Er det på tide å vende klubben ryggen?
Oppkjøpet kommer i grevens tid etter flere lange og miserable år som supporter. Men atter en gang synes klubben å havne i feile hender. Flere menneskerettighetsforkjempere og andre, så vel internasjonalt som nasjonalt, har bedt Premier League og Newcastle-fansen om å innse hvem og hva som gjemmer seg bak oppkjøpet.
Bakgrunnen
Enkelte går så langt som å ta til orde for at man bør vende klubben ryggen. For ingen av oss er det ønskelig, og for de fleste av oss vil det føles umulig. Men det er uansett med en luskende bismak at 80 prosent av klubben vil tilfalle PIF, som altså er et fond som tilhører staten Saudi-Arabia. Som sikkert mange kjenner til har kronprinsen en fremskutt rolle i det statlige fondet, både formelt og faktisk. Dette er en mann som er beskyldt for å ha bestilt drapet på Jamal Khashoggi, som en rekke ganger hadde kritisert det saudiarabiske regimet. I Saudi-Arabia forfølges personer som kritiserer regimet, og straffes med piskeslag og fengsel. Og i verste fall med døden. Kvinner har der svært få rettigheter. Homofili er forbudt, og homofile kan risikere å bli straffet med alt fra piskelslag, kjemisk kastrering, livslange fengselsdommer og dødsstraff. Når statens oljefond sprøyter penger inn i klubben har man med andre ord god grunn til å føle på et ubehag.
Sportsvasking
Det fremstår ganske uskyldig å heie på en fotballklubb. Skal man virkelig gi opp klubben man har fulgt i lang tid, lenge før slike folk kom inn i bildet, utelukkende fordi vanvittige pengesummer i praksis vil komme fra en stat hvor vanlige folks rettsvern i realiteten ikke eksisterer? Det er heller ingen grunn til å betvile at bakgrunnen for at PIF ønsker å investere i klubben nettopp gjøres i et forsøk på å dekke over grufullhetene som skjer i landet, som Amnesty har tatt til orde for. Såkalt sportsvasking er et kjent fenomen, og det forestående fotball-VM-et i Qatar drar tydelige kjensler til dette fenomenet.
Fansens ansvar?
Det er ikke fansen som har bedt PIF om å kjøpe opp klubben. Det er Mike Ashley som i første rekke bestemmer hvem som skal få overta aksjene i klubben. Og til syvende og sist er det Premier League som bestemmer om et oppkjøp skal godkjennes. Det er velkjent at økonomiske hensyn råder i den engelske toppligaen, og det er derfor ikke så rart at Saudi-Arabias ulovlige sendinger av nettopp Premier League i landet visstnok skal ha medført en lengre vurdering av oppkjøpet. At det er tale om et statlig fond, hvor det er veldokumentert at det til daglig foregår alvorlige brudd på menneskeretthetene i landet, skal imidlertid aldri ha medført en reell fare for at Premier League ville underkjenne oppkjøpsavtalen. Det burde være en statlig oppgave å hindre slike transaksjoner, og i det minste burde Premier League ha innført et regelverk som tydeligere regulerte visse typer oppkjøp. Det er også dette Khashoggis forlovede har tatt til orde for i sosiale medier, og hun har – i likhet med flere – bedt om at den britiske regjeringen og Premier League underkjenner oppkjøpsavtalen. Selv om ikke hun har rettet fingeren mot fansen, har imidlertid dette forekommet fra flere hold.
Etter min mening blir det imidlertid helt feil å rette fingeren mot fansen. Det er klubben vi elsker, og ikke (nødvendigvis) dem som sprøyter penger inn i klubben. Det blir litt som å mene at man bør slutte å bry seg om noen man er glad i, utelukkende fordi vedkommende blir tvangsgiftet med en massemorder. Fansen har null kontroll over hvem som eier klubben. Det er klubben vi elsker, og båndet vårt til klubben kan ikke være ensbetydende med at vi synes det er greit at et statlig fond skyter inn penger i klubben for å tilegne seg solid goodwill, samtidig som statens regime torturer og dreper aktivister og uskyldige mennesker. Av disse grunner klarer jeg imidlertid ikke å gni meg i hendende over å bli kvitt Ashley, og jeg klarer heller ikke å strekke armene i været fordi klubben ligger an til å bli verdens rikeste klubb. Men det faktum at PIF etter alle solemerker å dømme kommer til å eie 80 prosent av klubben, vil heller ikke medføre at min kjærlighet for klubben blir noe mindre av den grunn. Fansen har i en årrekke vært kritiske til Mike Ashley i offentlige fora, og det er ingen grunn til at fansen nå skal slutte med sin kritiske røst mot klubbens eiere.
Jeg ønsker på ingen måte å bli identifisert med det saudiarabiske regimet, men selv ikke dem skal få ta fra meg klubben som jeg er så utrolig glad i.
Newcastle United eier bildet i artikkelen. Bildet er brukt etter avtale med klubben.
You must be logged in to post a comment Login