurdere å selge ut en del aksjer, noe som gjør at det nåværende styret kan bli sittende inntil videre.

– Ingen kommentar

Det er ikke første gangen rykter om et oppkjøp har dukket opp. I februar 2014 skrev The Mirror om at WWE (wrestling)-sjefen Vince McMahon var klar til å by på klubben. Det skjedde nok ikke, og klubben har vært raskt ute å avfeid de ryktene som har begynt å blusse opp tidligere.
Interessant nok var “ingen kommentar” alt lokalavisen fikk fra klubben i kveld. Og selv om man ikke skal legge altfor mye i en så kort og kontant uttalelse, gir det et visst rom for spekulasjoner om at Ashley kan velge å selge hvis prisen er riktig.

Mike Ashley kjøpte klubben for £134 millioner i mai 2007, og han har også sprøytet inn en del rentefrie lån til klubben. Senest i fjor lånte han £33m som følge av nedrykket, og gjorde noe lignende etter nedrykket i 2009. Klubben var også under stor gjeld etter Freddy Sheperds søken etter trofeer. Dette lånet betalte Ashley ut, og gjorde om til rentefritt lån til klubben. Det er noe av det som angivelig har vært et hinder ved tidligere forsøk på å selge klubben.
De siste regnskapene som har kommet ut til offentligheten tyder på at klubben skylder Mike Ashley £129m i lån.

Raskest voksende merkevare

Med den store fanbasen klubben har, samt det noe uforløste potensialet på salg av drakter og effekter, fremstår klubben som en god investering for den riktige investoren.
En delegasjon fra Newcastle (blant annet Lee Charnley) var for kort tid siden i Asia, hvor hovedmålet var å styrke merkevaren Newcastle United, samt finne en ny hovedsponsor. Det foreløpige resultatet av den turen, var en rekordstor avtale med spillselskapet FUN88, men ting kan tyde på at det skjedde mer på Asia-turen enn hva som har kommet frem.

For en snau uke siden ble også Newcastle kåret til den raskest voksende merkevaren innenfor fotball av Brand Finance. Ikke overraskende rett etter opprykket tilbake til Premier League, men de tok også hensyn til størrelsen på fanbasen, graden av tilfredshet blant supporterne, tilstedeværelse på sosiale medier og hvordan merkevaren ble tatt hånd om.
Målet med denne undersøkelsen er å måle klubbens evne til å snu verdi til resultater rent økonomisk. Og med en økning på 92%, finnes det store muligheter i klubben.
Brand Finances undersøkelse anslår at klubben er verdt £191m, noe som er høyere enn europeiske giganter som Roma, Ajax, Monaco og Inter Milan.

 

Ryktene er fortsatt ganske ferske, så her kommer det nok mer opplysninger etter hvert. Hva synes dere om ryktene? Diskuter her

You must be logged in to post a comment Login