
Tyne-wear derby: – Et unikt rivaleri
Oppgjørene mellom Newcastle og Sunderland er mer enn bare fotball. Derbyet vekker et enormt engasjement, hat og følelser i to fullstendig fotballgale byer. To arbeiderklassebyer hvor store andeler av innbyggerne har mer enn nok med å få endene til å møtes de 320 dagene i året det ikke spilles en fotballkamp. Men dette handler ikke bare om 90 minutter på fotballbanen. I bunnen ligger det en konflikt som tar oss 400 år tilbake i tid. Det er betent. Newcastle og Sunderland har alltid hatet hverandre. Geordiene fra Newcastle og mackems fra Sunderland går i krigen mot hverandre. Det er Englands største fotballrivaleri.
Vi skal tilbake til starten av 1600-tallet hvor kulldrift var det store levebrødet i nord-øst England. King Charles I regjerte tronen i England på den tiden, og han tildelte kjøpmenn i Newcastle handelsrettigheter på kull. Dette gikk på bekostning av de som arbeidet med det samme i Sunderland – 20km sør for Newcastle. Kullet som ble produsert i Sunderland ble overflødig, og det markerte et veiskille rent politisk.
Da borgerkrigen eller kjent som “English Civil War” brøt ut i 1642 tok naturlig nok Newcastle monarkiets og King Charles I sin side. Sunderland tok side med parlamentaristene og rebellen Oliver Cromwell. Dermed var striden godt i gang, og i 1644 barket monarkistene og parlamentaristene sammen i et slag på Boldon Hill som ligger mellom de to byene. Parlamentaristene hadde alliert seg med skottene og sammen beseieret de monarkistene og okkuperte Newcastle, som de brukte som militærbase resten av året.
Siden kom den industrielle revolusjonen i England, og begge byer tok del i utviklingen. Fabrikker ble etablert og begge ble viktige havnebyer. Dette roet gemyttene mellom byene noe, men fotballen viser oss at rivaleriet i nord-øst England fortsatt lever.
Første oppgjør mellom Newcastle og Sunderland fant sted i 1883, hvor Sunderland gikk seirende ut. Første ligaoppgjør mellom klubbene var på selveste julaften i 1898, og Newcastle trakk da det lengste strået.
Opplev et tyne-wear derby på St. James Park
“Ingen dager er som derby-day”, sies det på Tyneside. Har du vært på et Tyne-wear derby så vet du hva dem mener. Oppbygningen til et derby starter flere uker før kamp langs gatene, på pubene og i avisene. Det å vinne mot naboen betyr alt. På kampdag kan du føle spenningen på kroppen i hele byen, og gjerne inne på en av de mange pubene hvor tappekranene får jobbe litt ekstra hardt. St. James fylles med et hat og en stemning man ikke opplever på noen annen Premier League kamp. Hetsing, håning og humor florerer på tribunen.
Dessverre har tyne-wear derbyet lett for å drukne i norsk media hvor topplagene sine derbyer blir blåst opp. Derbyet i nord-øst England har en lidenskap som man skal lete lenge etter å finne. Du kan ikke stå på hjemmetribunen på St. James`s med en sunderland-drakt, mens i Liverpool står gjerne Everton fans i drakt på hjemmetribunen på Anfield. I forbindelse med derbyene er det ofte slåsskamper og arrestasjoner. Det er ikke kult, fordi vold og bråk er utvilsomt en bakside, men det forteller oss hvor betent denne rivaliseringen er. Du finner ikke maken til derby andre steder i England.
You must be logged in to post a comment Login